Vrei să prepari nişte turte sau pâine de casă? Sună bine, chiar foarte bine. Dar mai ai drojdie? La începutul pandemiei, stocul de drojdie din magazine se epuiza instant. Abia era pusă marfa pe rafturi, că şi dispărea. Tocmai de aceea, astăzi m-am gândit să-ţi pun la dispoziţie o reţetă de drojdie de casă.
Reţeta e foarte simplă. Preparând-o, faci economie şi de timp, şi ai grijă şi de sănătatea. Făcând-o în casă, reduci drumul la cumpărături şi, implicit, intri în contact cu mai puţine persoane. Aşadar, aici găseşti o reţetă de drojdie de casă. mai jos sunt ingredientele şi modul de preparare. Spor la treabă!
Rețetă de drojdie de casă
Aceasta se face cu numai 3 ingrediente. Iat-o:
Ingrediente:
- 1 lingură de făină
- 100 ml bere nepasteurizată
- 1 linguriță zahăr
Mod de preparare:
Amestecă toate ingredientele într-un pahar şi lasă-l aşa, peste noapte, la temperatura camerei. A doua zi o poţi folosi. Cantitatea obţinută este echivalentul a aproximativ un cub de drojdie proaspătă, de circa 50 de grame.
Reţetă de drojdie cu apă
Avem la dispoziţie şi această reţetă de drojdie de casă.
Ingrediente:
- 100 ml apă călduţă
- 50 gr făină de secară
- 50 gr făină albă 650
Mod de preparare:
Se amestecă toate ingredientele într-un recipient. După ce s-au omogenizat, se pune capacul la recipient, dar nu se înfiletează. De ce? Pentru că amestecul trebuie să ia contact cu aerul, ca să poată fermenta. Recipientul se depozitează într-un loc mai ferit, la o temperatură constantă. Aceasta trebuie să aibă în jur de 22-24 grade Celsius.
După 12 ore se păstrează din mix doar 100 de grame. Restul se poate folosit pentru lipii, spre exemplu. Aşadar, peste acele 100 de grame se pun 100 ml apă şi 100 gr făină albă. Se omogenizează şi iarăşi se pune într-un loc ferit de lumină, la temperatură constantă. Această etapă se repetă zi de zi, până când mirosul de la ea începe să fie înţepător.
După 7 zile e gata maiaua.