Această rețetă de creveți Saganaki, aduce pe masă esența mediteraneană, care oferă o experiență culinară desăvârșită.
Este un preparat autentic din Grecia, care combină perfect aroma creveților, a brânzei feta și a roșiilor.
Cum să pregătești cei mai buni creveți Saganaki?
Dacă vrei să te apropii cât mai mult de gustul grecesc, ar trebui să fii foarte atent la detalii și să folosești ingredientele cele mai bune. Este foarte important să folosiți creveți proaspeți, dacă este posibil, de o calitate superioară, pentru că vor aduce o dulceață naturală și o textură perfectă preparatului dorit.
Ideal ar fi să alegeți o brânză feta autentic grecească, pentru a adăuga o aromă și o textură deosebită preparatului, precum brânza feta din lapte de oaie sau de capră, pentru a obține gustul specific grecesc.
Se recomandă folosirea unui vin alb sec de calitate, astfel încât să adaugi aromă și complexitate sosului și să aducă o notă cât se poate de subtilă de dulceață și echilibru. Uleiul de măsline extravirgin trebuie să fie de bună calitate pentru călirea cepei și a usturoiului, astfel încât să adauge o aromă bogată și proaspătă.
Dacă îți dorești un preparat iute, se poate adăuga mai mult ardei iute praf sau mărunțit, pentru o diferență importantă de gust, pe care o vei simți la final. Se vor folosi roșii și ierburi aromatice proaspete, precum oregano, pentru un gust cât mai proaspăt.
De asemenea, trebuie să ai în vedere că nu trebuie să gătești creveții la foc mare, ci la un foc mediu, care le va permite creveților să se gătească uniform și să își păstreze textura lor suculentă. La sfârșitul procesului, se adaugă brânză feta sfărâmată, pentru o textură cremoasă.
Rețeța grecească autentică
Pentru a o prepara, vei avea nevoie de 500g de creveți curățați. Într-o tigaie pune ¼ din cana de ulei de măsline și începe să călești o ceapă și 2-3 căței de usturoi, până când devin aurii și 1 ardei iute, opțional, dacă vrei o notă picantă.
Adaugă creveții în tigaie și gătește-i până sunt rozalii, apoi adaugă ½ pahar de vin alb sec și lasă-i pe foc până se evaporă alcoolul. În continuare, adaugă un pahar de roșii tocate proaspete, 1 lingură de pastă de tomate, sare, piper și oregano și se lasă la fiert până când se îngroașă.
Mută totul într-o tavă sau dacă poți, se poate utiliza în continuare tigaia, poți pune brânză feta sfărâmată pe creveți și să dai totul în cuptor pentru aproximativ 15 minute, la 180 de grade, sau până când se rumenește. După ce o scoți, presară pătrunjel proaspăt peste și se poate servi direct din tavă sau tigaie.
Se poate servi cu pâine proaspătă sau pâine prăjită, pe care le poți înmuia în sos, se pot așeza creveții peste paste, cu o garnitură de orez simplu sau cu o salată. Acest preparat se consumă cald, pentru a simți toate aromele proaspete și textura cremoasă a brânzei.
Această rețetă de creveți Saganaki este perfectă în orice moment și ideală pentru zilele în care vrem să ne simțim ca în Grecia în propria noastră casă.