Rețetele de covrigi ne ajută să obținem un deliciu culinar care poate fi pregătit în orice moment, însă în timpul sărbătorilor de iarnă vor aduce în locuință aroma vremurilor de altădată. În română, termenul „covrig” își are rădăcinile în cuvântul bulgăresc „kovrig”, în timp ce „simigerie” provine din turcescul „simitci” – individ care produce sau comercializează covrigi. De asemenea, expresia „colac” (un tip de pâine împletită în formă de inel) este împrumutată din slava veche – „kolaci”. Originea acestor cuvinte ne conduce către zona balcanică, situată la sud de Dunăre, de unde au pătruns, de-a lungul timpului, nu doar numeroase obiceiuri, ci și produse precum baclava, sarmalele, musacaua etc.
Rețetă de covrigi de Buzău autentici
Descoperă cum poți pregăti acasă, în confortul propriului tău cămin, delicioșii covrigi de Buzău. Această rețetă simplă și rapidă îți permite să te bucuri de aceste delicii alături de o ceașcă de ceai sau de o cafea, aducând savoare și tradiție în fiecare mușcătură.
Pentru a prepara în confortul propriei case covrigi rumeni și delicioși vei avea nevoie de 500 g făină, 300 ml apă, 1 plic drojdie, 1 linguriță zahăr, 2 lingurițe sare, 3 lingurițe bicarbonat de sodiu. Pentru decor poți opta pentru susan, mac, sare grunjoasa etc.
Pentru început, într-un bol, amestecă 100 de grame de făină cu 100 ml de apă, drojdie și zahăr, apoi lasă compoziția să dospească timp de aproximativ o jumătate de oră. După aceasta, adaugă restul de făină, apă și sarea necesară, lăsând amestecul să crească timp de încă o oră. Între timp, preîncălzește cuptorul la temperatura maximă de 200 de grade Celsius și pregătește o tavă mare, tapetată cu hârtie de copt.
Într-o oală, pune la fiert trei litri de apă și adaugă bicarbonatul de sodiu. Modelează covrigii în palmă și așază-i cu grijă în apă clocotită, fierbându-i timp de aproximativ un minut. Scoate-i cu delicatețe și așează-i pe hârtia de copt pregătită. Pentru a adăuga un plus de gust și textură, presară semințe de susan, mac sau sare grunjoasă peste fiecare în parte.
Transferă tava în cuptorul preîncălzit și lasă covrigii să se rumenească timp de aproximativ 20 de minute sau până când devin rumeni. Odată ce sunt gata, te poți bucura de această rețetă de covrigi de Buzău proaspăt scoși din cuptor, savurându-i alături de ceaiul preferat sau de o cafea aromată.
Povestea din spatele faimosului preparat
În multe țări europene, tradiția covrigilor pare să fie bine înrădăcinată, având în vedere că, în Evul Mediu, occidentalii utilizați termeni derivați din olandezul „crakelinc”, indicând un biscuit tare, crocant, similar cu covrigul. Un astfel de produs reprezenta o variantă a gogoșilor, foarte apreciate în aceeași perioadă.
În țara noastră, cei mai cunoscuți și apreciați sunt covrigii de Buzău, fiind pregătiți conform unei rețete vechi din jurul anului 1800, atunci când negustorii greci de vinuri s-au stabilit în acest oraș. Pentru a atrage consumatorii și a le oferi o experiență deplină a savurării vinului, aceștia s-au gândit să “momească” oamenii cu acești covrigi calzi și aromați. În prezent, covrigii de Buzău se regăsesc printre cele 13 produse românești bio, care au obținut statutul de marcă înregistrată în Uniunea Europeană, alături de magiunul de Topoloveni, salamul de Sibiu, cârnații de Plescoi, țuică, pălincă, etc.
Secretul covrigilor de Buzău constă într-o rețetă simplă, formată din apă, făină, drojdie, puțin zahăr și o brumă de sare. Este important de menționat că aluatul nu este unul obișnuit pentru pâine, iar cei cu adevărat pricepuți în prepararea și coacerea covrigilor se dedică exclusiv acestei arte. Rețeta, deși simplă, capătă o valoare deosebită prin modul meticulos de pregătire. După Revoluție, numărul micilor simigerii din zona Buzăului a înregistrat o explozie. Astfel, rețeta de covrigi de Buzău a devenit în timp o marcă înregistrată, păstrându-și autenticitatea și bucurându-se de recunoaștere la nivel național.