Prima pagină » Culinar » Rețeta de aluat fraged pentru rulouri! Iată ce trucuri să folosești pentru un desert delicios!

Rețeta de aluat fraged pentru rulouri! Iată ce trucuri să folosești pentru un desert delicios!

28 mart. 2025, 13:45,
Redacția BZI în Culinar

Cine nu iubește un aluat fraged pentru rulouri alături de o umplutură cremoasă de vanilie și frișcă proaspătă care adaugă un plus de rafinament? Este desertul perfect pentru a impresiona la o petrecere sau pentru a te răsfăța într-o după-amiază.

Aluatul fraged este secretul rulourilor delicate și aromate, cu o textură sfărâmicioasă și un gust inconfundabil. Perfect pentru deserturi și aperitive, acest aluat versatil se remarcă prin frăgezimea sa datorată ingredientelor simple, dar atent echilibrate.

Rețeta de aluat fraged pentru rulouri

Rulourile de foietaj umplute cu cremă de vanilie sunt un desert delicios și ușor de preparat. Se cunosc încă din secolul al XVI-lea și sunt originare din Franța. Rulourile sunt făcute din aluat, care este umplut cu o cremă de vanilie și apoi rulat. Rulourile sunt coapte la cuptor și apoi se pot servi cu frișcă sau cu sos de ciocolată.

Pentru aluat vei avea nevoie de 500 grame făină; 200 grame unt; 200 ml lapte; 2 ouă; 50 grame zahăr; 1 linguriță de sare; 25 grame drojdie proaspătă sau 7 grame drojdie uscată. Pentru crema de vanilie ai nevoie de 500 ml lapte, 5 gălbenușuri, 150 grame de zahăr; 50 grame de făină și 2 pliculețe de zahăr vanilat. Frișca o vei face din 500 ml smântână pentru frișcă; 50 grame zahăr pudră; 1 pliculeț de întăritor pentru frișcă. Iată cum să faci și o rețetă de eclere.

Acum încălzește laptele până devine călduț, adaugă drojdia și o lingură de zahăr și lasă-l deoparte 10 minute. Într-un bol mare, amestecă făina cu restul de zahăr și sare. Adaugă ouăle, untul moale și laptele cu drojdia. Frământă până obții un aluat elastic. Acoperă totul cu un prosop și lasă să crească timp de o oră sau până își dublează dimensiunea.

La crema de vanilie se începe prima dată cu încălzirea laptelui într-o cratiță. Apoi, într-un bol se amestecă gălbenușurile cu zahărul, făina și zahărul vanilat. Adaugă treptat laptele încălzit, amestecând continuu.

Toarnă amestecul înapoi în cratiță la foc mic până se îngroașă, amestecând continuu și lasă să se răcească. După ce aluatul a crescut, împarte-l în bucăți și întinde fiecare bucată în formă de dreptunghi. Întinde un strat de cremă de vanilie pe fiecare dreptunghi, apoi rulează aluatul începând de la un capăt.

Se așază rulourile într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se lasă la crescut încă 30 de minute. Apoi se preîncălzește cuptorul la 180 de grade și se coace timp de 25-30 de minute sau până când devin aurii.

Cum se pregătește frișca

Prima dată se bate smântâna cu zahărul pudră și întăritorul pentru frișcă până devine fermă. După ce rulourile s-au răcit, taie capetele fiecărui rulou și umple cu frișcă folosind un poș de patiserie.

Pentru a iesi un desert perfect, aluatul pentru aceste rulouri trebuie să fie suficient de moale și elastic, astfel încât să își poată păstra forma după ce este rulat și umplut. Asigură-te că frămânți aluatul suficient de mult pentru a dezvolta glutenul.

Dacă aluatul este prea lipicios, adaugă puțină făină, dar ai grijă să nu adaugi prea multă, altfel aluatul va deveni prea greu. Iar pentru a obține o frișcă perfectă, asigură-te că atât smântâna, cât și vasul în care o bați sunt foarte reci.

Pentru a face rulouri atrăgătoare, poți folosi un poș de patiserie cu vârf stelat pentru a adăuga frișcă în capete. De asemenea, poți presăra deasupra zahăr pudră sau ciocolată rasă. Și mai important de atât asigură-te că lași crema de vanilie să se răcească complet înainte de a o folosi ca umplutură. Dacă este prea caldă, va face aluatul lipicios și va fi greu de rulat. Un aluat fraged pentru rulouri se face foarte ușor și este și extrem de gustos.

Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
redactia.ro
Scene cutremurătoare în Turcia. Unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți s-a stins chiar în timpul unui concert
Bugetul.ro
Adio, Piața Obor din București în forma care a transformat-o într-un loc legendar. Schimbarea pregătită de autorități se va produce cu o oarecare întârziere
a1.ro
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Playtech.ro
Imagini de necrezut cu Păpuşa de la Glina! Cum arată Adina Asăvoaiei acum, a născut la...
observatornews.ro
Filmul tragediei din Serbia. Daria și tatăl ei, prinși nevinovați în capcana morții. În tot acest timp, medicii români implorau vameșii să-i lase să treacă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Ziua păcălelilor. Cea mai tare farsă din timpurile moderne. Cum se distrează românii
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Pensia uriașă pe care o primește nu îl mulțumește pe Cornel Dinu. Emblema lui Dinamo a sărit la gâtul Elisabetei Lipă și a făcut circ pentru diferențele care există în sistem
Playtech.ro
Câţi bani fac Gabriela Cristea şi Tavi Clonda din Facebook, de fapt? Au recunoscut fără jenă
Dailybusiness.ro
Se schimbă data plății pensiilor în aprilie! Anunț oficial pentru toți pensionarii din România
RomaniaTV
Cum arată fiica lui Becali, după 3 nașteri. Imagini extrem de RARE. Teodora e modestă, se îmbracă simplu și nici nu zici că e milionară!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Veste fabuloasă! 8 milioane de români au bani mai mulţi în contul de care au uitat. Verifică AICI
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`