Prima pagină » Culinar » Rețetă de cozonac pentru începători: Delicioasă și ușoară de făcut

Rețetă de cozonac pentru începători: Delicioasă și ușoară de făcut

09 nov. 2021, 13:32,
în Culinar

Dacă vi se pare că frământatul de cozonaci este greu, înseamnă că nu ați găsit rețeta potrivită. De aceea, astăzi v-am pregătit o rețetă de cozonac ușoară de făcut, perfectă pentru începători într-ale gătitului.

Vi s-a întâmplat de multe ori să nu vă iasă cozonacul? Ei bine, este posibil să fi urmat rețete mai dificile, imposibil de realizat de către începători. Astfel, pentru ca un cozonac să se desfacă fâșii de pufos ce este, trebuie să urmați o rețetă simplă, pe care o pot face chiar și cei mici. Astfel, nu mai stați pe gânduri, adunați ingredientele necesare și treceți la treabă. Veți obține un cozonac delicios, iubit de toți membrii familiei. Spor la gătit!

cozonac cu cacao

Rețetă de cozonac ușoară de făcut: Ingrediente și mod de preparare

Pentru această rețetă, veți avea nevoie de: pentru aluat – 1 kg faină, 50 g drojdie, 300 g zahăr, 2 plicuri zahar vanilat, 500 ml lapte, 150 gr unt topit, 20 ml rom sau o esenţă de rom, un strop de sare, 5 gălbenuşuri, coaja rasă de la o lămâie; pentru umplutură – 5 albuşuri, 40 g cacao, 200 g nuca, 100 g zahăr pudră, puţină zeamă de lămâie, sare, ulei pentru uns blatul de lucru.

Pentru ca rețeta să vă iasă ca la carte, aveți grijă ca toate ingredientele să fie la temperatura camerei.

Mod de preparare pentru aluat

Primul pas este să puneți la încălzit laptele, pentru a prepara maiaua. Acesta nu trebuie lăsat să fiarbă, ci este necesar să fie doar încălzit.

După ce laptele a ajuns la temperatura optimă, mărunțiți drojdia și amestecați-o cu două lingurițe de zahăr și cu una de făină. Amestecați totul cu laptele cald, până când obșineți o pastă. Lăsați-o la dospit timp de 15 minute sau până crește. Aveți grijă să nu puneți lapte fiert peste drojdie, pentru că aceasta nu va acționa.

Puneți apoi restul de zahăr peste laptele cald și amestecați până când se dizolvă. Între timp, cerneți făina. După ce drojdia a crescut, puneți-o peste făina cernută. Amestecați gălbenușurile cu sare și apoi puneți-le peste făină. Adăugați romul, care poate fi înlocuit cu esență de rom, puneți coaja de lămâie și adăugați treptat laptele călduț.

Acum trebuie să treceți la frământarea aluatului. Puneți untul topit, puțin cât puțin, și frământați până când pătrunde complet în aluat. Dacă aluatul a rămas lipicios, nu ezitați să mai puneți puțin ulei.

Procesul de frământare este unul foarte ușor, mai ales atunci când folosiți o cantitate mică de făină. Astfel, după zece minute de frământare, aluatul este gata. Trebuie lăsat la dospit timp de o oră. Atenție, însă! Trebuie acoperit cu un prosop curat și pus la căldură, deoarece aluatului nu îi place să stea în frig.

aluat de cozonac

Mod de preparare pentru umplutură

A venit și rândul umpluturii. Puneți albușurile într-un bol, alături de sare și de puțină zeamă de lămâie. Bateți-le bine, până când obțineți o spumă. Acum adăugați zahărul pudră și amestecați, până când compoziția devine tare și lucioasă. Adăugați cele 40 de grame de cacao, încorporându-le ușor în albușuri, cu o spatulă. La final, adăugați nucă.

După ce aluatul a crescut, ungeți tăvile cu unt și treceți la împletitul cozonacilor. Ungeți blatul de lucru cu ulei și împărțiți aluatul în patru părți egale. Întindeți fiecare bucată pe blatul de lucru și adăugați umplutura. Rulați-le și împletiți-le câte două. Astfel, veți obține doi cozonaci, numai buni de băgat la cuptor. Dar, până atunci, trebuie să îi lăsați la crescut cel puțin jumătate de oră.

umplutură pentru cozonac

După ce acest timp a trecut, puneți cozonacii în cuptorul preîncălzit, la o temperatură de 160 de grade Celsius, pentru 30 de minute. Dați focul puțin mai tare, cât să ajungă la 180 de grade Celsius și mai lăsați cozonacii aproximativ 20-30 de minute. În ultimele 20 de minute, ungeți-i cu ou bătut și, dacă doriți, îi puteți presăra cu puțin zahăr.

Pentru a nu se arde, cozonacii trebuie acoperiți cu o folie de aluminiu. În acest fel, veți obține o coajă moale.

Poftă bună!

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Cine este Smărăndița, noua șefă de la Guvern. Tânăra a fost numită de Ilie Bolojan într-o funcție de conducere
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Gestul neobișnuit făcut de Emmanuel Macron față de Printesa Kate, în timpul vizitei istorice din Marea Britanie
Playtech.ro
Brigitte Macron, devastată de durere. Tragedie uriașă pentru prima-doamnă. Durerea este de nedescris, este în doliu
observatornews.ro
La Metrorex iau "spor de subteran" şi cei care stau doar la suprafaţă. Sindicalist: "Ce este imoral?"
Playsport.ro
Se schimbă permisele de conducere pentru șoferii români. Când trec toate pe...
Evz.ro
Noi reguli pentru aceste meserii. Ce români vor fi afectați
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
Înțelegerea făcută de Donald Trump aruncă lumea în aer
Playtech.ro
Acte necesare pentru a călători cu mașina prin Europa. Ghid complet pentru șoferi
Dailybusiness.ro
Motivul pentru care Gina Pistol îi ascunde chipul fetiței, pe rețelele sociale: „Uneori și nouă ne este greu”
RomaniaTV
Vestea MOMENTULUI, dată de Dana Rogoz. Anunțul vine la o zi după ce Andreea Marin a anunțat despărțirea de iubit. Dana și soțul ei s-au căsătorit acum 13 ani
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
💔💔💔DESPĂRȚIRE bombă în showbiz! Andreea Marin i-a spus adio lui Adrian Brîncoveanu. E cutremur!
redactia.ro
Cine este tânăra ucisă de fostul iubit după ce i-a incendiat casa. Victima a fost rapită și în februarie de ucigaș
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 iulie 2025
11 iulie 2025