La masa de Crăciun sau de Revelion putem alege o rețetă de caltaboș cu orez și ceapă. Acesta este delicios, aromat și se face rapid, cu doar câteva ingrediente și un strop de imaginație. Pentru a oferi preparatului un plus de savoare, putem adăuga condimente inedite. Iată cum să faci un preparat tradițional pe placul tuturor celor de la masă.
Rețetă de caltaboș cu orez și ceapă
Când vine vorba de preparatele tradiționale nelipsite de la masa de săbători, rețetele sunt diverse și pot fi adaptate după preferințe. De Crăciun sau de Revelion putem pregăti un delicios caltaboș cu orez și ceapă.
Acesta este savuros și poate fi făcut în diferite moduri, în funcție de preferințe. Pe lângă deliciosul caltaboș, putem face și niște sarmale cu varză dulce cu umplutură din carne de porc amestecată cu vită.
Rețeta de caltaboș diferă de la o zonă la alta, însă preparatul este pe placul multora dintre noi. Dacă ținem cont de câteva trucuri din rețeta bunicii, la final ne vom răsfăța papilele gustative. Caltaboșul poate fi făcut după rețete diferite, în funcție de zonă. Umplutura trebuie să fie bine condimentată și frământată, iar pentru un plus de savoare și o textură cremoasă putem adăuga și organe de porc fierte și tocate.
Cum să pregătești un adevărat deliciu cu doar câteva ingrediente
Pentru savurosul caltaboș cu orez, ceapă și carne vom avea nevoie de 1 kg de carne tocată de porc, 3 cepe, 500 g de organe, în special ficat și splină, sare, piper, ardei iute, coriandru, frunze de dafin, cimbru, 1 morcov, pătrunjel, țelină, păstârnac și mațe de porc.
Mai întâi se spală organele de porc și se lasă la scurs. După aceea se fierb într-o cratiță cu apă, sare, dafin, boabe de piper. Când sunt gata se dau organele prin mașina de tocat. Se curăță ceapa și se taie mărunt apoi se pune la călit într-o tigaie cu câteva linguri de ulei. Când ceapa capătă o textură moale se pune orezul și 150 ml de apă.
Se lasă totul la foc mic până când orezul începe să se umfle. Carnea de porc se toacă apoi se amestecă și umplutura din organe, ceapă și orez. Se potrivește gustul cu condimente și se începe umplerea intestinelor de porc spălate foarte bine anterior. Se leagă la capete cu ață și se înțeapă din loc în loc pentru a nu pocni caltaboșul la fiert.
Caltaboșul se fierbe într-o oală în care adăugăm morcovul tăiat felii, rădăcina de pătrunjel, țelina. În apa de fiert adăugăm și un pic de sare. Când caltaboșul a fiert suficient, se scoate și se prăjește puțin în tigaie apoi se servește cu niște felii de pâine de casă fragedă și pufoasă.
Caltaboșul făcut cu carne, ceapă și orez nu lipsește de la mesele de Crăciun și de Revelion. Acest preparat culinar se face rapid, cu câteva ingrediente, iar cu un strop de imaginație și îndemânare vom obține un deliciu după rețeta bunicii. Caltaboșul este pe placul multora dintre noi alături de tradiționalele sărmăluțe în foi de varză.