Prima pagină » Culinar » Rețetă de cozonac moldovenesc cu nucă și rahat, de la Mirela Vaida

Rețetă de cozonac moldovenesc cu nucă și rahat, de la Mirela Vaida

06 iul. 2021, 10:34,
în Culinar

Moldoveancă la origine, Mirela Vaida ne propune astăzi ceva foarte bun, cu specific local. Este vorba despre o rețetă de cozonac moldovenesc cu nucă și rahat. Nu se face greu, însă ai nevoie de timp şi răbdare. De ce? Pentru că aluatul trebuie frământat, în mod ideal, o oră.

Secretul reuşitei reţetei este să ai lapte de ţară, bogat în grăsimi, ouă proaspete, făină la temperatura camerei, smântână grasă, dar şi câteva vase la îndemână. De asemenea, nu uita să încorporezi în aluat şi un pahar de apă minerală. Rolul acesteia este de a afâna aluatul.

Ingrediente pentru aluat:

  • 2 kg făină albă 000
  • puţină sare
  • zahăr
  • drojdie înmuiată în apă
  • puţin unt
  • smântână grasă
  • coajă de la o lămâie dată pe răzătoare
  • 8 ouă
  • esenţă de rom
  • esenţă de vanilie
  • 1 pahar de apă minerală (pentru afânarea aluatului)
  • câteva stafide

Ingrediente pentru umplutură:

  • rahat tăiat cubuleţe şi dat prin zahăr pudră (ca să nu se lipească)
  • miez de nucă măcinat
  • zahăr
  • cacao
  • lapte
  • esenţă de rom
  • esenţă de lămâie

Mod de preparare rețetă cozonac moldovenesc cu nucă și rahat:

Mai întâi se prepară aluatul.

Aluat de cozonac moldovenesc

Presară sarea peste făină şi amestecă bine. Se face o gaură în mijloc şi se pune acolo zahărul (potenţează drojdia şi ar trebui ca aluatul să crească mai repede). Se toarnă drojdia, dizolvată în prealabil în apă sau în lapte cald. Se amestecă uşor, treptat, pentru ca toată făina să fie bine încorporată. Se adauga aoi untul, tăiat în cubuleţe. Se amesteca cu drojdia şi cu făină. Apoi se încorporează câteva linguri de smântână grasă. Se amesteca un pic. Se sparg ouăle într-un bol. În compoziţia de aluat se pun doar gălbenuşurile. Se adaugă apoi laptele şi se începe omogenizarea aluatului. La final se adauga coajă de lămâia dată pe razătoare, esenţa de rom şi esenţa de portocale sau de vanilie. Pe parcus, când mai trebuie, se încorporează laptele şi apă minerală. Frământarea trebuie să dureze cel puţin 20 de minute. Dacă e moale, se poate întări cu făină adăugată treptată. Se acoperă cu un prosop cald şi se lasă la crescut cam 50-60 de minute.
Între timp se face umplutura.

Umplutură pentru cozonac moldovenesc:

Se pune zahăr peste nucă şi se amesteca bine. Se adaugă şi cacaua. Se toarnă câte un pic de lapte peste nucă. Trebuie să obţii o pastă groasă, de aceea laptele se adauga treptat. Se pun esenţele şi se omogenizează. Se ung cu grăsime doua tăvi de cozonac.

Se pune nişte făină pe masa de lucru şi se împarte aluatul crescut în patru părţi (pentru doi cozonaci împletiţi). Se întinde fiecare bucată de aluat cu ajutorul unui sucitor. Se întinde umplutura peste fiecare foaie de aluat. Atenţie: nu se pune umplutură pe margine, ca să poată fi rulata foaia mai uşor. Apoi se adauga stafidele şi rahatul. Se rulează foaia dintr-o parte în alta. La final se împletesc câte două foi umplute, rasucindus-se uşor. Se pun cozonacii în tăvi şi se mai lasa să crească în jur de 1 minute, acoperiţi cu prosop curat.
Între timp se încinge cuptorul. Se ung cozonacii cu 2 gălbenuşuri bătute bine. Când e gata şi cuptorul, se baga tăvile în cuptor, pentru circa 45-50 de minute.
Înainte de a-i felia, trebuie lăsaţi la răcit. În caz contrar, se vor rupe. Imediat ce sunt scoşi din cuptor, cozonacii se ung cu apă cu zahăr, folosind o pensulă din silicon, după care se poate presăra zahăr pudră peste ei.

sursă foto

Bugetul.ro
Directivă UE pentru România care nu mai suportă amânare. Sistemul bancar din țara noastră trebuie să implementeze rapid ce se cere de la Bruxelles
redactia.ro
George Simion, gafe după gafe la limba franceză în direct la TV. Momentul a devenit viral. Nous voulons… o încetare a focului
Bugetul.ro
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale din sistemul bugetar în perioada următoare
a1.ro
Ce spune Dana Rogoz despre George Simion. Au învățat în același liceu, iar vedeta a fost martora unui moment surprinzător
Playtech.ro
Se schimbă liderul în cursa pentru Cotroceni. Sondajul Polymarket indică o răsturnare de situație. Cine este favorit
observatornews.ro
Casele şi apartamentele s-ar putea ieftini, după ce vânzările au scăzut. Iancu Guda: "Cel puţin 10%"
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Alternativă pentru români, după explozia prețurilor la locuințe. Costa 25.000 de euro
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Anunțul lui Donald Trump dă speranțe întregii lumi că putem asista la ceva nemaiîntâlnit
Playtech.ro
Viteza maximă ideală cu care să conduci pe un drum național. Consumul de carburant scade cu 30%
Dailybusiness.ro
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
RomaniaTV
Anunţul care bulversează TOTAL alegerile prezidenţiale. Răsturnare incredibilă de situaţie
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Simion a mințit și cu nevasta. Și-a schimbat soția cu 2 luni înainte de nuntă. Cine este și cum arată femeia căreia Ilinca i-a luat locul
redactia.ro
Drama prin care a trecut marea actriță Cristina Deleanu: „Nu voi uita niciodată acea senzație de pământ în gură”
ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`