Rețeta de ciulama de ciuperci tradițională este foarte gustoasă. Datorită celor două tipuri de smântână folosite, sosul obținut este unul fin, alb și delicios. De asemenea, atunci când alegeți legumele trebuie să fiți atenți să fie proaspete și să nu fie lovite sau stricate. Acest lucru este important deoarece oferă savoare mâncării.
Totodată, mămăliguța nu trebuie să lipsească de pe masă atunci când serviți ciulamaua. Rețeta se poate face și cu carne de pui, fiind la fel de bună. Dacă vă place preparatul, puteți opta și pentru mâncărurile românești rapide, precum tochitura de porc.
Ingrediente necesare pentru rețeta de ciulama de ciuperci tradițională
Rețeta de ciulama de ciuperci tradițională este o mâncare extrem de delicioasă, ce se prepară ușor și rapid. Aveți nevoie de doar câteva ingrediente, fiind o mâncare ieftină. Aceasta este specifică bucătăriei românești, fiind îndrăgită de toți membrii familiei. Rețeta poate fi servită cu mămăliguță sau ca și garnitură, alături de preparatele din carne. De asemenea, poate fi adaptată și se poate adăuga și carne de pui.
Pentru prepararea unei ciulama de ciuperci veți avea nevoie de o ceapă, 250 grame de supă de legume, 25 grame de făină, 150 mililitri smântână de gătit grasă, 500 grame de ciuperci, 4 linguri de ulei de floarea soarelui, 140 grame de smântână de minimum 24 la sută și o lingură ulei de măsline. Condimentarea se va face cu sare și piper după gust, iar pentru o aromă proaspătă se va adăuga pătrunjel verde tocat. Cantitățile menționate sunt pentru trei porții.
Cum se prepară ciulamaua cu ciuperci
Ciupercile vor fi spălate și curățate, apoi vor fi tăiate feliuțe. Legumele vor fi puse într-o tigaie în 2 linguri de ulei încins și vor fi călite până apă lăsată se va evapora. Ulterior, acestea se vor scoate și se vor pune într-o farfurie. Ceapa tocată se va căli în uleiul lăsat, până devine translucidă. În cratiță se va turna și făină împreună cu supa de legume, apoi se amestecă bine până este totul omogenizat. Este recomandat să prăjiți separat ceapa și să o amestecați cu făină pentru a avea un gust mai bun. De asemenea, dacă nu aveți la dispoziție supă de legume gata pregătită, puteți face una rapidă dintr-o ceapă, o rădăcină de păstârnac, o felie de țelină, doi morcovi și apă. Mâncarea se va fierbe la foc mic până ce lichidul va scădea la jumătate.
Peste amestecul obținut se vor turna cele două tipuri de smântână, ciupercile și se presară sare și piper după gust. Ciulamaua va fi lăsată la fiert până ce observați că sosul începe să se îngroașe. La final, se va lua de pe foc și se va adăuga pătrunjel proaspăt tocat. Aceasta se poate servi caldă cu mămăliguță și se poate păstra pentru maxim trei zile în frigider. Când doriți să o reîncălziți puteți turna 3 linguri de lapte pentru ca sosul să fie împrospătat.
Ciulamaua de ciuperci tradițională este ideală când doriți să pregătiți ceva rapid de mâncare și sănătos. Rețeta este foarte cremoasă și poate fi servită ca și garnitură. Din ciuperci champignon se poate face și o zacuscă delicioasă pentru iarnă.