Prima pagină » Culinar » Reţetă de iahnie de fasole cu cârnaţi. Sfaturi culinare
Reţetă de iahnie de fasole cu cârnaţi. Sfaturi culinare

Reţetă de iahnie de fasole cu cârnaţi. Sfaturi culinare

01 iun. 2021, 10:59,
în Culinar

Dacă nu ştii ce să mai găteşti, ai rămas în pană de idei şi nici nu prea ai chef să stai mult în bucătărie, iată o reţetă de iahnie de fasole cu cârnaţi. Se prepară relativ uşor, are gust bun şi poate fi servită cu murături.
Iahnia este un fel de mâncare, despre a cărei origine se spune că este continentul american. Indigenii din America foloseau fasolea, iar de la ei s-au inspirat coloniştii englezi, aducând reţeta prin secolul al XVII-lea pe continentul european. Mai jos găseşti o reţetă ce combină şi stilul american, şi stilul european. Spor la gătit şi poftă bună!

Ingrediente:

  • 300-400 g cârnați
  • 1 kg fasole boabe
  • 1-2 ardei
  • 2 morcovi
  • 2 foi de dafin
  • 1 rădăcină de pătrunjel
  • 1 lingură făină
  • 1 pătrunjel verde
  • bulion
  • sare
  • piper

Mod de preparare:

Mai întâi pune fasolea la înmuiat de cu o seară înainte. A doua zi dimineaţă arunca apă şi pune fasolea la fiert, în apă rece, cu puţină sare. Când da în clocot, schimba apă şi lasă să înceapă să fiarbă iarăşi.
Separat prăjeşte cârnaţii, apoi adăugă legumele şi verdeaţă (toate spălate şi tăiate mărunt). Incorporează şi 2-3 căni de apă. Da focul la minim şi lasă să fiarbă. Pune şi foile de dafin, dar acestea trebuie luate după circa 10 minute de fiert. Adaua apoi fasolea scursă de apă şi bulionul. Cine doreşte, poate amesteca bulionul cu făină şi, eventual, subţiat cu nişte apă. Potriveşte mâncarea de sare şi piper. Fie mai laşi puţin la fiert, fi bagi cratiţa în cuptor, la foc mediu. Mâncarea e gata în momentul în care a scăzut destul de mult.

Sfaturi pentru o iahnie bună

Iată câteva trucuri de care să ţii cont când prepari o reţetă de iahnie de fasole cu cârnaţi:

  • fasolea trebuie înmuiată cam 12 ore înainte de a o pune la fiert. Astfel, va fi mai uşor de gătit;
  • când pui fasolea la înmuiat, asigură-te că apa o acoperă cu câţiva centimetri. Astfel, boabele vor avea lichid suficient pentru a se umfla;
  • dacă fasolea nu e bine înmuiata, poate provoca indigestie. Tratează-te, în asemenea situații, cu ceai de pelin;
  • a doua zi dimineaţă, fasolea se scurge de apă în care a stat 12 ore, apoi se clăteşte de câteva ori. După aceea se pune la fiert;
  • fasolea fierbe în jur de 2 ore, la foc mic.

Iată şi de ce e bine să mâncăm fasole în fiecare săptămână:

  • fasolea albă conţine mulţi antioxidanţi;
  • previn îmbătrânirea prematură a pielii;
  • riscul de a dezvolta cancer de colon este mai redus la persoanele care consumă fasole;
  • conţin fibre, datorită cărora reglează tranzitul intestinal şi detoxifiaza colonul foarte bine;
  • conţin glucide „bune”. Datorită acestora dau energie de scurtă durată;
  • sursă excelentă de vitamine (A, B, C, E, K, PP), enzime şi acid folic;
  • menţine o hipertensiune arterială sănătoasă, întrucât conţine potasiu şi sodiu;
  • întăreşte sistemul imunitar, prin faptul că are magneziu, dar şi funcţiile nervoase şi musculare.

Știai că… fasolea e considerată drept un „dușman” de temut al zahărului? Cu alte cuvinte, dacă suferi de diabet, mănâncă fasole, ca să îți reglezi indicele glicemic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`