Prima pagină » Culinar » Rețeta de găluște cu prune, ca la bunica acasă! Gustul copilăriei în doar câțiva pași simpli!

Rețeta de găluște cu prune, ca la bunica acasă! Gustul copilăriei în doar câțiva pași simpli!

28 aug. 2024, 13:30,
în Culinar

Rețeta de găluștele cu prune este un desert tradițional românesc, reprezintă o combinație perfectă între gustul dulce-acrișor al acestor fructe și textura pufoasă a aluatului. Acest desert savuros, îndrăgit de generații întregi, este ușor de preparat și aduce aminte de gustul copilăriei.

Rețeta de găluște cu prune este un desert popular în multe regiuni din Europa Centrală și de Est, însă în România, acestea au un loc special în sufletele iubitorilor de dulciuri tradiționale. Sezonul acestor fructe, toamna, este perioada ideală pentru a pregăti aceste găluște delicioase, care îmbină armonios dulceața acestora cu aroma fină a aluatului de cartofi.

Rețeta de găluște cu prune

Găluștele cu prune, sau gomboți cu prune, sunt un desert tradițional în Europa Centrală și de Est, pe bază de cartofi, făină, ou, pesmet și prune.

Aluatul este făcut, de obicei, cu piure de cartofi, ouă și făină. Aluatul este aplatizat și tăiat în pătrate. Prunele se introduc manual în interiorul găluștelor. Pregătirea poate include îndepărtarea sâmburilor și umplerea fructelor cu zahăr.

Prunele sunt apoi învelite complet în aluat și fierte în apă clocotită. Când încep să plutească, se scot din apă. Se tapetează cu pesmet rumenit în unt și nucă pisată, apoi se pudrează cu zahăr.

Aveți nevoie doar de 300 gr cartofi, sare, 30 ml ulei, i ou, 100 gr făină, 12 prune mici, 50 gr unt, 50 gr pesmet, zahăr pudră, scorțișoară pisată, zahăr vanilat.

Cartofii se fierb întregi, în coajă, dacă se fierb curățați și tăiați cuburi vor absorbi prea multă apă, caz în care se adaugă mai multă făină, iar aluatul va fi tare. Se folosesc cartofi albi făinoși și puteți adăuga griș în compoziția aluatului pentru ca acesta să rămână moale și fraged.

Pesmetul se prăjește în unt cu foarte puțin ulei, uleiul împiedicând untul să se ardă. Modelarea găluștelor cu prune se face fie cu mâna umedă, fie cu ea înfăinată. În acest caz nu mai frământați aluatul pe masa tapetată cu făină. Aluatul după frământare trebuie să fie moale și ușor lipicios.

Instrucțiuni de preparare

Cartofii se fierb în apă cu sare 30 de minute. Prunele se desfac și se curăță de sâmburi, apoi se lasă la scurs. Cartofii fierți se curăță de coajă, se zdrobesc și se amestecă cu uleiul.

Când compoziția pentru găluște cu prune s-a răcit, se adaugă făina și oul. Se amestecă până când se obține un aluat omogen, apoi se împarte în 12 bucăți. Se pune pe foc un vas cu 2 l de apă, în care se adaugă sare.

Prunele scurse se acoperă cu aluat. Se dau prin făină și se pun pe rând în apa clocotită, toate găluștele cu prune. Se lasă să fiarbă la foc mic, 10 – 15 minute, cu oala acoperită, apoi se oprește focul și se mai lasă în apa fierbinte, acoperite, încă 15 minute.

Într-o tigaie încinsă se rumenește pesmetul în unt. Găluștele cu prune fierte se scot din apă și se lasă la scurs, această prăjitură de vis fiind aproape gata. Se tapetează cu pesmet, apoi se pudrează cu zahăr, scorțișoară și rețeta de găluște cu prune este gata, numai bună de servit alături de o cupă de înghețată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
28 august 2024
28 august 2024