Aceste foi, cunoscute sub numele de foi coapte pe dosul tăvii sau foi cu amoniac, sunt adevărate delicii care se topesc în gură după ce sunt umplute cu creme de ciocolată, vanilie sau lămâie. Aceasta este o rețetă clasică, așa cum se făcea pe timpuri. Dacă decideți să încercați această rețetă de foi cu amoniac, atunci cu siguranță veți obține o prăjitură de casă excepțională.
Rețetă de foi cu amoniac care se topesc în gură
Ingredientele de care aveți nevoie sunt formate din aproximativ 650 de grame de făină, 3 ouă, 9 linguri de zahăr, 9 linguri de ulei, 9 linguri de lapte, 1 linguriță de esență de vanilie, un vârf de cuțit de sare, 1 plic de amoniu pentru prăjituri (7 grame) și 1 lingură de oțet.
Începeti prin a cerne făina (recomandăm cea de tip 650) într-un bol. În alt bol, spargeți ouăle și adăugati celelalte ingredient, adică zahărul, sarea, uleiul, laptele, esența și amoniacul stins în oțet. Amestecați timp de câteva minute, până când zahărul și sarea se dizolvă complet. Apoi, începeti să adăugati făina treptat, amestecând mai întâi cu o lingură, apoi cu mâna. Cantitatea de făină poate varia în funcție de calitatea și umiditatea acesteia. Scopul este să obțineti un aluat omogen, nici prea tare, nici prea moale. Când este gata, transferați aluatul într-un bol și acoperiți-l cu folie alimentară, lăsându-l să se odihnească în bucătărie timp de aproximativ 30 de minute.
Acordați mare atenție timpului de coacere
După acest timp, decupați 4 coli de hârtie de copt, având dimensiuni puțin mai mari decât tava în care urmează să coaceți foile. Dacă doriți, puteți folosi și făină pentru a presăra ușor partea de jos a tăvii, dar în trecut nu se folosea hârtie de copt ci se presăra făină după nevoie, „cât cuprinde”, așa cum se spunea. Împărțiti aluatul în 4 părți egale, dacă aveți un cântar de bucătărie, ar fi ideal să le cântăriți. Pe o suprafață ușor presărată cu făină, modelați fiecare bucată de aluat sub formă de bilă. Lăsati o bilă deoparte, acoperind celelalte cu folie alimentară. Întindeti prima bilă de aluat pe masa presărată cu făină, pudrând și sucitorul cu făină pentru a preveni lipirea aluatului. Întindeți aluatul până se apropie de dimensiunea tăvii. Când este gata, înfășurați-l pe sucitor, apoi transferați-l în întregime pe hârtia de copt, derulându-l. Așezati aluatul pe fundul tăvii și înțepați-l cu o furculiță din loc în loc.
Introduceți tava în cuptorul preîncălzit la temperatură moderată, aproximativ 180 de grade Celsius, și coaceți foaia timp de 5-7 minute sau până începe să se rumenească ușor pe margini. Este important să monitorizați cu atenție, deoarece nu este de dorit să se rumenească prea mult, ci doar să o uscați. Când este gata, transferați foaia împreună cu hârtia de copt pe o suprafață plană. Trebuie să lucrați cu grijă cu foile, deoarece sunt fragile.
Repetați aceeași procedură cu celelalte bile de aluat. După ce foile se răcesc, le puteți suprapune una peste alta, cu hârtie de copt între ele și deasupra. Aceste foi cu ammoniac pot fi pregătite fără probleme cu o săptămână înainte de a fi umplute cu diverse creme.
Foarte buna prajitura, ca in copilarie, o voi recomanda