Toamna și-a intrat în drepturi, iar gospodinele au început să își pregătească deja cămara pentru iarnă. Compotul este desertul bun oricând, mai ales dacă îl faci acasă, natural și fără conservanți adăugați. Nu este doar un preparat delicios, dar este și sănătos. Iată cum poți prepara un compot de prune gustos.
Prunele sunt deja prezente în piețe și se numără printre cele mai iubite fructe ale toamnei. Apreciate nu doar în compoturi, prăjituri și dulcețuri, prunele sunt excelente și crude, la micul dejun sau pe post de gustare între mese. Sunt un aliment energizant, sărac în calorii și care nu îți va ridica nivelul zahărului din sânge. Iată câteva beneficii de sănătate ale prunelor: o prună proaspătă medie conține 113 mg de potasiu care ajută la reglarea hipertensiunii și reduce riscul de anevrism (atac cerebral); conțin și alți antioxidanți puternici. În coaja lor se gaseste antocianina, un pigment ce le confera acestora culoarea rosiatic-albastruie si care poate ajuta la prevenirea diverselor tipuri de cancer, si lista ar putea continua.
Rețetă de compot de prune:
Ingrediente:
- 5 kg prune;
- 1 kg zahăr;
- 3 l apă;
- arome după preferință – puteți folosi scorțișoară, vanilie, anasonul, semințele de cardamom sau cuișoare;
Mod de preparare:
Prunele se spală bine, clătindu-le în mai multe rânduri de apă curată.
Pentru ca prunele să rămână întregi la sterilizare, se va înțepa fiecare prună în parte de câteva ori în zona codiței cu un ac sau cu o scobitoare la distanțe egale.
Se împarte cantitatea de prune cât mai egal între borcanele pregătite pentru compot. Puteți umple cu fructe aceste borcane, sau puteți pune mai puține fructe, urmând a completa cu sirop de zahăr.
Cum pregătim siropul pentru compot
Într-un borcan plin deja cu fructe pregătite de conservare, se toarnă apă curată până se umple borcanul. Se toarnă apoi apa într-o cană gradată și se măsoară cantitatea de lichid care a încăput în borcan.
În lichidul calculat ca necesar, se adaugă zahărul – 330 gr. la un litru de apă – dar aici totul poate varia în funcție de gust, asta nu va afecta conserva din punct de vedere al sterilizării. Nu zahărul menține compotul în stare bună peste iarnă ci borcanele și capacele curate și sterilizate, etanșe.
Apa cu zahărul adăugat se pune la fiert, când dă în clocot, se ai lasă să fiarbă circa 5 minute, timp în care se poate spuma la suprafață dacă vreți – spumarea nu e obligatorie.
Se stinge focul și se lasă siropul de zahăr să se răcorească puțin.
Prepararea compotului
Se așează borcanele sterilizate pe o tavă metalică. Metalul este un bun conductor de căldură, va prelua căldura degajată de siropul fierbinte, împiedicând sticla recipientului să se spargă.
Se toarnă siropul de zahăr fierbinte se umplu borcanele, după care se închid ermetic. Se pot folosi fie capace sterilizate, fie ceolofan înmuiat în apă și legat la gâtul borcanelor cu ață.
Se pune apoi compotul în cuptorul rece pe grilaj. Se aprinde cuptorul și se încălzește la 120°C. Din momentul în care acesta s-a înfierbântat, lăsați încă 20 de minute după care stingeți cuptorul și lăsați compotul de prune înauntru, să se răcească încet .