O reţetă de plachie de peşte este ideală pentru prânz. Ştii ce este, de fapt, plachia? E un fel de mâncare preparat din pește, evident, cu multă ceapă şi mult ulei, în cuptor. În unele zone se prepară şi plachie din păsat sau orez, în care se adaugă din belşug ceapă, ulei, bulion şi roşii.
Pentru această reţetă de plachie de peşte poţi folosi crap, macrou sau merluciu. Depinde de gusturile fiecăruia dintre noi. Spor la gătit şi poftă bună!
Ingrediente:
- 2 kg crap
- 1.5 kg ceapă
- 270 ml ulei
- 100 ml vin
- 170 g pastă de tomate
- 1 usturoi
- 5-6 roșii
- 2 buc. ardei gras roşu
- cimbru
- boia
- pătrunjel proaspăt
- piper
- sare
Mod de preparare rețetă de plachie de pește:
Prima dată se curăţă peştele de solzi şi se eviscerează. Apoi se spală bine, în mai multe ape. Se porţionează, se potriveşte de piper, sare şi mirodenii şi se lasă deoparte.
Ceapă se curăță, se taie julienne şi se căleşte uşor. Roşiile şi ardeii se spală. Se curăţă apoi şi se taie în felii. Se pun peste ceapa călită (se păstrează câteva felii de roşii). Se adaugă puţină apă şi se lasă la rumenit. După câteva minute se toarnă pasta de tomate, dizolvată cu puţină apă în prealabil, și se adaugă și usturoiul curăţat şi tăiat cât mai mărunt. Se amestecă uşor în tigaie şi se lasă aşa, la fiert, în jur de 20 de minute. Înainte de a lua de pe foc, se potriveşte de piper şi sare.
Urmează pregătirea pentru a da în cuptor. Mai întâi se unge cu ulei o tavă. Apoi se pune peştele în ea. Pe fiecare bucată de peşte se pune câte o felie de roşie, din cele păstrate la început. Peste toate se toarnă sosul de legume din tigaie. Tava se bagă în cuptorul încins la 180 de grade Celsius, pentru circa 20 de minute.
Această reţetă de plachie de peşte se serveşte cu pătrunjel proaspăt tocat şi, bineînţeles, cu mămăliguță.