Rețeta de Cuba Libre, care înseamnă „Cuba Liberă,” este una dintre cele mai populare cocktailuri cubaneze existente, alături de clasicul Mojito. Deși combinația de rom, Coca-Cola și lime poate părea simplă, în acele trei ingrediente se află o sinergie care a încântat papilele gustative timp de peste un secol.
Originile acestei băuturi pot fi urmărite până în Havana anilor 1900, la scurt timp după războiul hispano-american. Astfel, atât băutura, cât și numele au rămas până în zilele noastre.
Rețetă de Cuba Libre
Deși există variații ale poveștii originilor rețetei de Cuba Libre, narațiunea dominantă atribuie băutura unui căpitan al armatei americane, care locuia în Havana după ce a fost staționat acolo pentru război. Într-o zi, în timp ce sărbătorea victoria Cubei într-un bar local, căpitanul a adăugat Coca-Cola și puțin suc de lime în romul său și a făcut un toast camarazilor cubanezi, exclamând „Por Cuba Libre” („Pentru o Cuba liberă”), care era sloganul mișcării de independență cubaneze.
Pentru acest cocktail ai nevoie de 60 de mililitri de rom, 1 felie de lime, Coca-Cola și o fâșie de lime pentru decor. Înainte de toate, umple un pahar înalt cu gheață și adaugă romul. Stoarce sucul dintr-un sfert de lime și adaugă bucata folosită. Completează cu suc, apoi amestecă ușor. La final, decorează cu o felie de lime.
Deși un cocktail cu rom și Cola și o Cuba Libre sunt foarte asemănătoare, sucul proaspăt de lime adăugat direct în băutură este ceea ce face diferența. Sucul de lime reduce dulceața celui carbogazos și adaugă o notă acidulată de citrice care completează atât aromele tropicale ale romului, cât și pe cele efervescente de Cola.
Cuba Libre nu necesită un tip specific de rom. Cu toate acestea, o băutură ușoară, de origine spaniolă, este alegerea comună pentru un cocktail și va apropia versiunea servită în majoritatea barurilor. Nu ezita să experimentezi cu diferite tipuri de rom pentru a găsi stilul preferat. Romul alb este ales, de obicei, pentru Cuba Libre, iar pentru a fi tradițional, ar trebui să folosești unul cubanez. Cu toate acestea, dacă îți place cel brun, poți încerca să-l folosești în cocktailul tău. De asemenea, dacă preferi ginul, o variantă ideală pentru tine este un Negroni.
Presidente, un cocktail cubanez
Iată un cocktail din anii 1900 care cere să facă parte din meniul tău de băuturi. Acest clasic cubanez nu a atins niciodată înălțimile Daiquiri-ului sau Mojito-ului, dar este ceva special în felul său. Este elegant și sofisticat, ca o variantă cubaneză a unui Manhattan, folosind rom în loc de whisky. Are câteva ingrediente speciale și este alcoolizat, ușor amar, dar cu o nuanță dulce și citrică. Cocktailul Presidente provine din Cuba și a fost creat la începutul anilor 1900. Cel mai probabil, a fost numit după președintele Mario García Menocal, care a condus țara din 1913 până în 1921.
Pentru această rețetă ai nevoie de 45 de mililitri de rom alb, dar poți opta și pentru cel brun, 22 de mililitri de vermut alb, 15 mililitri de triplu sec, 1 linguriță de sirop de grenadină, 1 fâșie de portocală, 1 cireașă maraschino sau amarena pentru decor. Pune rom, vermut, triplu sec și grenadină într-un pahar de amestecat cocktailuri și umple două treimi cu gheață și mixează până când este bine răcit, aproximativ 15 secunde. Mai departe, strecoară amestecul într-un pahar de cocktail rece. Așează coaja de portocală deasupra băuturii cu partea colorată în jos și stoarce coaja, stropind suprafața cocktailului cu uleiul aromat de portocală. La final, decorează cu cireașa. Dacă vrei să încerci să prepari o băutură de origine italiană, poți încerca Limoncello.
Cocktailul a devenit popular pentru prima dată în anii 1920, când mulți americani făceau o scurtă călătorie în Cuba pre-revoluționară. A fost importat înapoi în Statele Unite când Prohibiția a fost abolită, doar pentru a cădea în dizgrație în mijlocul secolului, având un destin împărtășit de multe cocktailuri clasice. Renașterea cocktailurilor, precum rețeta de Cuba Libre, a dus la redescoperirea acestor băuturi clasice uitate de mult.