Ciupercile pleurotus la tigaie cu ceapă verde, aromate cu usturoi și pătrunjel proaspăt merg de minune așezate peste o mămăliguță caldă. Iată o mâncare de post gustoasă și rapidă pe care trebuie neapărat să o încercați!
Toate ciupercile ne plac și sunt extraordinar de gustoase gătite la tigaie, dar ciupercile pleurotus au, cea mai potrivită textură pentru acest mod de gătire. Conțin mai puțină apă și rămân ferme după prăjire. Au un gust extraordinar și o aromă ușoară de nuci, diferită de aroma altor soiuri de ciuperci.
Rețeta de ciuperci pleurotus la tigaie cu usturoi și ceapă verde
Textura ciupercilor pleurotus este foarte apropiată de textura cărnii, de aceea sunt anumite preparate precum șnițele, chifteluțe sau ciorbă falsă de burtă care se gătesc doar cu acest tip de ciuperci.
Ca mai toate ciupercile comestibile, și pleurotus sunt foarte bune prietene cu untul, dar dacă țineți post se pot găti la fel de bine și în ulei de măsline.
Această rețetă de pleurotus la tigaie este foarte versatilă și se poate mânca la orice masă a zilei. De exemplu, puteți mânca fâșiile rumenite de ciuperci ca aperitiv, așezate pe felii de pâine prăjită. De asemenea, pleurotus la tigaie pot fi și o garnitură delicioasă lângă o friptură suculentă de pui sau de porc.
Iar dacă țineți post, puteți mânca ciupercile prăjite simple sau alături de o mămăliguță, un piure de cartofi sau o garnitură de orez. Trebuie să fiți atenți la ce ciuperci alegeți pentru că sunt anumite ciuperci care sunt otrăvitoare sau nu sunt bune de utilizat la gătit, după cum este coada de curcan, benefică pentru sănătate dar toxică la gătit.
Astfel că, pentru această rețetă aveți nevoie de 500 gr ciuperci pleurotus, 20 ml ulei de măsline, 20 gr unt sau tot ulei de măsline, 4 fire ceapă verde, 4 căței de usturoi, 1 linguriță oregano uscat, sucul de la ½ de lămâie sau după gust, sare și piper după gust, ½ legătură pătrunjel proaspăt.
Este important ca atunci când alegeți ciupercile să fie proaspete, tinere și fragede, cât mai deschise la culoare.
Indicații de preparare
Ciupercile pleurotus la tigaie se fac foarte repede și foarte ușor, astfel că trebuie să rupeți ciupercile fâșii și să le puneți într-un pol, acesta fiind primul pas. Apoi, puneți peste ciuperci ceapa verde tocată mărunt și stropiți cu sucul de lămâie și ulei de măsline, presărând sare, piper și oregano pentru ca mai apoi să amestecați ușor.
Se pune untul să se încingă într-o tigaie mare și prăjiți ciupercile timp de 7 – 8 minute, într-un singur strat, fără să aglomerați tigaie. Dacă e nevoie, prăjiți de 2 ori.
Când ciupercile sunt rumenite, stingeți focul și puneți usturoiul trecut prin presă și pătrunjel tocat fin. Acoperiți cratița cu un capac și lăsați-o așa 5 minute pentru ca ciupercile să se îmbibe cu aroma de usturoi.
Dacă nu vă plac ciupercile pleurotus, puteți pregăti exact în același mod și alte tipuri de ciuperci precum champignon, ciuperci brune, hribi sau gălbiori, doar că veți obține arome și texturi diferite.
Ceapa verde o puteți înlocui cu ceapă uscată dar pentru că aceasta are nevoie de ceva mai mult timp de gătire, trebuie să o căliți în tigaie cu 3 – 4 minute înainte de a adăuga ciupercile în tigaie. Acestea sunt foarte bune cât sunt calde, imediat după gătire.
Dacă totuși ați făcut mai multe și au mai rămas, păstrați ciupercile pleurotus la tigaie într-o caserolă la frigider pentru 2 – 3 zile.