Rețetă de cozonac de casă cu nucă, rahat și stafide. Cum să faci cel mai pufos aluat

de: Bianca Rebegea
11:02, 12 iul. 2022

Cauți rețeta perfectă de cozonac de casă cu nucă, rahat și stafide? Ai nimerit unde trebuie! Află secretele celui mai pufos aluat.

Cozonacul de casă cu nucă este unul dintre deserturile copilăriei. De Crăciun sau de Paște, fiecare gospodină căuta rețeta bunicii, pentru a pregăti cel mai pufos și mai aromat cozonac. Chiar dacă era mult de muncă, respectarea rețetei ducea, de fiecare dată, la rezultatul mult așteptat. Pentru majoritatea copiilor, plăcerea cea mai mare era să rupă cozonacul imediat ce era scos din cuptor, iar mirosul aburind încălzea inimile tuturor. Ce amintiri frumoase!

Iată cum prepari cel mai bun cozonac de casă, pentru a retrăi toate acele amintiri deosebite.

Cozonacul de casă cu nucă este unul dintre deserturile copilăriei.

Rețetă simplă de cozonac de casă cu nucă, rahat și stafide

Pentru a pregăti cel mai pufos și mai delicios cozonac tradițional, ai nevoie de: pentru aluat – 500 de grame de făină, 150 de grame de zahăr, un praf de sare, 25 de grame de drojdie proaspătă, 250 de mililitri de lapte călduț, 100 de mililitri de ulei (sau unt), trei gălbenușuri, arome (coajă rasă de lămâie/portocală sau esențe), pentru umplutură – 300 de grame de miez de nucă măcinat, două linguri de zahăr, 100 de grame de rahat, 50 de grame de stafide (opțional), trei albușuri, o lingură de cacao, esență de rom, zahăr pudră (pentru decor – opțional).

Din aceste cantități vei obține un cozonac mare sau doi mai mici, în funcție de tăvile pe care le ai. Pentru ca desertul să aibă un gust mai fin, poți folosi unt topit în loc de ulei.

Atenție! Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei.

Mod de preparare pentru aluatul pufos

Într-un castron adânc, pune drojdia și o linguriță de zahăr. Amestecă aceste două ingrediente și adaugă 5-6 linguri de lapte cald și 1-2 linguri de făină. Mixează până când obții o pastă fină și lasă maiaua la dospit, pentru a-și dubla volumul.

Între timp, cerne făina într-un lighean mare. În laptele călduț, dizolvă zahărul și pune aromele. Freacă gălbenușurile cu un praf de sare, pentru intensificarea culorii.

După ce maiaua a crescut suficient, fă o gaură în mijlocul făinii și toarn-o acolo. Adaugă și gălbenușurile, apoi amestecă. Treptat, adaugă și laptele. Începe să frămânți toate ingredientele, până când obții un aluat omogen și lipicios.

A venit timpul să pui și uleiul călduț, puțin câte puțin, până când observi că aluatul ți se desprinde, cu ușurință, de pe mâini.

În final, acoperă ligheanul și lasă aluatul la dospit, timp de 40 de minute sau până când își dublează volumul. Ai grijă să lași aluatul într-un loc călduț, ferit de curent.

Din aceste cantități vei obține un cozonac mare sau doi mai mici, în funcție de tăvile pe care le ai. Pentru ca desertul să aibă un gust mai fin, poți folosi unt topit în loc de ulei.

Mod de preparare pentru umplutură

Într-un castron, se pun albușurile și se bat spumă. Apoi, se adaugă nuca pisată, rahatul tăiat în cubulețe mici, stafidele umflate în apă, zahărul, cacaua și esența de rom. Se amesteacă toate ingredientele.

Întinderea aluatului și formarea cozonacilor

După cele 40 de minute, timp în care aluatul și-a dublat volumul, ia compoziția și împarte-o în două porții egale. Unge-ți mâinile cu puțin ulei și ia o bucată de aluat, frământ-o puțin și întinde-o cu mâinile, cât să îi dai o formă ovală. Pune peste aluat jumătate din umplutură și rulează. Repetă procesul și pentru cea de-a doua bucată de aluat.

Împletește cele două bucăți rulate și pune-le în tavă. De regulă, aluatul trebuie să aibe o treime din înălțimea tăvii. Acoperă cozonacul cu un prosop curat și mai lasă-l să crească circa 30 de minute. Apoi, unge-l cu puțin gălbenuș de ouă bătut cu puțin lapte, pentru a-i da un luciu frumos.

Introdu tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius. După aproximativ zece minute, dă focul mai mic, la 150-160 de grade pentru 30-35 de minute. După aproximativ 40 de minute, fă testul scobitorii. Acum, cozonacul ar trebui să fie gata.

Scoate-l din tavă, lasă-l să se răcească și apoi taie-l felii, pentru a te putea bucura de mirosul îmbietor. Dacă vrei, poți folosi pentru decor zahăr pudră.

Dacă îți plac cozonacii, poți încerca și rețeta de cozonaci a marelui chef Cătălin Scărlătescu sau rețeta simplă a bunicii de cozonac pufos cu nucă.

Scoate-l din tavă, lasă-l să se răcească și apoi taie-l felii, pentru a te putea bucura de mirosul îmbietor. Dacă vrei, poți folosi pentru decor zahăr pudră.