Cea mai simplă cremă pentru eclere este crema de patiserie. Este cremoasă, fină și cu un gust echilibrat. Este o umplutură clasică ce se folosește pentru mai multe deserturi.
Eclerul este un desert sau o prăjitură de origine franceză, cunoscută și sub numele de „choux à la crème”. Acestea pot varia în dimensiuni, de la eclere mici și individuale la eclere mai mari, care pot fi tăiate în porții. Iar secretul unui astfel de rețete este crema.
Rețeta de cremă simplă pentru eclere
Pentru a face crema de patiserie ai nevoie de lapte. Poți folosi lapte integral, degresat sau chiar vegetal. Făina este folosită ca agent de îngroșare, iar pentru versiunea fără gluten, poți omite folosirea ei. În schimb trebuie să pui o lingură de amidon de porumb în plus. Pentru aromă se folosesc fie păstăi de vanilie, pastă de vanilie sau extract.
Crema de patiserie are o consistența asemănătoare cu cea a unei budinci, fiind mai groasă. Pentru a o obține se folosește amidonul de porumb care este activat atunci când este gătit la 95°C. Nu trebuie amestecat prea mult pentru că își poate pierde puterea de îngroșare.
Crema de patiserie se poate prepara înainte de folosire cu până la trei zile. Se păstrează la frigider cu o folie de plastic deasupra. Folia se pune pe suprafața cremei pentru a preveni formarea unei pielițe neplăcute.
Ai nevoie de 500 ml lapte; 1 linguriță de extract de vanilie; 4 gălbenușuri de ou; 70 g zahăr granulat; 2 linguri de făină și 2 linguri de amidon de porumb. Într-o cratiță medie, se aduc laptele și extractul de vanilie la punctul de fierbere, după aceea, se stinge focul. Între timp, într-un bol separat, se bat gălbenușurile cu zahărul până când se obține o compoziție omogenă, groasă și galben pal. Se amestecă apoi făina și amidonul de porumb.
Mod de preparare
Pentru a tempera amestecul de gălbenușuri de ou, se ia aproximativ ½ cană de lapte fierbinte și se adaugă în amestecul de gălbenușuri, amestecând energic. Acum, se adaugă amestecul de ouă înapoi în cratiță cu laptele rămas.
Se fierbe la foc mediu, amestecând continuu, până când dă în clocot, aproximativ 5 minute. Pentru a vedea dacă amestecul fierbe, se oprește amestecul pentru un moment.
Dacă se formează bule deasupra, se mai lasă un minut și se ia de pe foc. Se trece crema printr-o sită fină, apoi se transferă într-un bol curat și se acoperă cu o folie de plastic, astfel încât să atingă crema și se dă la frigider pentru cel puțin 2 ore.
Pentru versiunea dietetică poți folosi în loc de lapte de vacă, lapte vegetal. Ai grijă să nu conțină zahăr și nici alte adaosuri care pot influența atât gustul, cât și conținutul caloric. De asemenea, poți înlocui cele două linguri de făină cu o lingură de amidon. Iată și o rețetă pentru cojile de eclere.
Zahărul îl poți înlocui cu stevia și ia în considerare că este posibil ca acest îndulcitor natural să modifice gustul preparatului final. Această cremă simplă pentru eclere trebuie să se răcească înainte de a fi folosită, altfel poți sfârși cu un desert care de destramă.