Prima pagină » Culinar » Rețetă de ceafă de porc la tigaie. Deliciu pentru papilele gustative

Rețetă de ceafă de porc la tigaie. Deliciu pentru papilele gustative

31 aug. 2024, 13:00,
în Culinar

Ceafa de porc la tigaie este un preparat consistent, sațios și foarte gustos. Această rețetă poate fi făcută și cu spată de porc, pulpă cu grăsime, coaste sau chiar piept de porc, dau nu cotlet sau mușchiuleț fraged.

Această rețetă se face ușor, în aproximativ o oră, și poate fi servită cu orice garnitură doriți. Condimentele sunt cele care dau savoare inedită cărnii. Iată cum se face cea mai bună ceafă de porc la tigaie.

Rețetă de ceafă de porc la tigaie

Ingredientele de care aveți nevoie sunt: 750 g ceafă de porc sau spată, 1 lingură de untură de casă sau 2 linguri de ulei, 1 linguriță bună de chimen, sare, piper, boia dulce (paprika), 3-4 căței de usturoi și pătrunjel verde tocat pentru decor.

Calitatea cărnii este foarte importantă. Se poate întâmpla ca cea cumpărată din comerț să fie necalitativă încât să nu poată fi mestecată. Mai există și riscul ca cea din comerț să fie contaminată. Astfel, aveți mare grijă atunci când o cumpărați.

Trecând la rețetă, primul pas este să tăiați bucata de ceafă de porc pe care o feliem de 1,5 cm. Dacă doriți, puteți face un mix din ceafă și coaste. Feliile de ceafă trebuie scoase cu măcar jumătate de oră din frigider, înainte de prăjire. Cărnurile reci nu se pun direct la prăjit pentru că se poate face un șoc termic care va face carnea să fie tare. Totodată, nu trebuie să le bateți sau să le condimentați încă.

Într-o tigaie încingem ulei sau unt. Apoi punem chimenul și lăsăm să sfârâie un pic. Chimenul este un bun digestiv și se folosește frecvent la cărnurile mai grase de porc sau vită.

Prăjirea cărnii

A venit momentul în care punem feliile de ceafă de porc în tigaie. Le lăsăm inițial 4 minute nemișcate ca să se rumenească, la foc mare. Apoi le întoarcem și le mai lăsăm așa pentru 3 minute. Apoi turnăm prima tranșă de apă caldă. Turnăm jumătate de ceașcă și reducem focul spre minim. Presărăm sare și piper proaspăt măcinat.

Apoi acoperim tigaia cu un capac pentru ca ceafa să se înăbușe la foc domol. Este important să auzim modul în care sfârâie carnea. Când auzim că sfârâie din nou, înseamnă că apa s-a evaporat. În acel moment, mai completăm cu 100 ml de apă caldă și punem iar capacul. Continuăm așa până carnea este moale și fragedă. Asta poate însemna chiar și o oră, cu vreo 5-6 completări de apă.

Feliile de ceafă nu trebuie întoarse. Când carnea se face fragedă, punem paprika și ultima tură de apă. Ușor, în tigaie se va forma un sos de la sucurile din carne și apa adăugată. Dacă vreți să fie mai mult sos, puteți opri focul după ce ați pus paprika și ultima tură de apă.

Acum, la final, putem adăuga și usturoiul tocat sau dat prin presă. Acesta se adaugă după ce s-a stins focul.

La final, punem feliile pe un platou și le stropim bine cu sosul din tigaie. Putem toca pentru decor câteva frunze de pătrunjel și să le presărăm peste carne. Ceafa de porc la tigaie este deosebit de aromată și poate fi servită alături de o garnitură, după cum preferați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
16 noiembrie 2024
16 noiembrie 2024