Biscuiții crăpăți sunt niște biscuiți moi tavaliți în zahăr pudră, pentru a obține o suprafață cu un aspect crăpat! Sunt dulci, colorați și perfecți pentru a înfrumuseța o masă festivă! Spre deosebire de majoritatea prăjiturilor și biscuiților tradiționali, aceștia sunt tavaliți în zahăr pudră înainte de a fi introduși în cuptor. Îi poți prepara ușor cu ajutorul unui mixer sau blender.
Rețetă de biscuiți crăpați aromați
Ingredientele și cantitățile de care vei avea nevoie sunt 1 cană de unt la temperatura camerei (nu topit), 2 căni de zahăr alb, 4 ouă, 4 linguri de suc de lămâie, 1 1/2 lingurițe extract de vanilie, 4 lingurițe praf de copt, 4 1/2 căni de făină, colorant alimentar pentru a colora aluatul, 1/2 cană de zahăr pudră.
Într-un mixer (sau manual, folosinf o spatula), mixează împreună untul și zahărul. Adaugă ouăle, sucul de lămâie și vanilia, și amestecă, iar în final adaugă praful de copt și făina, și amestecă până ce toate ingredientele sunt bine omogenizate. Împarte aluatul în 4 părți egale. Colorează fiecare porțiune a aluatului cu nuanța dorită. Pune fiecare porțiune într-un sac de plastic cu fermoar și lasă-le la frigider pentru cel puțin 3 ore sau peste noapte. După ce aluatul a stat suficient la frigider, preîncălzește cuptorul la 175 de grade Celsius, și așează hârtie de copt pe tăvi sau unge tava cu unt.
Măsoară 1/2 cană de zahăr pudră într-un castron. După ce aluatul a stat suficient la frigider, scoate-l din sacul de plastic și formează bile din el. Fiecare bilă de aluat ar trebui să aibă aproximativ o lingură rotundă. Rulează fiecare bilă de aluat în zahăr pudră și așează-le pe tava pregătită. Asigură-te că sunt la aproximativ 5 centimetri distanță unul de celălalt pentru a nu se lipi în timpul coacerii. Coace biscuiții timp de 8-10 minute, sau până sunt gata.
Sfaturi pentru un desert reușit
Asigurați-vă că începeți cu ingrediente la temperatura camerei, astfel încât uleiul și oul să se amestece mai ușor. Este important răciți aluatul de biscuiți timp de cel puțin 3 ore. Aluatul este foarte maleabil și mai ușor de manevrat după ce a fost răcit (cu cât mai mult timp, cu atât mai bine). Răcirea asigură, de asemenea, biscuiți mai groși, cu o textură mai “gumoasă”. După ce le-ai dat forma și i-ai așezat pe tava de copt, nu este nevoie să presezi biscuiții căci aceștia vor lua o formă frumoasă de unii singuri în timpul coacerii.
Asigurați-vă că cuptorul este bine încălzit înainte! Altfel, există riscul ca aceștia să rămână cruzi chiar și după 10 minute. Timpul de coacere sugerat în rețetă este doar o sugestie, și depinde foarte mult de tipul de cuptor folosit. Biscuiții crocanți vor fi foarte moi atunci când îi scoateți din cuptor, însă se vor întări în timpul răcirii. Dacă îi coaceți prea mult, miezul nu va mai avea acea textură gumoasa de fudge. Puteți modela biscutii crăpați în bucăți mai mici sau mai mari. Nu va face nicio diferență în textură, iar gustul va fi același. Pentru biscuiți mai mari, doar lăsați-i în cuptor timp de încă 2 minute sau cât este necesar.