Prima pagină » Culinar » Reţetă de cartofi gratinaţi ca la nuntă – Cum se prepară
Reţetă de cartofi gratinaţi ca la nuntă - Cum se prepară

Reţetă de cartofi gratinaţi ca la nuntă – Cum se prepară

18 feb. 2021, 12:47,
în Culinar

Sigur te-ai întrebat cum se prepară o reţetă de cartofi gratinaţi ca la nuntă. Ei bine, nu e mare filosofie. Ce trebuie să știi e faptul că nu e diferenţă între cartofii gratinaţi clasici şi cei preparaţi pentru anumite ocazii, inclusiv petreceri.

Pentru reţeta de cartofi gratinaţi ca la nuntă nu ai nevoie de ingrediente speciale. Pe toate, cu siguranţă, le ai deja în bucătărie. Li se mai spune cartofi dauphinoise. Numele provine de la regiunea Dauphine, din sud-estul Franţei.

Ingrediente:

  • 500 gr cartofi
  • 150 gr caşcaval de casă
  • 200 gr smântână cu minim 20% grăsime
  • piper negru, proaspăt râşnit
  • sare
  • unt sau ulei (pentru uns formă de copt)

Mod de preparare:

Mai întâi speli bine cartofii, apoi îi pui la fiert, în apă cu sare. Nu trebuie să-i cureţi de coajă. Când furculiţa pătrunde cu uşurinţă în ei, se scot din apă, se lasă la scurs, dar şi la răcit. În momentul în care sunt suficient de răciţi, se curăţă de coajă.

Taie cartofii în rondele de circa 1 cm grosime. Unge cu puţin ulei sau unt o tavă de copt. Ca să arate mai bine, optează pentru o tavă yenna. Pune o treime din cartofi în tavă. Asigură-te că rondelele sunt într-un singur strat, unul lângă altul. Presară foarte puţină sare pe ele. Adaugă apoi o treime din caşcavalul tăiat cubuleţe. Poți da cașcavalul pe răzătoarea mare. Urmează al doilea strat de cartofi, iar caşcaval. Apoi al treilea strat de cartofi şi restul de caşcaval. Toarnă smântâna uniform peste conţinutul din tavă. În cazul în care ţi se pare că e prea consistentă, dilueaz-o cu puţin lapte.

Bagă tava în cuptorul încins la 180 de grade Celsius. Rețeta e gata în aproximativ 30-40 de minute. Ideal ar fi ca această reţetă de cartofi gratinaţi ca la nuntă să fie servită fierbinte. Atunci caşcavalul se întinde şi e absolut delicios. Alături de cartofi pune și o farfurie cu salată asortată de murături.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *