Dacă sunteți în căutarea unei rețete rapide și simple pentru masa de prânz, păstrăvul prăjit poate fi o opțiune delicioasă. Cu toate acestea, trebuie să fiți atenți la timpul de prăjire, deoarece prea mult timp în ulei poate face ca preparatul să devină uscat și dificil de mâncat.
Pentru un gust și mai plăcut al păstrăvului prăjit, e indicat ca peștele să fie proaspăt, nu congelat, însă orice variantă este bună. Pentru această rețetă nu aveți nevoie decât de câteva ingrediente.
Rețeta celui mai delicios păstrăv prăjit
Îți amintești de peștele prăjit pe care îl punea mereu bunica pe masă în zilele cu dezlegare la pește din timpul postului? Acesta era întotdeauna servit alături de întreaga familie, cu mămăligă fierbinte și mujdei de usturoi. Dacă ți s-a făcut poftă de un preparat ca pe vremuri, pregătește pentru următoarea masă păstrăv prăjit în mălai, mujdei iute de usturoi și o mămăligă vârtoasă.
Acest preparat nu doar că este foarte gustos, ci este gata și extrem de repede, în mai puțin de 15 minute. Aveți nevoie doar de un păstrăv de 350 – 400 de grame per porție, o lingură de făină, două linguri de mălai grișat, sare și piper și nu în ultimul rând ulei pentru prăjit, cantitatea depinzând de mărimea tigăii.
Pentru a reuși perfect această rețetă simplă de păstrăv prăjit, trebuie să fii atent la detalii. Durata prăjirii este cel mai important aspect. Nu trebuie să fie crud, dar nici prea gătit, altfel vei avea un preparat uscat și greu de mâncat. În cazul în care peștele este puțin crud, se poate remedia, însă dacă este prea gătit, orice va fi în zadar.
În primul rând, solzii mărunți ai păstrăvului trebuie îndepărtați rapid cu un cuțit sau cu un instrument special. Apoi, clătiți păstrăvul sub un jet de apă și îndepărtați excesul de apă cu ajutorul unei hârtii absorbante. Dacă dimensiunea păstrăvului depășește diametrul celei mai mari tigăi pe care o aveți, este mai bine să tăiați capul și coada pentru a asigura o prăjire uniformă.
Instrucțiuni de preparare
Înainte de a prăji păstrăvul, este recomandat să amestecați mălaiul și făina pe o coală de hârtie de copt. Folosind doar mălai, crusta se va lipi mai puțin de pește, însă prin adăugarea de făină, crusta va adera mai bine, puteți adăuga și un sos alb cu usturoiu la acest preparat.
Dacă doriți să adăugați și mai multă aromă, puteți amesteca câte ½ linguriță de ierburi aromatice preferate (uscate) și poate un strop de praf de usturoi, dar acesta este opțional. În funcție de preferințele personale, crusta poate fi simplă sau condimentată. Înainte de a-l pune în tigaie, acoperiți păstrăvul cu amestecul de mălai și făină, asigurându-vă că este acoperit uniform.
Încingeți tigaia cu ulei la foc mediu-iute, asigurându-vă că stratul de ulei are o adâncime de 3-4 cm, ajungând cel puțin până la jumătate din grosimea peștelui. Lăsați uleiul să se încingă până la temperatura necesară prăjirii, apoi adăugați păstrăvul acoperit în crusta de mălai și făină în tigaie. Verificați să nu rămână porțiuni neacoperite și scuturați excesul de mălai și făină de pește înainte de a-l pune în tigaie.
Dacă avem de prăjit mai mulți pești, trebuie să ne asigurăm că au suficient spațiu în tigaie și nu se ating unii de alții. Dacă îi îngesuim, temperatura uleiului va scădea prea mult și peștii vor absorbi prea mult ulei, rezultând un preparat uleios și neplăcut la gust.
La exact 6 minute de la prăjirea primului păstrăv, îl întoarcem cu grijă, fără să ne stropim cu uleiul încins, pe partea opusă. Lăsăm peștele să se prăjească și pe cealaltă parte tot 6 minute iar păstrăvul prăjit este gata.