Prima pagină » Culinar » Rețetă clasică de cozonac moldovenesc cu nucă, explicată pas cu pas

Rețetă clasică de cozonac moldovenesc cu nucă, explicată pas cu pas

19 oct. 2021, 14:58,
în Culinar

Cauți rețeta clasică de cozonac moldovesc cu nucă? Ei bine, ai ajuns în locul potrivit. Astăzi îți vom explica, pas cu pas, cum să faci un cozonac pufos, cu nucă, care se desface fâșii.

Cozonacul va rămâne pentru totdeauna prăjitura preferată a românilor. Pufos, aromat și delicios, cozonacul moldovenesc se realizează cum nu se poate mai simplu. Dacă nu ți-a ieșit până acum, îți garantăm că de aici vei pleca mulțumit. Fiindcă toată lumea poate, dacă adaugă și multă dragoste, să pregătească un cozonac gustos, ca la bunica.

cozonac pufos cu cacao

Rețetă de cozonac moldovenesc: Ingrediente și mod de preparare

Pentru această rețetă vei avea nevoie de: pentru aluat – 1 kilogram de făină, 230 de grame de zahăr, 8 gălbenușuri, 300-400 ml lapte călduț, 100 ml lapte fierbiente, 20g drojdie uscată sau 40g drojdie proaspătă, 100ml ulei, 80g unt topit, 13g sare, vanilie, coajă de lămâie; pentru umplutură – 350g nuca măcinată, 180g zahăr (sau după gust), lapte fierbinte (circa 100ml), rom, cacao, rahat (opţional); pentru uns – 1 gălbenuş + 2 linguri lapte.

Mod de preparare pentru aluat

Puteți folosi un robot de patiserie, însă se poate frământa și cu mâna. Adăugați într-un bol 100 de grame din cantitatea de făină și turnați 100 de mililitri de lapte fierbinte. A,estecați și dați deoparte. Puneți drojdia în laptele călduț și adăugați două lingurițe de zahăr, după care lăsați-o să se activeze. Peste aluatul opărit puneți restul de zahăr, laptele cu drojdia activată, gălbenuşurile, sarea, vanilia, coajă de lămâie şi cerneți restul de făină (900 de grame).

Frământați sau lăsați robotul să se ocupe de compoziție. Când obțineți un aluat omogen, turnați treptat untul topit, până când se incorporează în aluat. Apoi, puneți uleiul și continuați până când se omogenizează complet. Aluatul nu trebuie să fie lipicios, de aceea procesul ar fi necesar să dureze aproximativ 30 de minute.

Lăsați aluatul la crescut, până când își dublează volumul.

Mod de preparare pentru umplutură

Amestecați nuca cu zahărul, cacaua, romul și turnați laptele fierbinte. Omogenizați compoziția. Important de precizat este că puteți pune cât lapte doriți, în funcție de cât de lichidă preferați umplutura. Rahatul poate fi așezat direct pe compoziția pusă pe aluat.

După ce aluatul și-a dublat volumul, împărțiți-l în patru părți egale. Întindeți fiecare bucată pe masa de lucru, cu ajutorul a câtorva picături de ulei. Acum, ungeți compoziția cu câte un sfert din compoziția cu nucă și rulați coca umplută. Procedați la fel și cu celelate trei. Tapetați tăvile cu hârtie de copt și puneți cozonacii în tavă. Dacă îi mai lăsați, veți vedea cum își măresc volumul. Acest lucru îi face și mai pufoși.

În final, ungeți cozonacii cu gălbenuș de ou amestecat cu lapte și băgați-i în cuptorul preîncălzit la temperatura de 175°C, pentru 1 oră. Când sunt gata, îi scoateți pe un fund de lemn și întoarceți tava pe o parte, pentru a nu se lăsa umplutura în jos.

Iată sfatul unui bucătar, în ceea ce privește temperatura la care trebuie lăsat cozonacul:

„Dacă aveţi cuptor electric încălziţi-l la 200 de grade, apoi aşteptaţi câteva minune înainte să puneţi cozonacul. La început temperatura nu trebuie să fie mare pentru a nu se arde cozonacul la exterior. Apoi în timpul coacerii temperatura trebuie să rămână la 175 de grade. Dacă aveţi cuptor clasic pe gaz, atunci este bine ca sub tăvile de cozonac să puneţi o tavă cu apă pentru ca produsul să nu se ardă în partea de jos. Cozonacii trebuie făcuţi la foc mic. Foarte important este să nu deschideţi cuptorul cât timp cozonacul este în interior ca să nu se lase. În mod normal un cozonac este gata cam într-o oră“, spune bucătarul, potrivit stiridirecte.ro.

Când se răcesc, cozonacii moldovenești pot fi tăiați.

Poftă bună!

Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
a1.ro
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Playtech.ro
Cine este Nicolle Fota, noua iubită a lui Cătălin Botezatu. Ea are 18 ani, el 58
observatornews.ro
Comisarul-şef din Timișoara care găzduia petreceri cu droguri, acuzat în 2023 că apăra traficanții. Reclamația, retrasă brusc: "Au protecţia lui"
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Cel mai puternic cutremur din istorie. Milioane de oameni au rămas fără adăpost
SportpeSurse
Imaginile video cu Mario Iorgulescu, care petrecea cu femei, au înnebunit-o de furie pe Melek Minca. Soția șoferului omorât susține că a luat o decizie radicală
Playtech.ro
Ce trebuie să faci în luna mai pentru ca cireșul să rodească din plin. Se va umple de fructe dulci și gustoase
Dailybusiness.ro
Ciocolata care i-a fascinat pe români după căderea lui Nicolae Ceaușescu revine la raft în România
RomaniaTV
Cristela Georgescu ține post negru intermitent: „De 6 ani fac asta. Am pierdut tot ce a însemnat ”corp deșeu”, se vede clar”
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Dispar banii de pe carduri, ANAF şi BNR avertismente pentru toţi românii cu carduri
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`