Prima pagină » Culinar » Rețetă de cozonac de casă cu nucă, rahat și stafide. Cum să faci cel mai pufos aluat

Rețetă de cozonac de casă cu nucă, rahat și stafide. Cum să faci cel mai pufos aluat

12 iul. 2022, 11:02,
în Culinar

Cauți rețeta perfectă de cozonac de casă cu nucă, rahat și stafide? Ai nimerit unde trebuie! Află secretele celui mai pufos aluat.

Cozonacul de casă cu nucă este unul dintre deserturile copilăriei. De Crăciun sau de Paște, fiecare gospodină căuta rețeta bunicii, pentru a pregăti cel mai pufos și mai aromat cozonac. Chiar dacă era mult de muncă, respectarea rețetei ducea, de fiecare dată, la rezultatul mult așteptat. Pentru majoritatea copiilor, plăcerea cea mai mare era să rupă cozonacul imediat ce era scos din cuptor, iar mirosul aburind încălzea inimile tuturor. Ce amintiri frumoase!

Iată cum prepari cel mai bun cozonac de casă, pentru a retrăi toate acele amintiri deosebite.

cozonac pufos cu cacao

Cozonacul de casă cu nucă este unul dintre deserturile copilăriei.

Rețetă simplă de cozonac de casă cu nucă, rahat și stafide

Pentru a pregăti cel mai pufos și mai delicios cozonac tradițional, ai nevoie de: pentru aluat – 500 de grame de făină, 150 de grame de zahăr, un praf de sare, 25 de grame de drojdie proaspătă, 250 de mililitri de lapte călduț, 100 de mililitri de ulei (sau unt), trei gălbenușuri, arome (coajă rasă de lămâie/portocală sau esențe), pentru umplutură – 300 de grame de miez de nucă măcinat, două linguri de zahăr, 100 de grame de rahat, 50 de grame de stafide (opțional), trei albușuri, o lingură de cacao, esență de rom, zahăr pudră (pentru decor – opțional).

Din aceste cantități vei obține un cozonac mare sau doi mai mici, în funcție de tăvile pe care le ai. Pentru ca desertul să aibă un gust mai fin, poți folosi unt topit în loc de ulei.

Atenție! Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei.

Mod de preparare pentru aluatul pufos

Într-un castron adânc, pune drojdia și o linguriță de zahăr. Amestecă aceste două ingrediente și adaugă 5-6 linguri de lapte cald și 1-2 linguri de făină. Mixează până când obții o pastă fină și lasă maiaua la dospit, pentru a-și dubla volumul.

Între timp, cerne făina într-un lighean mare. În laptele călduț, dizolvă zahărul și pune aromele. Freacă gălbenușurile cu un praf de sare, pentru intensificarea culorii.

După ce maiaua a crescut suficient, fă o gaură în mijlocul făinii și toarn-o acolo. Adaugă și gălbenușurile, apoi amestecă. Treptat, adaugă și laptele. Începe să frămânți toate ingredientele, până când obții un aluat omogen și lipicios.

A venit timpul să pui și uleiul călduț, puțin câte puțin, până când observi că aluatul ți se desprinde, cu ușurință, de pe mâini.

În final, acoperă ligheanul și lasă aluatul la dospit, timp de 40 de minute sau până când își dublează volumul. Ai grijă să lași aluatul într-un loc călduț, ferit de curent.

aluat și umplutură pentru cozonac

Din aceste cantități vei obține un cozonac mare sau doi mai mici, în funcție de tăvile pe care le ai. Pentru ca desertul să aibă un gust mai fin, poți folosi unt topit în loc de ulei.

Mod de preparare pentru umplutură

Într-un castron, se pun albușurile și se bat spumă. Apoi, se adaugă nuca pisată, rahatul tăiat în cubulețe mici, stafidele umflate în apă, zahărul, cacaua și esența de rom. Se amesteacă toate ingredientele.

Întinderea aluatului și formarea cozonacilor

După cele 40 de minute, timp în care aluatul și-a dublat volumul, ia compoziția și împarte-o în două porții egale. Unge-ți mâinile cu puțin ulei și ia o bucată de aluat, frământ-o puțin și întinde-o cu mâinile, cât să îi dai o formă ovală. Pune peste aluat jumătate din umplutură și rulează. Repetă procesul și pentru cea de-a doua bucată de aluat.

Împletește cele două bucăți rulate și pune-le în tavă. De regulă, aluatul trebuie să aibe o treime din înălțimea tăvii. Acoperă cozonacul cu un prosop curat și mai lasă-l să crească circa 30 de minute. Apoi, unge-l cu puțin gălbenuș de ouă bătut cu puțin lapte, pentru a-i da un luciu frumos.

Introdu tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius. După aproximativ zece minute, dă focul mai mic, la 150-160 de grade pentru 30-35 de minute. După aproximativ 40 de minute, fă testul scobitorii. Acum, cozonacul ar trebui să fie gata.

Scoate-l din tavă, lasă-l să se răcească și apoi taie-l felii, pentru a te putea bucura de mirosul îmbietor. Dacă vrei, poți folosi pentru decor zahăr pudră.

Dacă îți plac cozonacii, poți încerca și rețeta de cozonaci a marelui chef Cătălin Scărlătescu sau rețeta simplă a bunicii de cozonac pufos cu nucă.

felii de cozonac pufos cu cacao

Scoate-l din tavă, lasă-l să se răcească și apoi taie-l felii, pentru a te putea bucura de mirosul îmbietor. Dacă vrei, poți folosi pentru decor zahăr pudră.

Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
a1.ro
Filmările pentru Insula Iubirii sezon9 s-au încheiat:„Emoțiile ating cele mai înalte cote, trăirile sunt mai puternice ca oricând”
Playtech.ro
Horoscopul weekendului 28-30 martie. Vin veşti bune, vor fi zile de relaxare
observatornews.ro
Bărbatul torturat de hoţi pentru card voia să îi cumpere fiului un apartament de 100.000 €. A murit fără să spună codul PIN
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Patru semne zodiacale devin de neoprit
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Total suprinzător! A ieșit la suprafață adevărata relație dintre Gigi Becali și Anca Alexandrescu
Playtech.ro
Ce salariu are un căpitan de aeronavă. Atribuţiile pe care le are comandantul justifică suma
Dailybusiness.ro
Secretul neștiut când faci curățenie. Cum poți transforma baia cu pasta de dinți!
RomaniaTV
Ministerul Muncii, anunţ IMPORTANT pentru toţi salariaţii şi angajatorii. S-a aprobat joi în Guvern
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Anunţ important de la BNR pentru toţi românii cu valută „la ciorap”
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`