Intoleranţa la gluten poate fi problematică atunci când vine vorba de mâncarea de zi cu zi. Trebuie să găseşti o variantă de găti cu ingrediente care să nu conţină gluten. Rolul lui este de a lega ingredientele din aluat şi de a-l face cât mai elastic. Gogoșile de post, chiar dacă nu au ouă și lapte în compoziție, sunt preparate totuși cu făină care conține gluten. Ce faci însă dacă te simți rău după ce le mănânci? Dacă şi tu ai probleme de sănătate, astăzi îţi recomand o reţetă de gogoşi făcute din făină fără gluten.
În ciuda ideii că reţeta te restricţionează, să ştii că e o gamă variată pe piață de făină fără gluten. Spre exemplu, avem făină de: migdale, cartofi, năut, hrişcă, mei, amarant etc. Trebuie doar să o alegi pe cea potrivită reţetei tale. Iată şi ceva bun, un deşert făcut cu făină fără gluten. Spor la gătit şi poftă bună!
Ingrediente:
- 150 gr făină fără gluten
- 1 praf de copt
- 2 linguriţe unt
- 2 ouă
- circa 150 gr lapte de soia
- 3-4 linguriţe sirop de arţar
- 1 linguriţa cacao
- un vârf de cuţit de scorţişoară
- 1 linguriţă de oţet alb
Mod de preparare rețetă de gogoși din făină fără gluten:
Mai întâi trebuie să încingi cuptorul la 180 de grade Celsius. Cerne făina, apoi pune-o într-un bol. Fă o gaură în mijlocul ei şi pune acolo restul ingredientelor. Amestecă cu un tel, apoi uşor cu mixerul, pentru ca aluatul să fie omogen şi cât mai fin. Pune aluatul într-o pungă de ornat prăjituri.
Foloseşte o tavă de brioşe. Pune în fiecare câte o hârtie de brioşă şi umple-o pe trei sferturi cu aluatul din formă. Bagă tava în cuptor pentru circa 10-12 minute.
Ideal este să serveşti gogoşile cât mai calde, cu zahăr pudră sau cu o glazură de fructe de pădure.
Cum găteşti cu făină fără gluten
Înainte de a vorbi despre ce tipuri de făină ai la alegere, trebuie menţionată diferenţa între făina cu gluten şi cea fără gluten. Rolul glutenului este de a face aluatul să fie mai pufos. El ajută la creşterea aluatului. Dacă însă te numeri printre persoanele cu intoleranţă la gluten, atunci este ideală făina fără gluten. Ca să compensezi în ceea ce priveşte volumul aluatului, foloseşte mai multe ouă în compoziţie. În al doilea rând, compoziţia trebuie mixată mai mult. De ce? Pentru că ingredientele trebuie să se lege (rolul glutenului e de a lega ingredientele, de fapt).
Iată câteva exemple de făină fără gluten:
- făină de mei. Are o aromă oarecum asemănătoare cu cea a nucilor. Se foloseşte pentru pâine, pizza, clătite, lipii de casă;
- făină de amarant. Se foloseşte pentru clătite, prăjituri, crackers şi tortillas;
- făină de năut. Este ideală pentru burgeri vegani, waffles, brioşe şi fursecuri;
- făină de cocos. Se utilizează la: fursecuri, clătite americane sau clătite franțuzești, burgeri vegetali, lipii, aluat de pizza.
- făină de tapioca. Perfectă pentru: plăcinte, prăjituri, tacos şi tortillas;
- făină de migdale. Cu ea se gătesc: prăjituri, tort de morcovi, checuri, brioşe şi plăcinte;
- făină de cartofi. Ideale pentru: brioşe, checuri şi torturi. De asemenea, se poate utiliza pentru a îngroşa supele şi sosurile, iar asta se datorează amidonului.