Prima pagină » Culinar » Rețetă de baigli. Cozonac unguresc cu umplutură de mac sau nucă

Rețetă de baigli. Cozonac unguresc cu umplutură de mac sau nucă

27 mart. 2024, 13:50,
în Culinar

Baigli este un aluat învârtit, umplut fie cu semințe de mac, fie cu umplutură de nucă (de obicei, ambele varietăți sunt făcute în același timp). Există diverse opinii cu privire la acest preparat festiv – unii îl numesc cozonac, alții îl consideră o ruladă. Cu toate acestea, indiferent de denumire, este o alegere populară în categoria deserturilor de Crăciun, fiind mai simplu de pregătit decât cozonacul tradițional.

Baigli, cozonac unguresc. Din ce se face umplutura

Popular în regiunea Banatului, baigli este un desert tradițional care a fost parte a bucătăriei Imperiului Austro-Ungar, fiind umplut cu nucă sau mac și fiind întâlnit în Europa Centrală și de Est, inclusiv în Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia și România, precum și în țările nordice, precum Danemarca.

Pentru cei care doresc să încerce ceva diferit pentru mesele festive, această variantă de cozonac este o opțiune excelentă. Este delicios și mult mai ușor de preparat în comparație cu rețeta noastră tradițională de cozonac.
Pentru aluat, aveți nevoie de 500 grame, 200 grame unt moale, 3 ouă, 1 pachet de drojdie uscată, 1/3 cană lapte călduț, 1 lingură zahăr, 2/3 cană smântână vegană și un praf de sare.

Umplutură de nucă se prepară din 1 cană zahăr, 1 1/2 cană lapte, 2 1/2 căni nucă măcinate mai grunjos, 1 3/4 căni pesmet uscat, coaja de la 1 lămâie, zeama de la 1 lămâie, 1/2 linguriță extract de vanilie, 1 linguriță rom, 1/2 cană stafide înmuiate în rom (opțional), 1 linguriță scorțișoară (opțional).

Umplutura de mac se face din 1 cană zahăr, 1 1/2 cană lapte, 2 1/2 căni semințe de mac măcinate (poți folosi o râșniță de cafea pentru a le măcina), 1 3/4 căni pesmet, coaja de la 1 lămâie, sucul de la 1 lămâie, 1/2 linguriță extract de vanilie, 1/2 cană stafide înmuiate în rom (opțional) și 1 linguriță scorțișoară (opțional).

Mod de preparare

Începem cu aluatul, deoarece conține drojdie și trebuie lașat la dospit. Prima dată, dizolvă drojdia într-un amestec de 1/3 cană lapte călduț și 1 lingură zahăr și așteaptă câteva minute. Amestecă făina și untul până devin sfărâmicioase. Adaugă amestecul de drojdie și așteaptă câteva minute, iar apoi adaugă și ouăle, smântâna și sarea și amestecă până obții un aluat moale (adaugă încă 70-100 grame făină dacă este necesar). Împarte aluatul în 4 părți și pune-l în frigider pentru 30-60 de minute pentru a se odihni.

Să purcedem la prepararea umpluturii de nucă. Într-un castron mare, combină nucile măcinate, pesmetul, coaja de lămâie, zeama de lămâie, vanilia, romul, stafidele și scorțișoara. Adaugă zahărul în lapte, dă în clocot, apoi adaugă-l la celelalte ingredient și amestecă foarte bine.

Pentru umplutura de mac, combină semințele de mac măcinate, pesmetul, coaja de lămâie, sucul de lămâie, vanilia, stafidele și scorțișoara. Adaugă zahărul în lapte, dă în clocot, apoi adaugă-l la celelalte ingredient și amestecă foarte bine. Ambele umpluturi trebuie lăsate la răcit înainte de a le folosi.

Încălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Întinde aluatul într-o foaie rectangulară cu grosimea de 5-6 mm. Întinde umplutura răcită peste aluat, lăsând în jur de un centimetru la margini. Îndoaie marginile peste umplutură. Acest lucru va crea o margine frumos finisată după rulare. O altă metodă este să întinzi umplutura între foi de plastic înainte. Este important să obții un raport echilibrat între aluat și umplutură.

Rulează și apoi înțeapă aluatul deasupra cu o furculiță. Dacă dorești, îl poți unge deasupra cu ou bătut, care îi va da o strălucire apetisantă la final. Lasă baigli, sau cozonacul unguresc, să se odihnească timp de câteva minute, iar apoi pune-l în cuptorul preîncălzit și coace-l la 170 de grade Celsius până devine auriu, ceea ce ar trebui să dureze aproximativ 35-40 de minute.

Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
redactia.ro
Scene cutremurătoare în Turcia. Unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți s-a stins chiar în timpul unui concert
Bugetul.ro
Adio, Piața Obor din București în forma care a transformat-o într-un loc legendar. Schimbarea pregătită de autorități se va produce cu o oarecare întârziere
a1.ro
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Playtech.ro
Imagini de necrezut cu Păpuşa de la Glina! Cum arată Adina Asăvoaiei acum, a născut la...
observatornews.ro
Filmul tragediei din Serbia. Daria și tatăl ei, prinși nevinovați în capcana morții. În tot acest timp, medicii români implorau vameșii să-i lase să treacă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Modificare importantă la chirii. Românii care vor fi afectați de noua lege
SportpeSurse
Pensia uriașă pe care o primește nu îl mulțumește pe Cornel Dinu. Emblema lui Dinamo a sărit la gâtul Elisabetei Lipă și a făcut circ pentru diferențele care există în sistem
Playtech.ro
Radare trafic! Unde au voie să se ascundă polițiștii şi când poți contesta amendă, de fapt
Dailybusiness.ro
Se schimbă data plății pensiilor în aprilie! Anunț oficial pentru toți pensionarii din România
RomaniaTV
Cum arată fiica lui Becali, după 3 nașteri. Imagini extrem de RARE. Teodora e modestă, se îmbracă simplu și nici nu zici că e milionară!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Veste fabuloasă! 8 milioane de români au bani mai mulţi în contul de care au uitat. Verifică AICI
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`