Prima pagină » Culinar » Rețetă de ciorbă de linte roșie. Preparat cu valori nutriționale impresionante

Rețetă de ciorbă de linte roșie. Preparat cu valori nutriționale impresionante

07 aug. 2024, 11:15,
în Culinar

Sănătoasă și plină de gust, această rețetă este perfectă pentru o masă ușoară. Ciorba de linte roșie are o textură cremoasă ce o deosebește de alte ciorbe.

Rețetă de ciorbă de linte roșie

Ingredientele de care ai nevoie pentru această rețetă sunt: 300 gr. linte uscată (pe care o ținem de seara până dimineața la hidratat în apă rece), 1/2 borcan zarzavat pentru ciorbe (rădăcină de țelină, morcov, pătrunjel), 3 linguri de ulei, 2 cepe potrivite, 2 ardei roșii, 1 foaie de dafin, 1 lingură pastă de tomate, câteva boabe de piper, maghiran uscat, frunze proaspete de țelină, mărar, pătrunjel, cca 4 l apă, sare și piper după gust.

Prepararea este foarte ușoară și nu durează mult. Nu uitați de pasul în care lăsați lintea la hidratat în apă rece peste noapte. Primul pas este de a spăla și curăța și toca mărunt legumele. Apoi călim ceapa și ardeiul în ulei, la foc mic. Adăugăm pasta de tomate, foaia de dafin și condimentăm. După, mai lăsăm 2-3 minute la călit și adăugăm zarzavatul pentru ciorbă și lintea scursă de apă. În final, completăm oala cu apă.

Lăsăm totul să fiarbă la foc mic, până fierb toate legumele. La final, presărăm deasupra cu verdeață tocată mărunt și mai lăsăm câteva minute oala acoperită, cu focul stins. Astfel se vor întrepătrunde aromele, generând un gust unic.

Beneficiile lintei roșii

Lintea este un aliment ieftin ce deține o mulțime de nutrienți. Aceasta conține vitamine B, magneziu, zinc si potasiu. Cu atât mai mult, sunt foarte bogate în proteine, reprezentând 25% din tot conținutul. De asemenea, lintea conține și foarte mult fier.

Consumul de linte are numeroase beneficii pentru sănătate. Acesta reduce riscul de boli cronice, precum diabetul, obezitatea, bolile de inimă și cancerul, inclusiv cancerul de sân. De asemenea, prin conținutul de potasiu, poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale.

Nivelul ridicat de proteine face din linte un înlocuitor excelent pentru carnea roșie, care nu are avantajul de a vă ajuta să vă mențineți tensiunea arterială sub control. Consumul excesiv de carne roșie reprezintă un risc mare de a dezvolta boli cardiovasculare. Astfel, lintea roșie este o variantă ideală pentru vegetarieni de a-și lua aportul necesar de proteine.

Lintea mai conține o cantitate ridicată de acid folic, fier și vitamina B 1, care susțin sănătatea inimii. Datorită conținutului bogat de proteine și fibre, lintea contribuie la menținerea senzației de sațietate. Astfel ajută la controlul greutății și previne supraalimentarea.

Sistemul digestiv este, de asemenea, avantajat de consumul de linte prin alimentarea bacteriilor benefice din organism. Fibrele pot ajuta și la reducerea riscului de cancer colorectal.

Trebuie să aveți totuși în vedere că, lintea, consumată în cantități mari, poate avea reacții adverse precum gazele și crampele abdominale.

Prin urmare, ciorba de linte roșie nu este doar un deliciu culinar, dar este și o sursă bogată de nutrienți esențial sănătății organismului nostru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *