Prima pagină » Culinar » Rețetă de panettone. Cozonac clasic italian, pufos și delicios

Rețetă de panettone. Cozonac clasic italian, pufos și delicios

18 nov. 2024, 09:52,
în Culinar

Rețeta de panettone a început, în ultimii ani, să fie foarte îndrăgită. Acest cozonac este ideal pentru perioadele de sărbători, fiind un deliciu de nelipsit de pe masă.

Cu o textură pufoasă, un gust delicat și o combinație de arome care amintesc de iarnă, panettone a ajuns să fie apreciat de iubitorii de dulciuri din multe culturi. Rețeta clasică de panettone este mai complexă decât a unui cozonac, necesitând timp și răbdare, dar rezultatul merită cu prisosință.

Rețetă de panettone

Pentru a prepara un panettone tradițional, pufos și delicios, aveți nevoie de următoarele ingrediente: 500 g făină de tip 00 (făină fină, de patiserie), 150 g zahăr, 4 ouă, 200 ml lapte, 150 g unt la temperatura camerei, 25 g drojdie proaspătă, 1 plic de zahăr vanilat sau coajă rasă de la o lămâie sau o portocală, 250 g fructe confiate (citronate, coajă de portocală, cireșe confiate), 100 g stafide, un praf de sare, 1 linguriță de esență de rom sau vanilie (opțional).

Începeți prin a activa drojdia. Într-un bol mic, puneți 100 ml de lapte călduț și dizolvați în el 25 g de drojdie și o linguriță de zahăr. Lăsați amestecul la loc cald timp de 10-15 minute, până când începe să facă spumă.

Într-un bol mare, cerneți făina și faceți o adâncitură în mijloc. În această adâncitură adăugați restul de lapte călduț, ouăle bătute, zahărul, sarea și esența de rom sau vanilie. Începeți să amestecați ingredientele cu o lingură de lemn și adăugați drojdia activată. Frământați aluatul până când devine elastic și omogen. În acest moment, adăugați untul tăiat cuburi și continuați să frământați până când untul este complet incorporat și aluatul devine neted și lucios.

Acoperiți bolul cu un prosop curat și lăsați aluatul să dospească într-un loc cald pentru aproximativ 2 ore până când își dublează volumul.

Adăugarea fructelor confiate

După ce aluatul a dospit, adăugați fructele confiate și stafidele. Acestea pot fi înmuiate în prealabil într-o lingură de rom sau suc de portocală pentru a adăuga un plus de aromă. Împăturiți-le ușor în aluat, având grijă să nu îl descompuneți.

Ungeți apoi o formă specială de panettone sau o tavă înaltă cu unt și presărați puțină făină. Transferați aluatul în formă, asigurându-vă că îl distribuiți uniform. Lăsați-l din nou la dospit pentru încă 1-2 ore, până când aluatul ajunge la marginea formei.

Preîncălziți cuptorul la 180°C. Coaceți panettonele timp de 35-40 de minute sau până când capătă o culoare aurie pe suprafață. Puteți face testul cu scobitoare: introduceți o scobitoare în mijlocul cozonacului; dacă iese curată, înseamnă că panettone este copt.

După ce panettonele e gata, scoate-l din cuptor și lasă-l să se răcească în formă pentru 10 minute. Apoi, scoate-l și lasă-l să se răcească complet pe un grătar. Panettonele este, de obicei, servit tăiat felii, alături de un vin spumant sau o cafea caldă.

Rețeta de Panettone nu este complicată, însă necesită puțină atenție și răbdare pentru un rezultat excelent. Acest preparat este numai bun pentru mesele de sărbători, unde poți încânta papilele gustative ale invitaților.

Bugetul.ro
Cutremur la Banca Transilvania. Anunțul oficial făcut de board-ul celei mai mari bănci românești despre noul director general al BT Broker de asigurare
redactia.ro
Detalii neștiute despre Ionel Ganea. Ce se întâmplă cu fostul fotbalist după accidentul în care fiul său a ajuns la spital în stare critică
Bugetul.ro
Directivă UE pentru România care nu mai suportă amânare. Sistemul bancar din țara noastră trebuie să implementeze rapid ce se cere de la Bruxelles
a1.ro
Cu cine votează Laura Vicol. Avocata a rupt tăcerea înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale din 18 mai 2025
Playtech.ro
Ultimele cuvinte pe care Prinţul William şi Prinţul Harry şi le-au spus! Durere mare pentru Familia Regală
observatornews.ro
Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsori în toată ţara, de mâine dimineaţă. Vreme severă până sâmbătă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Ungaria, îngenuncheată de deciziile lui Orban. Colaps financiar la Budapesta
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Scene cutremurătoare cu Ionel Ganea lângă patul băiețelului său.
Playtech.ro
Banii de la stat care intră pe card chiar miercuri, 14 mai. Ajutorul este așteptat de mulţi români
Dailybusiness.ro
Lovitură pentru pensionari! Statul extinde lista cazurilor în care cere returnarea pensiilor
RomaniaTV
Călin Georgescu, ASASINAT în România!! Vestea NEAGRĂ a picat ca un trăsnet
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Se schimbă banii, preşedintele anunţă referendum pentru trecerea la EURO
redactia.ro
Omul lui Hagi, în stare critică. Fostul campion al României a căzut inconștient pe trotuar
ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 mai 2025
14 mai 2025