Acesta este un deşert din copilărie. Ori de câte ori ne era pofta de ceva dulce, iar bunica avea brânză, ne făcea rețeta de papanaşi cu brânză dulce. Era, de altfel, şi un mod de a folosi ingredientele din bucătărie, de a nu le risipi.
În principiu, reţeta nu e grea deloc. Trebuie doar să ai răbdare şi să nu prăjeşti papanaşii prea tare. În funcţie de preferinţe, îi poţi face mai dulci, iar apoi să-i serveşti cu magiun de prune. Mai jos găseşti reţeta detaliată.
Ingrediente pentru rețeta de papanaşi cu brânză:
- 500 gr brânză de vaci
- 3-4 ouă medii
- făină după ochi
- 100 gr zahăr
- 1 plic zahăr vanilinat
- coaja rasă de lămâie
- 1/4 linguriță sare
- ulei (pentru prăjit)
Mod de preparare:
Mai întâi pui brânza într-o strecurătoare, la scurs, şi o laşi aşa peste noapte. Ideal este să conțină foarte puțin zer, pentru ca aluatul să nu fie foarte apos. Scoțând zerul, compoziția se va lega mai bine. A doua zi o amesteci cu zahărul simplu şi zahărul vanilinat, dar şi cu coaja rasă de lămâie şi ouăle. Ai grijă să omogenizezi. Încorporează încet făina, după ochi. Trebuie să obţii un aluat consistent, care să nu curgă. Dacă vrei, poți adăuga esența preferată (vanilie, migdale etc.).
Umezeşte-ţi mâinile cu apă, ia câte o lingură din compoziţie şi modelează între palme. Umezind palmele, aluatul nu se va prinde de degete. Dacă vrei, poţi lăsa papanaşii aşa sau le poţi face o gaură în mijloc. Pune papanaşii la prăjit. Sunt gata când s-au rumenit pe ambele părţi. Aceşti papanaşi cu brânză se pot servi cu dulceaţă de cireşe, magiun, dar şi cu smântână de casă. Important e să servești papanașii cât sunt încă fierbinți. Atunci e momentul să pui pe ei, daca vrei, niște înghețată.
De copilărie ne amintește, cu siguranță, și prăjitura cu mere.