Prima pagină » Culinar » Rețetă de marțipan făcut în casă. E mai ușor decât crezi!

Rețetă de marțipan făcut în casă. E mai ușor decât crezi!

26 iul. 2024, 11:36,
BZI.ro, în Culinar

Rețeta de marțipan este diferită de pasta de zahăr și de fondant, toate sunt diferite una de cealaltă, însă multe persoane încă le confundă pentru că toate sunt folosite într-o varietate de deserturi și bomboane.

Rețeta de marțipan se face cu pastă de migdale, însă persoanele cu alergii pot folosi și alte ingrediente pentru a obține o pastă dulce cu care se pot decora diverse prăjituri.

Rețetă de marțipan făcut în casă

Marțipanul este o pastă moale și flexibilă, obținută din migdale măcinate și zahăr pudră. Are o aromă bogată de migdale și o textură care permite modelarea în forme decorative, marțipanul este perfect pentru a acoperi orice prăjitură sau pentru a crea decorațiuni comestibile.
Dacă vrei să încerci cea mai simplă rețetă de marțipan de casă, rețata aceasta este perfectă pentru tine.

Așadar, ai nevoie doar de câteva ingrediente și anume de 200 gr migdale măcinate fin sau făină de migdale, 200 gr de zahăr pudră, 1 lingură de sirop de zahăr sau miere, 1 linguriță extract de vanilie, câteva picături de esență de migdale însă aceasta este opțională, fiind folosită doar pentru aromă.

În cazul în care folosești migdale întregi, este recomandat să le opărești câteva minute și apoi să le răcești pentru a îndepărta coaja. Trebuie să le lași să se usuce complet înainte de a le măcina.
Mai simplu este să folosești direct migdale măcinate sub formă de făină. Dacă făina de migdale are totoși granulați, atunci mai poți să o macini până când devine suficient de fină.

În ceea ce privește următorul pas, într-un bol trebuie amestecate migdalele măcinate cu zahărul pudră până amestecul este omogen. După care se adaugă siropul de zahăr sau mierea, extractul de vanilie și, dacă dorești, câteva picături de esență de vanilie pentru o aromă intensă.
Amestecă ingredientele până obții o pastă omogenă. În cazul în care compoziția este prea uscată, adaugă câteva picături de apă pentru a ajuta la legarea ingredientelor, apa se pune treptat, maxim o lingură o dată, apoi se testează daca mai e nevoie.

Frământarea marțipanului se face manual sau cu un robot de bucătărie. Pentru varianta manuală se pune compoziția marțipan pe o suprafață curată și presărată cu zahăr pudră, apoi începe să frămânți cu grijă marțipanul până când devine moale și flexibil. Dacă este prea lipicios, adaugă puțin zahăr pudră în timpul frământării.

Modelarea și utilizarea marțipanului

Puteți folosi marțipanul pentru a acoperi o prăjitură sau pentru a crea diverse decorațiuni. Îl poți întinde cu un sucitor presărat cu zahăr pudră pentru a-l modela ușor în formele dorite.

Dacă nu folosești întregul marțipan, înfășoară-l în folie alimentară și depoztează-l într-n recipient ermetic în frigider. Poate fi păstrat timp de câteva săptămâni.

Făcând marțipan de casă, poți să controlezi ingredientele și să obții o textură și o aromă personalizată. Această rețetă simplă îți va permite să creezi marțipan delicios și versatil, perfect pentru a adăuga un plus de eleganță și savoare prăjiturilor tale și altor creații culinare. În acest caz marțipanul se frământă pe masa pudrată din belșul cu zahăr pudra. Pasta de migdale poate fi colorată cu coloranți alimentari pudră, lichizi sau gel și poate fi întinsă cu sucitorul.

După ce ați făcut rețeta de marțipan și doriți să-l utilizați după ce l-ați lăsat la frigider, este recomandat să se lase minim 2 ore la temperatura camerei pentru ca mai apoi să se ungă mâinile cu ulei de cocos sau alt ulei fin și să se frământe marțipanul, până când devine maleabil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *