O reţetă de bulz cu brânză de oi este un adevărat răsfăţ culinar. Se face uşor şi e tare bună! În septembrie 2008, locuitorii din comuna Turia, Covasna a intrat în Cartea Recordurilor pentru că au făcut cel mai mare bulz din lume. Acesta avea peste 150 de metri lungime.
Pentru reţetă de bulz cu brânză de oi ai nevoie de foarte puţine ingrediente. Asigură-te însă că brânza e de calitate. Găseşti mai jos modul de preparare. Spor la gătit şi poftă bună!
Ingrediente:
300 g brânză de oi
300 g mălai
1 l apă
4 linguri de unt
sare
Mod de preparare:
Mai întâi prepari mămăliga. Se pune, aşadar, apa în ceaunul de tuci, împreună cu puţină sare. Când începe să fiarbă, adaugă făina de porumb în ploaie şi amestecă folosind un ţel sau un făcăleţ. Las-o cam 25 de minute la fiert, după care răstoarn-o. Ai grijă să nu o faci prea moale, pentru că trebuie să o poţi modela.
Umezeşte-ţi uşor mâinile şi ia câte o bucată din mămăligă. Trebuie să fie de mărime aproape medie. Turteşte-o între palme. Pune în mijlocul ei un cub de unt, apoi brânză şi strânge, dându-i o formă oarecum sferică. Dacă eşti la iarbă verde, pune bulzul direct pe jar. E gata când devine crocant la suprafaţă şi s-a rumenit.
Acasă îl poţi înveli în folie de aluminiu, iar apoi îl poţi băga în sobă. Cât timp bulzul este expus la temperatură înaltă, brânza se va topi şi se va amesteca cu untul, şi el topit.
Această reţetă de bulz cu brânză de oi se serveşte simplă sau cu smântână. Popular i se mai spune urs de mămăligă.