Prima pagină » Culinar » Rețetă de musaca de post, cu cartofi. Simplă și sățioasă, perfectă pentru toată familia

Rețetă de musaca de post, cu cartofi. Simplă și sățioasă, perfectă pentru toată familia

15 iul. 2024, 11:03,
BZI.ro, în Culinar

În doar o oră vă puteți bucura de acest gustos preparat. În mod normal gătit cu carne, rețeta de musaca de post este la fel de bună, sațietatea cartofilor suplinind nevoia de carne.

Rețetă de musaca de post

Ingredientele de care ai nevoie sunt: 1 kilogram de cartofi făinoși, recomandați pentru copt și piure, 2 morcovi mari (300 de grame), 1 ceapă mare (150 de grame), 1 cățel de usturoi, 2 linguri cu vârf de pesmet (40 de grame), ½  lingură de făină (12 grame)½, 4 linguri de ulei de măsline extravirgin, 200 de ml. de supă de legume, sare și piper.

Este nevoie de o tavă adâncă, dimensiunile de 20x26cm. Tava se poate unge sau tapeta cu pesmet sau făină. Ori puteți să o acoperiți direct cu hârtie de copt, pentru a elimina orice posibilitate de lipire. Se aprinde cuptorul la 190 de grade pentru a se încălzi.

Umplutura de musaca este constituită total din legume. La această rețetă se vor folosi morcovi și ceapă, însă puteți să adăugați și ciuperci, vinete sau dovlecei trași înainte la tigaie.

Morcovii se spală, se răzuiesc de coajă și se dau prin răzătoare cu găuri mari. Apoi se toacă ceapa. Morcovii și ceapa se pun la călit într-o cratiță cu trei linguri de ulei. Se adaugă un praf de sare și se ține la foc mic, pentru 4-5 minute, în timp ce amestecăm.

Între timp, spălăm și curățăm cartofii, pe care îi tăiem în felii subțiri. Cei mai potriviți cartofi sunt aceia făinoși, care se folosesc la piure, pentru a se face mai ușor la cuptor.

Asamblarea preparatului

Se condimentează cartofii și se așează, într-un strat, în tavă. Apoi se toarnă jumătate din amestecul de legume, omogenizat cu pesmet. Apoi punem încă un strat de cartofi, cealaltă jumătate din amestecul de legume și la final, încă un strat de cartofi. Toate, condimentate cu sare și piper, după gust.

Zdrobim și călim cățelul de usturoi timp de un minut, într-o lingură de ulei de măsline. Se adaugă jumătate de lingură de făină, după care se amestecă scurt și se stinge cu supă de legume caldă. După ce se dă în clocot, se toarnă peste musacaua pregătită în tavă.

Tava se acoperă cu o folie de aluminiu și se pune la cuptorul preîncălzit, pentru 25-30 de minute. Putem verifica dacă preparatul este făcut prin înțeparea cartofilor cu o furculiță. După acest timp, se descoperă tava și se mai lasă pentru 10-15 pentru a se rumeni.

La final, trebuie lăsată un timp la răcit. Mirosul mâncării gătite va fi puternic și se va simți în toată casa. Preparatul se servește călduț și se poate mânca cu salată sau cu murături. Un plus de savoare îi poate da broccoli gătit la aburi și sos de roșii.

Rețeta de musaca de post este deosebit de aromată și sățioasă, datorită cartofilor. Modul de asezonare poate fi făcut după propriile preferințe, modificând rețeta după bunul plac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *