Multe gospodine aleg o rețetă de cozonac cu 1 kg de făină. Această rețetă este simplă, la îndemâna oricui și avem nevoie de doar câteva ingrediente. Cozonacul de casă este nelipsit de la mesele de sărbătoare alături de alte delicii. Iată cum să obții un cozonac pufos, gustos și aromat.
Rețetă de cozonac cu 1 kg de făină
Când vine vorba de gustosul cozonac, rețetele sunt diverse și pot fi adaptate după preferințe. Cozonacul poate fi umplut cu nucă, cu stafide, cu rahat și cacao, iar cu un aluat fraged cu untură și lapte vom obține un adevărat deliciu.
Cozonacul poate fi făcut să se rupă fâșii, iar pentru asta aluatul trebuie să fie aerat și bine frământat, dar mai ales să fie lăsat la dospit câteva ore. Dacă ținem cont de câteva trucuri din rețeta bunicii, la final ne vom răsfăța papilele gustative.
Rețeta de cozonac cu 1 kg de făină este simplă, dar ne ajută să obținem un cozonac gustos, aromat și cu o textură aerată. Pe lângă cozonacul tradițional, nelipsit de la masa de Crăciun, putem face pentru cei dragi și un chec cu lămâie. Acesta este gata într-o oră și avem nevoie de câteva ingrediente.
Pentru iubitorii de deserturi ca în vremea copilăriei, putem pregăti o prăjitură negresă cu glazură de ciocolată și nucă. Aceasta îi va cuceri cu siguranță pe toți cei de la masă.
Cum să pregătești acasă un cozonac pufos și incredibil de gustos
Dacă vrem să pregătim 2 cozonaci cu 1 kg de făină atunci vom avea nevoie de 1 kg de făină de calitate, 300 g de zahăr tos, 500 ml de lapte cald, 50 g de drojdie, 80 ml de ulei, 6 gălbenușuri, coajă rasă de lămâie și de portocală, un praf de sare, 120 g de unt și 1 esență de rom, ingrediente necesare pentru aluat. Pentru umplutură vom folosi 450 g de miez de nucă măcinat, coajă rasă de portocală și de lămâie, 1 esență de rom, 4 linguri de cacao și 6 linguri de zahăr.
Într-un vas mare se pune făina și se face o gaură în mijloc apoi se pregătește maiaua. Într-o cratiță se pune laptele la încălzit apoi se adaugă zahărul tos și se amestecă foarte bine. Drojdia se pune la dizolvat în laptele cald, iar peste aceasta se pun câteva linguri de făină.
Se lasă drojdia la activat timp de 15 minute. Între timp se bat spumă 5 gălbenușuri cu un praf de sare și coajă rasă de lămâie și portocală. Amestecul din gălbenușuri se toarnă peste făina cu drojdie. Se toarnă totul în vasul cu făină apoi adăugăm untul topit și uleiul, iar după ce se amestecă toate ingredientele, se începe frământarea aluatului. După ce aluatul este gata, se lasă la crescut timp de o oră pentru a-și dubla volumul. Între timp se pregătește umplutura gustoasă pentru cozonaci. Într-un vas se bat spumă albușurile împreună cu zahărul până se obține o compoziție spumoasă.
În acest amestec se adaugă miezul de nucă, 3 linguri de cacao, coajă rasă de lămâie și de portocală și esența de rom. Când aluatul a crescut suficient, se împarte în patru bucăți egale. Fiecare bucată se întinde în foi de grosime potrivită.
Umplutura se împarte și ea în patru, iar pe fiecare foaie de aluat se pune umplutură și se uniformizează. Se rulează fiecare foaie de aluat cu umplutură apoi se împletesc câte două. Cozonacii obținuți se pun în două tăvi tapetate cu hârtie de copt și unse cu unt și se mai lasă la dospit în tavă timp de 30 de minute. După aceea se pun cozonacii la cuptor până se rumenesc ușor deasupra, iar la interior sunt bine făcuți.
Când sunt gata se scot cozonacii din cuptor, se lasă la răcit apoi se feliază pentru a fi servit. Rețeta de cozonac cu 1 kg de făină este gustoasă, simplă și la îndemâna oricui. Cu această rețetă vom obține doi cozonaci gustoși, pufoși și aromați.