Prima pagină » Stiri si curiozitati » Rețetă de ghebe murate la borcan pentru iarnă! Iată secretul unui gust desăvârșit
Rețetă de ghebe murate la borcan pentru iarnă! Iată secretul unui gust desăvârșit

Rețetă de ghebe murate la borcan pentru iarnă! Iată secretul unui gust desăvârșit

27 sept. 2023, 10:33,
în Stiri si curiozitati

Ghebele murate sunt preferate de către români în special datorită faptului că sunt ușor de pregătit și au un fust desăvârșit.

Sunt numeroase de specii de ciuperci comestibile care se pun pentru iarnă. De exemplu, creasta cocosului este una dintre cele mai gustoase specii care se găsesc în România. În acest context, vorbind și despre ciuperci otrăvitoare, este bine să înțelegi pericolul unor specii de acest fel și să lași cunoscătorii să le culeagă pe cele comestibele.

Rețetă de ghebe murate la borcan pentru iarnă

Ghebele murate la borcan sunt foarte ușor de pus și nu necesită o mare atenție sau finețe gastronomică. Cu toate că în piață, prețul la ghebe se anunță a fi unul piperat, gospodinele cumpără acest tip de ciuperci datorită gustului inconfundabil și a faptului că în postul Crăciunului, sunt numeroase rețete de mâncare pe care le pot încerca. În rândurile care urmează vom explica, pas cu pas, cum se face această rețetă.

Cantitatea de ghebe pe care o facem este de 1,5 kilograme. Dacă doriți să puneți mai multe ciuperci, trebuie să ajustați și ingredientele (la 3kg de ciuperci, cantitatea celorlalte ingrediente se dublează). Așadar, avem 1,5 kilograme de ghebe, 250 ml de oţet, o lingură de sare mare, un litru de apă, o linguriță de boabe de piper și 2 foi de dafin. Nu trebuie să uităm nici faptul că la o așa cantitate se pun șase căței de usturoi (este musai să folosiți usturoi românesc pentru că este mult mai aromat decât cel chinezesc)

Curățarea și pregătirea ciupercilor: Ciupercile sunt curățate de impurități, spălate și așezate într-un castron cu apă rece. Adăugăm o cantitate mică de sare și le lăsăm timp de aproximativ jumătate de oră în această soluție.

Clătirea ciupercilor:  După scurgerea apei din castron, trecem ciupercile sub un jet de apă curată pentru a elimina orice urmă de sare sau impurități rămase.

Fierberea ciupercilor: Într-o oală, adăugăm apă cu o cantitate mică de sare și o punem la încălzit. Când apa începe să fiarbă, adăugăm ciupercile și le fierbem timp de 20 de minute. După această perioadă, le scurgem și le lăsăm să se răcească timp de 5 minute.

Pregătirea lichidului de marinat:  Într-o altă oală, punem 1 litru de apă și adăugăm oţetul, sarea, boabele de piper și frunzele de dafin rupte în bucăți. Oală este așezată pe foc și se îndepărtează când începe să fiarbă.

Pregătirea usturoiului: Curățăm usturoiul și îl spălăm bine.

Asamblarea în borcane: În borcane de 300 grame (pot rezulta aproximativ trei borcane, dar poate varia), punem un cățel de usturoi, ciupercile și turnăm lichidul fierbinte deasupra lor. Cantitatea de zeamă poate varia în funcție de preferință.

Închiderea borcanelor:  Închidem ermetic borcanele cu capacul lor.

Păstrarea la temperatura camerei: Învelim borcanele într-o pătură și le lăsăm să stea la temperatura camerei până a doua zi.

Stocarea la rece:  După acest interval, putem muta borcanele la frigider pentru a le păstra pentru mai târziu.

Întreaga canitate de produs se pregătește în aproximativ 60 de minute și cuprinde trei porții. În încheiere vă recomandăm, pe lângă această rețetă de ghebe murate să fiți atenți la speciile de ciuperci otrăvitoare care seamănă cu unele specii comestibile. Se pot confunda ușor, iar efectele consumului sunt deseori grave.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
07 august 2024
07 august 2024