Rețeta de găluște somloi sau „Somloi galuska” este un desert tradițional din Ungaria, ce combină mai multe arome și texturi.
Acest desert este făcut din mai multe straturi de blat, sirop, cremă și este adesea servit la ocazii speciale și în restaurante.
De ce ai nevoie ca să prepari rețeta de găluște somloi
Pentru preparare vei avea nevoie de 4 linguri de făină, 4 linguri de zahăr, 4 ouă, 1 plic de praf de copt, 2 linguri de cacao, 1 plic de budincă de ciocolată, 1 plic de budincă de vanilie, de 100 grame nucă măcinată, de 1 sticluță de esență de rom, de 1 frișcă lichidă, de puțină dulceață de caise, de lapte pentru budincă, cât scrie pe ambalaje, de 150 ml de lapte pentru însiropat, de 2 linguri de zahăr și de topping-uri după bunul plac.
Ca să prepari blatul, amestecă 2 gălbenușuri cu 2 linguri de zahăr, iar albușurile până se fac spumă, cu 2 linguri de făină și jumătate din plicul de praf de copt. Se amestecă totul cu o lingură și se pune aluatul format într-o tavă tapetată cu hârtie de copt sau făină. Se dă la cuptor pentru 20 de minute, până când trece testul cu o scobitoare.
Al doilea blat se prepara la fel, doar că se adaugă la gălbenușuri și 2 linguri de cacao. Se lasă la răcit blaturile și se prepară budincile, conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Se amestecă 150 ml de lapte cu esența de rom și 2 linguri de zahăr, apoi într-o tavă se pune primul blat și îl însiropăm foarte bine, apoi se pune dulceața de caise, una dintre budincile făcute și se presară nucă. Peste adăugăm și al doilea blat și procedăm la fel, apoi se lasă prăjitura în frigider peste noapte. Se ornează a doua zi cu frișcă și cu topping-uri, după preferințe.
Iată și o rețetă sănătoasă, fără multe grăsimi și calorii
Pentru blatul acestei rețete vei avea nevoie de 250 grame de făină, de 20 grame îndulcitor, de 30 grame de zeamă de la lămâie, de 185-190 grame apă și de 100 grame de măr ras.
Se dau merele prin răzătoare și se pun ingredientele într-un recipient. Se amestecă ingredientele, adaugând ultima dată făina, cu un tel cu miscări destul de scurte și rapide, apoi se coace blatul într-o tavă de silicon sau o tavă de teflon stropită cu puțin ulei de cocos. Se coace la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, la programul sus-jos, pentru aproximativ 15 minute.
Se pregătesc în acest timp 3-4 porții de budincă cu vanilie cu 100 grame de praf de budincă, cu 800 ml lapte vegetal neîndulcit și cu îndulcitorul ales. Se ammestecă totul și se pune pe foc până când se îngroașă.
Pentru un topping vei avea nevoie de îndulcitor, esență de rom, smântână de ovăz și roșcove. Opțional, se pot prăji 80 de grame de nuci măcinate. După ce s-a răcit blatul, se rupe în bucăți și se dau prin sosul de ciocolată făcut. Se pune blat, budincă, nucile prăjite și tot așa până se termină ingredientele, apoi se adaugă pe deasupra topping-ul de cicolată și se lasă la rece peste noapte.
Această rețetă de găluște somloi originală este una dintre cele mai cunoscute și iubite din gastronomia maghiară, însă ambele merită încercate cu siguranță.