Prima pagină » Culinar » Rețeta de pâine fără gluten, cu doar două ingrediente. Perfectă pentru cei care vor să slăbească!

Rețeta de pâine fără gluten, cu doar două ingrediente. Perfectă pentru cei care vor să slăbească!

12 nov. 2024, 10:55,
Redacția BZI în Culinar

O pâine fără gluten și fără drojdie este o alternativă mult mai sănătoasă pentru rețeta clasică. Ea este recomandată persoanelor care vor să slăbească sau celor care se confruntă cu anumite probleme de sănătate. Cu doar două ingrediente poți obține o pâine gustoasă și pufoasă, este foarte ușor de preparat și nici nu necesită frământare.

Pâinea este un preparat pe care cu greu îl eliminăm din meniul zilnic. Dacă vrei să mănânci mai sănătos sau să slăbești, nu trebuie să renunți la ea pentru că sunt rețete dietetice, fără făină sau drojdie. Poți face o pâine acasă, cu ingrediente naturale, fără a fi nevoit să frămânți sau să pierzi mult timp în bucătărie.

Rețeta de pâine fără gluten

Când spunem „pâine fără gluten”, ne referim la acea pâine care nu conține gluten. Glutenul este o proteină care se găsește în bobul de grâu, în cel de orz și în cel de secară. Nu te lăsa înșelat de diferitele denumiri ale subspeciilor de grâu: grâu moale, grâu dur, spelta, einkorn, etc. Toate conțin gluten.

Ovăzul conține o proteină asemănătoare cu glutenul, avenina, care poate declanșa reacții de intoleranță unor persoane sensibile. De asemenea, frecvent este contaminat cu gluten în timpul prelucrării și ambalării, așa că, dacă dorești să consumi ovăz, alege-l pe cel etichetat „fără gluten”.

Pâinea fără gluten, din hrișcă, este o variantă sănătoasă, dar și foarte delicioasă. Are un gust mai bun decât cea cumpărătată din magazin și este extrem de ușor de preparat.

Pentru a o pregăti ai nevoie de 500 gr hrișcă crudă nehidratată, 200 ml apă și o lingură de sare. Aluatul de pâine fără gluten are nevoie de ingrediente speciale pentru a deveni elastic.

Chiar și așa, nu se poate obține nivelul de elasticitate al pâinii cu gluten. În ultimii 50 de ani grâul a fost modificat în așa fel încât cantitatea de gluten este mai mare decât al grâului străvechi, iar elasticitatea aluatului obținut este foarte mare.

Indicații de preparare

Primul pas în pregătirea rețetei de pâine fără gluten constă în hidratarea semințelor de hrișcă cu cel puțin opt ore înainte de preparare sau le puteți lăsa peste noapte. Trebuie să folosești o hrișcă verde, adică cea crudă, nu coaptă. După ce hrișca s-a hidratat se pune la scurs și apoi se clătește cu apă rece. Se pune într-un blender si adaugă sare, mixând până se mărunțește.

Este foarte important să nu mixați prea mult pentru că nu se dorește să se obțină o pastă prea fină. Pâinea fără gluten trebuie să aibă și bucăți  mai mari de hrișcă.

Compoziția se pune într-un vas de sticlă și acoperă cu un prosop curat, apoi se lasă totul la fermentat. Dacă este mai răcoare în casă, trebuie lăsată peste noapte. Pe timp de vară, este suficient să fie lăsată pentru aproximativ cinci ore.

După ce a fermentat se pune hrișca verde într-o tavă de pâine, tapetată cu foaie de copt. Preîncălzim cuptorul la 180°C și se dă la cuptor pentru 45 – 50 de minute.

Se verifică pâinea cu o scobitoare pentru a fi siguri că  nu se coace prea tare. Când este gata se scoate din cuptor și se lasă să se răcească la temperatura camerei. Rețeta de pâine fără gluten este gata, iar preparatul poate fi servit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`