Prima pagină » Culinar » Reţeta celei mai bune pâini de casă
Reţeta celei mai bune pâini de casă

Reţeta celei mai bune pâini de casă

06 mart. 2020, 15:27,
în Culinar

De ce să nu recunoaştem că pâinea făcută în casă este cea mai bună. Cine nu-şi aduce aminte de pâinea făcută de bunica sau de mama în cuptorul cu lemne. Nu mulţi au posibilitatea să coacă pâine în cuptor pe vatră, dar tot pâine bună este.

Din ce în ce mai multe gospodine îşi fac în casa pâinea. Cât de bine miroase în casă atunci când scoatem pâinea din cuptor şi dacă mai avem şi o brânză bună…iată masa.

Se prepară uşor ţinând cont de tehnologie, dar cea mai bună este cea frământata cu mâinile, un pic de sport pentru mâini nu strică. Se poate face doar din faina albă sau în amestec faina integrală cu făină albă.

Faină albă face pâinea mai pufoasă, în schimb faina integrală are un conţinut ridicat de fibre ce ajută la o mai bună digestie. Dar cum vorba multă este sărăcia omului să trecem la treabă.

IATĂ REŢETĂ PENTRU PÂINEA DE CASĂ:

Ingrediente:

  • 1 kg de faină albă sau în amestec (300 grame faina integrală şi 700 grame faina albă)
  • Drojdie proaspătă cât o nucă sau 15-20 de grame
  • 1 lingura sare grunjoasa (are gust mai intens şi are un efect mult mai puternic de stimulare a secreţiei de sucuri gastrice)
  • 1 lingura de zahăr tos
  • 2 linguri ulei de măsline de preferat, dar este bun şi cel de floarea soarelui, ajuta la afânare
  • 500-600 ml de apă călduţă ( de unde vine vorba…ca de pâine).

Cum se procedează:

Se cerne faină, indicat este să se cearnă de două ori pentru a elimina impurităţile. Se pune faina într-un vas mai mare (lighean, covata), se face o gaură în centru şi se pun, drojdia, zahărul, sarea . Se adaugă puţină apă până se face o pastă.

Dacă nu vă grăbiţi puteţi să lăsaţi să crească puţin amestecul de drojdie. Se pune încet şi restul de apă frământând cu mâna până se încorporează toată faina. Când totul este omogenizat se adauga uleiul şi se frământa bine.

Nu este obligatoriu să fie frământata timp îndelungat, dar cu cât se frământa mai mult cu atât iese pâinea mai pufoasă. Se acoperă cu un ştergar curat de bumbac şi se lasă la crescut cam 35-40 de minute.

Se presara făină pe o planşeta de lemn sau se unge cu ulei şi se modelează pâinea în funcţie de cum dorim. Se unge vasul de copt se pune coca şi se crestează. Se poate folosi şi hârtie de copt. Se mai lasa puţin să se ridice. Între timp încălzim cuptorul. Când coca s-a ridicat introducem vasul în cuptor. Se urmăreşte coacerea prin geamul de la uşa cuptorului. Când prinde culoarea aurie, pâinea este gata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *