Din perspectiva culinară, rețeta de gnocchi se referă la mici bucăți de aluat. Acesta poate fi făcut din cartofi, făină de griș sau brânză ricotta. Totuși, gnocchi din cartofi sunt cel mai comun tip.
Deși există două tipuri de gnocchi, cu ouă sau fără, ele țin aluatul împreună și împiedică bucățelele să se descompună atunci când sunt gătite în apă clocotită, iar acest lucru este foarte important.
Pași de urmat în rețeta de gnocchi
Ingrediente de care veți avea nevoie pentru rețeta de gnocchi sunt cartofi, gălbenuș de ou, sare de mare fină, făină de grâu și făină de griș. De asemenea, utilă poate fi o răzătoare pentru piure, o ustensilă de bucătărie utilă care trece cartofii fierți prin mici găuri. Acest dispozitiv face ca textura să nu aibă cocoloașe, ceea ce este ideal pentru gnocchi ușori și pufoși și piure de cartofi. Alternativ, poți să zdroești ușor cu o furculiță.
Fierbe cartofii, cu coajă cu tot, până devin moi, aproximativ 25 de minute. Scurge-i și uscă-i bine. Odată ce se răcesc suficient pentru a fi manevrați, dar sunt calzi în continuare, îndepărtează coaja. Pasează cartofii direct deasupra unui vas mare.
Formează o gaură în centrul cartofilor, pune gălbenușul de ou, sarea și presară puțină făină deasupra. Amestecă ușor de câteva ori cu o furculiță, adăugând treptat restul de făină. Odată ce aluatul începe să se lipească, oprește-te și amestecă la mână.
Adună ușor aluatul pentru a forma o bilă omogenă. Nu trebuie să îl frămânți ca pe pâine. Textura ar trebui să fie caldă, ușoară, pufoasă și netedă, ca o minge uriașă de piure de cartofi. Acoperă-l și lasă-l să se odihnească timp de 10 minute.
Taie bila de aluat în 4 bucăți egale. Din fiecare bucată ar trebui să iasă aproximativ 20-22 de gnocchi. Transferă bucățelele pe o tavă presărată cu făină de griș pentru a nu se lipi.
Dacă ai o tablă pentru gnocchi, folosește-o pentru a crea striații. Acest lucru creează o textură interesantă care captează sosul. Totuși, dacă nu ai o asemenea ustensilă, poți folosi dinții unei furculițe. Ținând placa într-un unghi, apasă ușor gnocchi-ul cu degetul mare într-o mișcare înainte, apoi întoarce-l. Repetă procesul pentru a rula restul bucățelelor.
Dacă urmează să gătești gnocchi acum, asigură-te că sosul tău este pe foc și gata de folosit. Lucrând în serii, pune câțiva gnocchi în apă clocotită. Este important ca apa să fie sărată din belșug, altfel vor avea un gust fad. Gătiți timp de 30 de secunde până la 1 minut. Când plutesc, sunt gata. Transferă-i cu o lingură în sos. O altă rețetă plină de savoare și un sos ce se topește în gură este butter chicken.
Cele mai bune sosuri de făcut în casă
Ragu Bolognese este un sos gătit lent, făcut din carne de vită sau de porc tocată, morcovi, ceapă, țelină, lapte, vin, pastă de roșii și supă. Pentru acesta se folosește lapte, vin alb și mult mai puține roșii. Laptele frăgezește carnea și temperează orice note acrișoare sau acide. Gustul este moale, ușor și ușor dulce.
Pentru sos ai nevoie de unt, ulei de măsline, pancetta, ceapă, morcov, țelină, carne de vită tocată, carne de porc tocată, lapte integral, nucșoară, foi de dafin, vin alb, pastă de roșii, supă de pui.
Într-o oală, încălzește untul și uleiul de măsline la foc mediu. Mai apoi, într-un robot de bucătărie, toacă pancetta, ceapa, morcovul și țelina împreună. Nu amesteca excesiv, deoarece textura va deveni ca o pastă.
Adaugă pancetta tocată și amestecul de legume în oală. Sotează, amestecând ocazional, timp de 10-15 minute, până devin ușor aurii. Nu ezita să pui mai mult ulei sau unt, după cum este necesar. Ulterior, adaugă carnea tocată de vită și porc. Folosește o furculiță pentru a o zdrobi și condimentează cu sare și piper negru. Gătește până când carnea își pierde culoarea roz, dar nu rumeni. Acest lucru va menține textura moale.
Adăugă laptele, nucșoara și frunza de dafin. Fierbeți la foc mic până aproape se evaporă, până la 20 de minute, în funcție de dimensiunea oalei și de câtă zeamă lasă carnea.
Toarnă vinul și fierbe la foc mic până aproape se evaporă. Adaugă pasta de roșii și amestecă pentru a dizolva. Pune 1 cană de supă și roșiile și redu focul la mic. Gătește sosul, cu capacul întredeschis, timp de aproximativ 1-2 ore. Lent și la foc mic este cheia pentru o textură care se topește în gură. Nu grăbi procesul de gătire.
La final, îndepărtează surplusul de grăsime de la suprafață și asezonează cu sare, dacă este necesar. Pregătește farfuriile și limoncello. Sosul final pentru rețeta de gnocchi ar trebui să arate similar cu chili.