Hai să învăţăm astăz cum să facem dulceaţă de trandafiri fără conservanţi. Este un excelent preparat pentru a umple clătitele pufoase, dar şi pentru a-l savura cu o limonadă răcoritoare în zilele toride de vară. Aroma şi parfumul ei sunt inconfundabile. Cât despre gust, este absolut delicios. Avantajos este că pentru o reţetă de dulceaţă de trandafiri fără conservanţi, lista de ingrediente e scurtă.
Cel mai important ingredient este, fără îndoială, petala trandafirului. Asigură-te că ai, în primul rând, trandafiri de dulceaţă. Nu orice soi de plantă este bun pentru a prepara dulceaţă din el. Caută butaşi de trandafir de dulceaţă şi plantează-l toamna. Pe parcursul iernii îşi va dezvolta rădăcinile, iar în primăvara va începe să crească. Poate că nu vei face dulceaţă din el în primul an, dar măcar l-ai plantat.
Reţetă de dulceaţă de trandafiri fără conservanţi
Uite lista de ingrediente şi modul de preparare pentru cea mai aromată dulceaţă de trandafiri.
Ingrediente:
- 350 gr petale de trandafiri
- 1 kg zahăr
- 500 ml apă
- zeamă de la o lămâie
- câteva picături de esenţă de vanilie
Mod de preparare:
Prima dată rupi petalele de pe floare. Apoi pune-le pe toate la spălat. Scurge-le bine, folosind o strecurătoare. Stroepste-le cu zeama de lămâie. De ce? Ca să-şi menţină culoarea frumoasă, să nu oxideze.
Între timp pune la fiert apa cu zahărul şi cu picăturile de esenţă de vanilie. Ţine siropul pe foc până începe să se îngroaşe. După numai câteva minute adauga petalele de trandafir şi lasă să dea un clocot, apoi redu focul spre mediu-minim.
Ştii cum să verifici dacă dulceaţă e gata? Bagă o lingură de lemn în ea. Când o scoţi, dacă dulceaţă nu se prelinge ori se prelinge foarte greu, înseamnă că e gata. Transferă dulceaţă în borcane curate şi sterilizate, infileteaza bine capacele şi pune-le cu capacele în jos. Acoperă-le cu o pătură groasă, ca să se răcească de sine.
Dulceaţă de trandafiri făcută la rece
Această reţetă e mai cunoscută, dar te asigur că vei avea succes cu ea. Trebuie doar să ai răbdare, pentru că durează aproximativ 30 de minute să frămânți foarte bine petalele, ca să obții sucul delicios. Ca să mai economisești timp, folosește un mojar mai mare decât cel pentru mujdei.
Ingrediente:
- 2 kg petale de trandafiri
- 2 kg de zahăr
- zeamă de la 3 lămâi
Mod de preparare:
Rupe petalele şi spală-le bine sub jetul de apă rece. Nu contează ce culoare are trandafirul. Poate fi alb, roz sau roșu. Important este să fie trandafir pentru dulceață. Da, chiar așa se numește soiul. Stropeşte-le apoi cu zeamă de lămâie şi adaugă zahărul peste ele. Amestecă şi freacă uşor ca să obţii o pastă cu consistenta dulceţii. După circa 30 de minute de frământare şi frecare, vei obţine o dulceaţă destul de densă. Pune-o în borcane curate, apăsând pe ea, ca să nu fie goluri de aer. Nu umple borcanul! Lasă loc de circa 1 cm, ca să pui un strat gros de zahăr. Acesta funcţionează drept conservant. Ţine borcanele într-un loc întunecat şi răcoros. Te vei bucura de dulceață la iarnă.