Fiecare gospodină știe că umplutura de cozonac cu nucă și lapte este sufletul acestui preparat clasic. Fie că petreci alături de familie sau de toți prietenii dragi, acest deliciu este unul dintre atracțiile de sărbători și nu numai.
Cozonacul este mai mult decât un simplu desert. Îl găsim pe toate mesele de sărbătoare, în foarte multe culturi. Prin istoria sa plină de tradiție și variantele sale diverse, cozonacul a devenit un simbol al al bucuriei, al familiei. Iar umplutura de cozonac este una dintre cele mai importante părți.
Rețeta clasică pentru umplutura de cozonac cu nucă și lapte
Originea cozonacului este încă disputată, dar se crede că această pâine dulce a avut origini în regiunea mediteraneană și a fost influențată de numeroase culturi și civilizații de-a lungul timpului. Antichitatea aduce mențiuni ale unor pâini dulci asemănătoare cozonacului, iar rețete similare se regăsesc în gastronomia egipteană, greacă, romană sau otomană.
În România, cozonacul este o piesă de rezistență a mesei festive, fiind pregătit cu migală și dedicare, adesea în perioadele de sărbătoare precum Paște sau Crăciun. De obicei este umplut cu nucă, mac, ciocolată sau fructe confiate. În Bulgaria găsim kozunak, similar cu cel românesc, însă se remarcă prin arome precum vanilia și esența de lămâie sau portocală.
Diversitatea umpluturilor pentru cozonac este impresionantă și reflectă gusturile specifice fiecărei culturi. Cel mai des vei găsi un amestec de nucă și zahăr, dar se întâlnesc și umpluturi de mac măcinat, ciocolată, alune, rahat, fructe uscate sau creme de vanilie.
Laptele adăugat în umplutura de cozonac o face mai moale și îi dă un gust mai bogat datorită grăsimilor. De aceea, este recomandat să folosești lapte integral. Iată cum să faci și niște cornulețe delicioase.
Ai nevoie de 200-300 gr de nuci măcinate sau tocate mărunt, 100-150 g zahăr (sau după gust); 1/2-1 ceașcă de lapte (poate fi ajustată în funcție de consistența dorită) și 1 linguriță de esență de vanilie sau esență de rom (opțional).
Mod de preparare
Într-un bol se amestecă nucile măcinate sau tocate cu zahărul. Apoi se adaugă esența de vanilie sau esența de rom. Se încălzește laptele, fără să se fiarbă și se pune treptat peste amestecul de nucă și zahăr, amestecând continuu.
Se adaugă laptele și se amestecă până când se obține o compoziție omogenă, cu o consistență similară a unei paste groase. Se pune peste aluatul de cozonac înainte de a-l împleti sau rula.
Iubitorii de cozonac pot spune că nu există niciodată prea multă umplutură. Totuși, trebuie să ții cont de niște cantități pentru ca la final să fie un echilibru între aluat și compoziția de la interior. De obicei, cantitatea de umplutură se stabilește în funcție de dimensiunea cozonacului.
Pentru un cozonac obișnuit de aproximativ 1 kilogram, poți folosi în jur de 200-300 de grame de umplutură, cum ar fi nuci măcinate, cacao, nucă de cocos sau furcte uscate.
Totuși, acest lucru poate varia în funcție de rețetă și de preferințele tale cu privire la consistența și gustul cozonacului. E important să testezi și să ajustezi cantitățile pentru a obține rezultul dorit, făcut din umplutură de cozonac cu nucă și lapte.