Prima pagină » Culinar » Rețetă de pandișpan clasic. Formula perfectă pentru a obține o prăjitură de 6 cm

Rețetă de pandișpan clasic. Formula perfectă pentru a obține o prăjitură de 6 cm

15 nov. 2022, 16:08,
în Culinar

Rețeta de pandișpan clasic a fost inventată în secolul al XVII-lea de un bucătar italian, dar pe teritoriul spaniol. Prin urmare, este atribuit bucătăriei italiene și spaniole. La fel ca majoritatea biscuiților, această versiune constă din ouă, făină și zahăr. Principalele diferențe sunt proporțiile.

Formula pentru pandișpan este din 2 părți, prima constă din ouă, făină și o parte din zahăr pudră.  Uneori, jumătate din făină este înlocuită cu amidon de porumb. Blatul este apoi mai sfărâmicios și pufos. Astfel, prăjitura este la fel ca un burete adevărat. Dacă respecți rețeta clasică vei obține o prăjitură înaltă, foarte ușoară și pufoasă. Cu o aromă strălucitoare de vanilie. De cele mai multe ori, aluatul crește foarte mult, de la 2 centimetri la 6 centimetri.

pandispan pe un suport decorat cu flori

Dacă forma nu este suficient de înaltă, puneți o bandă de hârtie de copt de-a lungul marginii

Rețetă de pandișpan clasic. Proporția necesară pentru o prăjitură pufoasă

Pentru a pregăti delicioasa prăjitură vei avea nevoie de 3 ouă, 75g de zahăr pudră, 75g de făină sau 40g făină și 35g mălai. De asemenea, adaugă o linguriță jumătate de vanilie.

Atunci când pregătești blatul pentru pandișpan mai întâi se pun albușurile și gălbenușurile în boluri diferite, se cântăresc, se scade greutatea recipientelor, se adaugă greutatea gălbenușurilor și a albușurilor. Greutatea ouălor trebuie să fie de 150 gr.

pandispan taiat in mai multe bucati langa un pahar cu lapte si flori

La fel ca majoritatea biscuiților, această versiune constă din ouă, făină și zahăr

Apoi calculați greutatea făinii și a zahărului pudră. Împărțiți greutatea ouălor la jumătate și veți obține greutatea produselor uscate. Înainte de a începe să gătiți, preîncălziți cuptorul la 180 °C. Separați albușurile de gălbenușuri și puneți-le în boluri separate. Se bat albușurile cu mixerul la viteză mare până se obține o spumă.

Continuând să bateți, presărați jumătate din zahărul pudră și sarea fină într-un jet subțire. Continuați să bateți până se întărește tot amestecul, apoi adăugați restul de zahăr pudră și vanilie în bolul cu gălbenușurile de ou.

Cerneți făina sau amidonul în gălbenușurile de ou. Gospodinele neexperimentate pot adăuga o linguriță de praf de copt împreună cu făina. Nu va afecta gustul sau textura, dar blatul va crește cu siguranță și nu va cădea în timpul coacerii.

Secretul foliei de aluminiu. Cum să ajuți aluatul să crească uniform

Amestecați gălbenușurile de ou cu făina cu ajutorul unui mixer. Se va obține un aluat destul de gros, cu o consistență la fel cum este zăpada. Se pune 1/3 din albușurile bătute în gălbenușuri. Se amestecă cu un mixer la viteză mică.

pandispan pe un suport langa flori

Rețeta de pandișpan clasic a fost inventată în secolul al XVII-lea

Aluatul va deveni mult mai gras. Adăugați albușurile rămase. Cu grijă, de jos în sus, amestecați aluatul cu o lingură sau cu o spatulă. Așezați un cerc de hârtie de copt pe fundul formei de o dimensiune de 18 cm.

Dacă forma nu este suficient de înaltă, puneți o bandă de hârtie de copt de-a lungul marginii, astfel încât să depășească marginea formei. Întindeți aluatul în formă și aplatizați ușor suprafața. Acoperiți forma cu un capac de folie.

Aluatul va crește mai mult sub folie, dar partea de sus nu se va rumeni prea mult. De asemenea, sub folie, aluatul va crește uniform, iar partea de sus a prăjiturii va fi plată. Fără folie, aluatul va crește într-o formă extrem de strâmbă. Este bine să știi că aluatul crește foarte puternic, folia nu trebuie să stea pe strâns pe margine, trebuie să existe un spațiu între marginea formei și folia de aluminiu, astfel încât aluatul să crească liber fără să se sprijine pe folie.

Puneți vasul cu blatul pregătit după rețeta de pandișpan clasic în cuptorul preîncălzit timp de 45 de minute. Dacă forma este din aluminiu subțire, timpul de coacere poate fi mai scurt. Verificați dacă este gata înțepând aluatul direct prin folie cu un bețișor uscat. Scoateți forma din cuptor și extrageți imediat aluatul din formă. Scoateți aluatul cu mare grijă, având grijă să nu-l zdrobiți. Înfășurați tortul într-un prosop și lăsați-l să se răcească, cel puțin o oră.

pandispan pe un suport

Amestecați gălbenușurile de ou cu făina cu ajutorul unui mixer

Bugetul.ro
Tăcutul patron de la Arabesque, marele magazin de materiale de construcții din România. Afacerile l-au transformat într-unul dintre cei mai bogați oameni din Galați
redactia.ro
Dana Budeanu i-a distrus pe Călin și Cristela Georgescu. "V-ați folosit de Biserică ca ultimele scursuri"
Bugetul.ro
Județele groazei din România. Oamenii rămân pe drumuri din cauza concedierilor masive făcute de companiile care funcționează în aceste zone ale țării
a1.ro
O femeie și-a comandat o geantă de pe un site preferat de români. A rămas mască atunci când a deschis punga adusă de curier
Playtech.ro
Orăşelul din România sufocat de turişti. Pensiunile şi hotelurile nu mai fac faţă
observatornews.ro
Cuplu din Ilfov, păcălit cu 11.000 de euro de un meseriaş prin "metoda curentul". Nu sunt primii care i-au căzut în plasă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Viața la bloc în 2025. Documentul pe care trebuie să-l aibă orice proprietar
realitatea.net
Nu răspunde niciodată la numerele de telefon care încep cu aceste cifre. Sunt folosite de escroci pentru a mai da o lovitură
SportpeSurse
Gică Hagi, făcut praf în direct după ce a fost decorat de președintele interimar Ilie Bolojan: „Regele blaturilor fotbalului românesc”
Playtech.ro
Ce să pui la baza liliacului la final de martie pentru cele mai frumoase și parfumate flori. Va fi o feerie
Dailybusiness.ro
Sute de angajați din școlile de stat, concediați în urma unei ordonanțe. Decizia se aplică și medicilor
RomaniaTV
S-au aflat PRIMELE echipe eliminate la Asia Express! Înainte să plece se lăudau că vor câștiga competiția. Cine a rămas în cursă!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Iarna se întoarce, un ciclon va aduce ninsori! Elena Mateescu, ANM: Trecem de la 30 de grade C, la temperaturi negative!
redactia.ro
Povestea lui Răzvan Arnăut, jandarmul împușcat mortal de un coleg. Tânărul a reprezentat România în competițiile europene de sport
ego.ro
Vedeta PRO TV regretă relația cu postul! Dezvăluiri neașteptate! EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
15 martie 2025
15 martie 2025