Prima pagină » Culinar » Reţetă de clătite fără lapte şi fără apă minerală – Trucuri pentru aluat
Reţetă de clătite fără lapte şi fără apă minerală - Trucuri pentru aluat

Reţetă de clătite fără lapte şi fără apă minerală – Trucuri pentru aluat

09 apr. 2021, 15:59,
în Culinar

Nu ai nici lapte, nici apă minerală în casă, dar vrei clătite? Atunci apucă-te de treabă. Mai jos găseşti o rețetă de clătite fără lapte și fără apă minerală. Toate ingredientele le ai prin bucătărie. Pentru a umple clătitele folosește magiun de prun, gem de caise sau dulceaţă.

Într-adevăr, clătitele nu vor fi la fel de pufoase, dar vor avea gust bun şi, cu siguranţă, îţi vor satisface pofta culinară. Spor la gătit şi poftă bună!

Ingrediente:

  • 5 ouă
  • 450 ml apă
  • 300 g făină
  • 3 linguri zahăr pudră
  • 4 linguri ulei
  • gem, după gust
  • ulei pentru prăjit
  • un praf sare

Mod de preparare:

Iată cum se prepară această rețetă de clătite fără lapte și fără apă minerală. Prima dată trece prin sită făina. Apoi pune-o într-un castron mare mare. Adaugă restul ingredientelor şi omogenizează. Acoperă compoziţia şi pune-o în frigider, pentru aproximativ o jumătate de oră. Unge cu puţin ulei o tavă de copt. În momentul în care s-a încins, ia un polonic şi toarnă-l în tigaie. După ce clătita s-a prăjit pe o parte, întoarce-o pe partea cealaltă. La final unge clătitele cu gemul preferat.

Cum se prepară aluatul perfect pentru clătite

Când faci ceva bun, foloseşte şi următoarele sfaturi:

  • făina se cerne, apoi se lasă deoparte în jur de 10 minute;
  • făina trebuie pusă în mijloc, iar în gaura făcută în ea să se adauge celelalte ingrediente. Procedând astfel, nu se vor forma cocoloaşe;
  • dacă totuşi compoziţia de clătite are cocoloaşe, trece-o printr-o sită;
  • aluatul se lasă deoparte măcar jumătate de oră pentru ca făina să se hidrateze foarte bine. Astfel, aluatul va fi mai elastic;
  • în compozitie poţi să adaugi și esența preferată (rom, vanilie, migdale etc.);
  • când tigaia nu e suficient de încinsă, clătita e greu de mânuit şi rămâne albă;
  • când tigaia e supra-încinsă, clătitele efectiv nu se formează, pentru că aluatul se face cocoloaşe;
  • nu pune prea mult zahăr în compoziţie. În caz contrar, clătita se întăreşte;
  • dacă pui prea multă sare, aluatul nu va fermenta, iar clătitele nu vor arăta prea bine;
  • dacă vrei să încălzeşti clătitele rămase de aseară, nu trebuie decât să le acoperi cu folie de staniol sau cu hârtie de copt şi să le bagi în cuptorul cu microunde pentru câteva minute;
  • alege faina superioară;
  • ca să nu se formeze cocoloaşe, ideal este să se amestece toate ingredientele deodată, nu pe rând;
  • dacă nu ai timp suficient să laşi aluatul deoparte, încălzeşte apa care trebuie pusă în compoziţie;
  • foloseşte o tigaie antiadezivă;
  • ca să menții clătitele calde până le termini pe toate de făcut, pe măsură ce le coci pune-le pe o farfurie, iar aceasa deasupra unui vas în care fierbe apă;
  • ideal este să coci clătitele în două tig[i, ca să termini mai repede treaba în bucătărie. În plus, nu vor fi reci în momentul în care le vei mânca;
  • foloseşte ouă de ţară. Datorită gălbenuşurilor, clătitele vor avea o culoare mai frumoasă şi mai multă consistenţă;
  • clătitele nu se umplu imediat ce le-ai luat de pe foc. Mai întâi se acoperă cu un vas şi se lasă în jur de 10-15 minute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
23 decembrie 2024
23 decembrie 2024