Prima pagină » Culinar » Rețetă de baigli. Cozonac unguresc cu umplutură de mac sau nucă

Rețetă de baigli. Cozonac unguresc cu umplutură de mac sau nucă

27 mart. 2024, 13:50,
BZI.ro, în Culinar

Baigli este un aluat învârtit, umplut fie cu semințe de mac, fie cu umplutură de nucă (de obicei, ambele varietăți sunt făcute în același timp). Există diverse opinii cu privire la acest preparat festiv – unii îl numesc cozonac, alții îl consideră o ruladă. Cu toate acestea, indiferent de denumire, este o alegere populară în categoria deserturilor de Crăciun, fiind mai simplu de pregătit decât cozonacul tradițional.

Baigli, cozonac unguresc. Din ce se face umplutura

Popular în regiunea Banatului, baigli este un desert tradițional care a fost parte a bucătăriei Imperiului Austro-Ungar, fiind umplut cu nucă sau mac și fiind întâlnit în Europa Centrală și de Est, inclusiv în Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia și România, precum și în țările nordice, precum Danemarca.

Pentru cei care doresc să încerce ceva diferit pentru mesele festive, această variantă de cozonac este o opțiune excelentă. Este delicios și mult mai ușor de preparat în comparație cu rețeta noastră tradițională de cozonac.
Pentru aluat, aveți nevoie de 500 grame, 200 grame unt moale, 3 ouă, 1 pachet de drojdie uscată, 1/3 cană lapte călduț, 1 lingură zahăr, 2/3 cană smântână vegană și un praf de sare.

Umplutură de nucă se prepară din 1 cană zahăr, 1 1/2 cană lapte, 2 1/2 căni nucă măcinate mai grunjos, 1 3/4 căni pesmet uscat, coaja de la 1 lămâie, zeama de la 1 lămâie, 1/2 linguriță extract de vanilie, 1 linguriță rom, 1/2 cană stafide înmuiate în rom (opțional), 1 linguriță scorțișoară (opțional).

Umplutura de mac se face din 1 cană zahăr, 1 1/2 cană lapte, 2 1/2 căni semințe de mac măcinate (poți folosi o râșniță de cafea pentru a le măcina), 1 3/4 căni pesmet, coaja de la 1 lămâie, sucul de la 1 lămâie, 1/2 linguriță extract de vanilie, 1/2 cană stafide înmuiate în rom (opțional) și 1 linguriță scorțișoară (opțional).

Mod de preparare

Începem cu aluatul, deoarece conține drojdie și trebuie lașat la dospit. Prima dată, dizolvă drojdia într-un amestec de 1/3 cană lapte călduț și 1 lingură zahăr și așteaptă câteva minute. Amestecă făina și untul până devin sfărâmicioase. Adaugă amestecul de drojdie și așteaptă câteva minute, iar apoi adaugă și ouăle, smântâna și sarea și amestecă până obții un aluat moale (adaugă încă 70-100 grame făină dacă este necesar). Împarte aluatul în 4 părți și pune-l în frigider pentru 30-60 de minute pentru a se odihni.

Să purcedem la prepararea umpluturii de nucă. Într-un castron mare, combină nucile măcinate, pesmetul, coaja de lămâie, zeama de lămâie, vanilia, romul, stafidele și scorțișoara. Adaugă zahărul în lapte, dă în clocot, apoi adaugă-l la celelalte ingredient și amestecă foarte bine.

Pentru umplutura de mac, combină semințele de mac măcinate, pesmetul, coaja de lămâie, sucul de lămâie, vanilia, stafidele și scorțișoara. Adaugă zahărul în lapte, dă în clocot, apoi adaugă-l la celelalte ingredient și amestecă foarte bine. Ambele umpluturi trebuie lăsate la răcit înainte de a le folosi.

Încălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Întinde aluatul într-o foaie rectangulară cu grosimea de 5-6 mm. Întinde umplutura răcită peste aluat, lăsând în jur de un centimetru la margini. Îndoaie marginile peste umplutură. Acest lucru va crea o margine frumos finisată după rulare. O altă metodă este să întinzi umplutura între foi de plastic înainte. Este important să obții un raport echilibrat între aluat și umplutură.

Rulează și apoi înțeapă aluatul deasupra cu o furculiță. Dacă dorești, îl poți unge deasupra cu ou bătut, care îi va da o strălucire apetisantă la final. Lasă baigli, sau cozonacul unguresc, să se odihnească timp de câteva minute, iar apoi pune-l în cuptorul preîncălzit și coace-l la 170 de grade Celsius până devine auriu, ceea ce ar trebui să dureze aproximativ 35-40 de minute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *