Rețeta de baclava este un desert dulce, făcut din straturi de aluat de foietaj umplut cu nuci măcinate și îndulcit cu sirop de miere. Prăjitura turcească tradițională are mai multe straturi de aluat filat crocant care se alternează cu un amestec de nuci aromatizat cu zahăr. În final, totul este înmuiat într-un sirop dulce și parfumat, din miere, lămâie și scorțișoară.
Rețeta poate fi puțin consumatoare de timp și nu este chiar pentru cei care coc pentru prima dată. Totuși, dacă poți să faci un tort destul de bine singur, atunci acesta este un pas bun în educația ta culinară.
Cum să faci aluatul de foietaj
Să-ți faci propriul aluat de foietaj este mult mai distractiv decât să-l cumperi din magazin. Pentru această rețetă ai nevoie de 2 căni de făină universală, plus încă puțină pentru frământat, 5 lingurițe de ulei de măsline, jumătate de linguriță de sare fină, trei sferturi de cană de apă caldă și 2 lingurițe de oțet de vin alb. De asemenea, trebuie să faci un amestec de amidon, astfel: jumătate de cană de amidon de porumb și 2 linguri de făină universală.
Pune 2 căni de făină într-un bol și formează o adâncitură în centru. Toarnă ulei de măsline, sare și toarnă apă caldă și oțet de vin alb, apoi amestecă până când aluatul se leagă și se desprinde de pereții bolului. Ulterior, transferă-l pe o suprafață de lucru pe care ai presărat făină și frământă până devine neted, folosind suficientă făină pentru a nu se lipi de suprafața de lucru sau de mâini, timp de 2 sau 3 minute. Continuați să frămânți până când aluatul devine moale și elastic, încă aproximativ 5 minute.
Învelește bila în folie de plastic și las-o să se odihnească la temperatura camerei timp de 1 până la 2 ore. Folosește un cântar de bucătărie pentru a împărți aluatul în douăzeci de porții de 25 de grame și rulează fiecare bucată într-o bilă. Lucrează în loturi de câte 5. Amestecă amidonul de porumb și 2 linguri de făină într-un bol și presară pe suprafața de lucru și pe prima bilă de aluat. Aplatizează și întinde într-un cerc și presară din nou cu amestecul de amidon. Pune foaia deoparte și așează-le pe restul peste prima, presărând fiecare strat cu mai mult amestec de amidon pentru a le împiedica să se lipească între ele.
Când ai 5 astfel de foi, rulează-le ușor fără a aplica prea multă presiune. Ulterior, decojește fiecare strat cu grijă și mai pune puțin amidon de porumb peste foi. Pune-le din nou una peste alta și rulează-le și mai mult, până devin subțiri, după care transferă-le pe o foaie de hârtie de copt. Repetă cu celelalte 15 bile de aluat în loturi de câte 5.
Rețetă de baclava pentru iubitorii de dulciuri
Pentru această rețetă de baclava ai nevoie de nuci, fistic sau migdale, ambele fiind tradiționale. Ai libertatea să alegeți doar un singur sortiment sau să faci o combinație. De asemenea, poți încerca și alte nuci, cum ar fi alunele sau nucile macadamia, pentru a adăuga o notă personală desertului tău.
Astfel, pregătește 1 kilogram de nuci tocate, 1 kilogram de aluat de foietaj, 1 cană de unt topit, o treime de cană de zahăr, 1 linguriță de scorțișoară măcinată și o treime de linguriță de cuișoare măcinate. Pentru sirop îți trebuie 1 cană de apă, 1 cană de zahăr, jumătate de cană de miere, 2 linguri de suc de lămâie, 1 baton de scorțișoară și fistic măcinat pentru decor.
Înainte de toate, preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Cu ajutorul unui robot de bucătărie, mărunțește nucile fin și combină-le cu zahărul, scorțișoara și cuișoarele. Într-un bol separat, topește untul.
Întinde foile de aluat și taie-le în jumătate pentru a se potrivi în tavă. Folosind o pensulă de patiserie, unge-le cu unt topit. Repetă procesul de încă 7 ori până când ajungi la 8 foi, fiecare fiind unsă cu unt. Pune un strat subțire din amestecul de nuci și acoperă cu încă două foi de foietaj. Continuă să repeți până când termini amestecul de nuci. Stratul de sus ar trebui să fie format din 8 foi, fiecare fiind unsă individual cu unt.
Taie baclavaua în 24 de pătrate de dimensiuni egale, folosind un cuțit ascuțit, și pune-le la 180 de grade timp de 30 până la 35 de minute sau până când devin ușor aurii, iar marginile par ușor crocante. În timp ce coci, pregătește siropul. Pune batonul de scorțișoară, zahărul, sucul de lămâie, mierea și apa într-o cratiță la fiert, apoi redu la foc mediu și lasă-le să fiarbă timp de 7 minute, până se îngroașă ușor.
În final, toarnă siropul răcit peste desertul fierbinte și lasă-l să se răcească timp de cel puțin 4 ore. În acest timp, poți încerca să pregătești suc de aloe vera, perfect în combinație cu dulceața prăjiturii. Opțional, poți decora cu fistic măcinat, astfel urmând toți pașii unei rețete de baclava autentice.