Prima pagină » Culinar » Rețeta de falafel! Ce mai gustoase chiftele libaneze din năut!

Rețeta de falafel! Ce mai gustoase chiftele libaneze din năut!

28 aug. 2024, 08:00,
în Culinar

Rețeta falafel este originară din Orientul Mijlociu și este un fel de mâncare inventat în regiunea Levantului, iar legendele spun că acesta ar fi fost savurat încă din antichitate.

Rețeta de falafel este apreciată pentru bogăția sa de arome și texturi, acesta transformându-se într-un adevărat simbol al bucătăriilor vegetariene din întreaga lume.

Rețeta de falafel, pas cu pas

Ceea ce face falafelul atât de iubit este versatilitatea sa. Rețeta tradițională, bazată pe năut măcinat și condimente aromate, permite adaptarea sa într-o varietate de preparate. Fie că este servit ca o gustare delicioasă, într-un sandviș sau într-o salată, falafelul își găsește întotdeauna locul în meniurile vegane și vegetariene.

Astfel că, pentru această rețetă aveți nevoie de 1 cană de năut uscat, înmuiat peste noapte, nu se recomandă folosirea unui năut din conservă, ½ cană de ceapă tocată mărunt, o legătură mare de pătrunjel tocat mare, o legătură mare de coriandru tocat mare sau 2 – 3 lingurițe de coriandru uscat, 1 ardei iute verde mic, 3 căței de usturoi, 1 linguriță de chimen, 1 linguriță de sare, ½ linguriță de piper negru, 2 linguri de făină de năut sau făină normală, ½ linguriță de bicarbonat de sodiu, ulei pentru prăjit, în cazul în care optezi pentru varianta de a-l prăjit și nu de a-l pune la cuptor.

Aceste chiftele de falafel se pot servi cu lipii, hummus, salată proaspătă sau de ce nu un sos de iaurt. Așadar puteți să le faceți și în post, sunt chiar indicate având în vedere că sunt vegane.

Falafelul este bogat în proteine și are un conținut ridicat de fibre solubile care s-a dovedit a fi eficient în scăderea colesterolului din sânge.

Boabele de năut musai trebuie să stea peste 16 ore în apă rece apoi se macină și se amestecă cu condimente, făină și bicarbonat de sodiu, nu praf de copt, drojdie sau alți afânători. Niciodată nu se face din năut fier și nici nu se macină prea tare.

Instrucțiuni de preparare

În primul rând trebuie să te asiguri că apa acoperă năutul cu până la 10 cm, deoarece, lăsat peste noapte în apă, acesta își va tripla volumul.

Pentru această rețetă, se scurge și se clătește năutul, apoi se adaugă în robotul de bucătărie, împreună cu ceapa, pătrunjeul, coriandrul, ardeiul iute, usturoiul, chimenul, sarea și piperul negru.

Pulsează de câteva ori în robotul de bucătărie până când amestecul capătă o textură similară cu nisipul mai mare. Se transferă amestecul de falafel într-un castron și se adaugă făina și bicarbonatul de soiu. Se amestecă, apoi se acoperă totul cu un capac și lasă la frigider timp de 30 de minute – o oră.

Formează cu mâinile chiftelele de năut din amestecul scos din frigider. Dacă observi că amestecul este prea umed, poți adăuga încă o lingură de făină. Dacă este prea uscat și sfărămicios, poți adăuga o linguriță sau două de apă sau suc de lămâie.

Odată ce chifteluțele de falafel sunt formate, le poți prăji sau pune la cuptor. Pentru a prăji falafelul în ulei, adaugă suficient ulei într-o tigaie pe care o pui la foc mediu.

Dacă dorești să le gătești în cuptor, preîncălzește cuptorul la 220 de grade și pune o hârtie de copt pe o tavă. Cu o pensulă distribuie niște ulei pe hârtia de copt și pune chifteluțele de falafel pe aceasta, folosește o pensula pentru a mai distribui niște ulei și pe partea superioară a chifteluțelor și lasă tava la cuptor pentru 25 – 30 de minute, întorcându-le pe partea cealaltă la jumătatea coacerii.

Rețeta de falafel este gata, acestea servindu-se imediat, cât sunt calde și crocante alături de un sos tahini.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *