Prima pagină » Culinar » Rețetă cozonac care se desface fâșii: Este incredibil de pufos și delicios!

Rețetă cozonac care se desface fâșii: Este incredibil de pufos și delicios!

08 sept. 2021, 12:49,
BZI.ro, în Culinar

Dacă vrei o rețetă de cozonac care se desface fâșii, ai ajuns în locul potrivit. Iată care sunt secretele unui cozonac pufos și delicios.

Cozonacul este o prăjitură tradițională românească și bulgărească, fiind gătită de Paște sau de Crăciun. O prăjitură similară există și în Italia, regiunea Lombardia. Aici, poartă denumirea de Panettone și este pregătită cu ocazia Crăciunului. În timp ce cozonacul româneasc are o formă dreptunghiulară, prăjitura italiană este rotundă și înaltă.
Pentru cozonaci care se desfac fâșii, trebuie să urmați o serie de sfaturi prețioase.

Rețetă cozonac care se desface fâșii: Ingrediente

Pentru această rețetă vei avea nevoie de un kilogram de făină, care trebuie cernută înainte de a o folosi, 200 de grame de zahăr, 450 mililitri de lapte cald, 100 de grame de unt cu 80% grăsime, patru ouă, coaja de la o lămâie rasă (nu trebuie să fie tratată chimic), 35 de grame de drojdie proaspătă și 15 – 20 de grame de sare.

Umplutura se realizează din 500 de grame de nucă măcinată, 200 de grame de zahăr, 250 de mililitri de lapte cald, de două linguri de cacao pudră, esență de rom și esență de vanilie.

Alte ingrediente pot fi: ciocolată neagră (dată pe răzătoare sau tocată mărunt), stafide, rahat (tăiat cubulețe mici), mac, zahăr tos.

Mod de preparare

La început, trebuie să te ocupi de cocă. Astfel că, drojdia trebuie amestecată cu puțin zahăr și apă călduță sau lapte, pentru a crea un lichid mai gros. În laptele rămas se toarnă zahărul și se amestecă până când se topește.
Făina trebuie turnată într-un bol încăpător, peste ea adăugându-se treptat drojdia și ouăle, dar și amestecul de lapte cu zahăr. La final se pun sarea, untul și coaja de lămâie. După omogenizarea compoziției, se obține o cocă ușor lipicioasă. Aluatul de cozonac trebuie lăsat la dospit.

Acum este momentul să te ocupi de umplutură. Într-un alt bol se adaugă nuca, laptele cald, zahărul și celelalte ingrediente. Se pot adăuga și câteva pătrățele de ciocolată neagră, amară, stafide, rahat sau alte ingrediente asemănătore. Se omogenizează totul, până când se formează o cremă.

După ce aluatul a crescut, blatul de lucru trebuie stropit cu puțin ulei. Pe el se plasează coca și se împarte în două. Fiecare bucată se ia și se întinde bine. În fiecare se pune jumătate din cantitatea de cremă și apoi se rulează. Cozonacii obținuți se pun în tavă și se ung cu ou. Peste ei poți să presari mac sau zahăr tos.

Cozonacii se lasă în tăvi, la crescut, pentru 60 de minute. Se lasă la copt pentru 50 de minute la 160 de grade Celsius.

Secretele unui cozonac pufos și delicios, venite de la cofetari

Este obligatoriu să folosești ingrediente de calitate. De asemenea, acestea trebuie păstrate la temperatura camerei cu câteva ore înainte, iar încăperea în care se pregătește aluatul, trebuie să aibă o temperatură constantă, atât în timpul frământatului, cât şi după.

Este recomandabil ca fereastra și ușa încăperii unde se frământă aluatul să rămână închise, pentru a nu se face curent (atât în timpul frământării, cât şi după scoaterea cozonacului din cuptor).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *