Prima pagină » Sanatate » Rețetă de apă cu vitamine și electroliți. Efect fulgerător de energizare
Rețetă de apă cu vitamine și electroliți. Efect fulgerător de energizare

Rețetă de apă cu vitamine și electroliți. Efect fulgerător de energizare

17 nov. 2023, 10:28,
în Sanatate

Această apă cu vitamine și electroliți făcută în casă este perfectă pentru sportivi, pentru copiii sau adulții care nu beau suficientă apă, pentru femeile care au născut, pentru cei care au nevoie de mai multă hidratare pe parcursul zilei, cât și pentru cei care pierd lichide din cauza unei boli.

Ce face apa cu vitamine și electroliți pentru organism

Multe procese naturale din corp depind de un mic impuls electric pentru a funcționa. Electroliții sunt particule care au o încărcare electrică pozitivă sau negativă. Aceștia se găsesc întotdeauna în perechi, astfel încât o moleculă pozitivă (de exemplu, sodiul) ar fi însoțită de o moleculă negativă (de exemplu, clorura). În corpul uman, electroliții se referă la minerale esențiale precum sodiul, potasiul, magneziul, fosforul și calciul.

Electroliții sunt necesari pentru funcționarea corectă a nervilor și a mușchilor, distribuția apei și hidratarea organismului, funcționarea rinichilor și glandelor suprarenale, menținerea echilibrului acido-bazic și buna funcționare a inimii. Electrolitul sodiu joacă un rol important în reglarea fluidelor și în transportul semnalelor electrice între celule și țesuturi. Electrolitul potasiu reglează fluidele în interiorul celulelor noastre. Atât sodiul, calciul, cât și potasiul sunt minerale necesare care ajută la contracția mușchilor.

Nu toată lumea are nevoie să consume băuturi cu electroliți. De fapt, consumul unei băuturi sportive atunci când nu este necesar ar putea perturba echilibrul corpului. De exemplu, prea mult sodiu perturbă echilibrul, iar o dietă bogată în sodiu și săracă în potasiu poate duce la hipertensiune arterială.

Fii atent la nevoile corpul tău, și ajustează aportul de vitamine și minerale în funcție de acestea. Sportivii de performanță și cei care sunt bolnavi și deshidratați, pot avea nevoie de un impuls. Multe băuturi, inclusiv cele pe care oamenii le pot prepara acasă, pot fi o bună sursă de electroliți.

Rețetă pentru o băutură vitaminizantă și remineralizantă

Această rețetă de apă cu vitamine și electroliți făcuta în casă susține hidratarea optimă a organismului prin adăugarea mineralelor vitale și a electroliților care nu se găsesc în apă simplă (sau apă infuzată cu plante), și sunt bogate în carbohidrați simpli ușor de absorbit, care stimulează și energia.

Oțetul de mere cu miere este plin de probiotice, magneziu și acționează ca un mare ajutor în digestie, având multe proprietăți de curățare, în special pentru tractul digestiv.

Apa de nucă de cocos este bogată în vitamina B, minerale și este foarte hidratantă. Este în mod natural ușor dulce, slabă caloric, astfel încât poți utiliza mai puțină miere. Nu trebuie să folosești apă de nucă de cocos dacă nu vrei, înlocuiește-o fără probleme cu apă simplă filtrată.

Sarea este un foarte bun electrolit natural, astfel că adăugând puțină sare de mare în această apă cu vitamine făcută în casă, îi vei oferi corpului tău un impuls de minerale și, bineînțeles, electroliți. Poți să o omiți dacă vrei, dar această băutură este potențată de acest ingredient care îi oferă o ușoară aromă sărată.

Pentru a prepara acasă o apă cu vitamine și electroliți energizantă aveți nevoie de 3/4 cană suc proaspăt de citrice (1 1/2 portocale, 1 lămâie și 1 lime), 1–2 lingurițe miere (sau folosește sirop de arțar), 2 linguri oțet de mere brut, organic, 3 căni de apă de nucă de cocos, un praf de sare de mare nerafinată, 2 lingurițe semințe de chia. Adaugă sucul de citrice și mierea într-o tigaie la foc mic pentru a topi ușor mierea. Îndepărtează de pe foc. Adaugă celelalte ingrediente și lasă-le să stea câteva minute până când semințele de chia s-au extins. Pune conținutul într-un borcan mare sau în două separate. Adaugă felii de citrice în băutură (opțional). Dacă vrei să bei imediat, adaugă cuburi de gheață. Dacă nu, lasă să se răcească complet în frigider. Agit-o bine înainte de a o consuma.

Cei care sunt vegani, pot înlocui fără probleme mierea cu sirop de arțar. Nu este obligatoriu să adaugi semințele de chia în apa cu vitamine, însă acestea vor oferi o textură interesantă băuturii. În plus, semințele de chia sunt pline de antioxidanți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
10 august 2024
10 august 2024