Prima pagină » Culinar » Rețeta cârnați de casă 10 kg: Cei mai aromați cârnați pentru Crăciun, ca la bunica acasă

Rețeta cârnați de casă 10 kg: Cei mai aromați cârnați pentru Crăciun, ca la bunica acasă

09 dec. 2021, 09:47, 7 ,
în Culinar

Când bunica tăia porcul pentru a pregăti diferite bunătăți pentru sărbătorile de iarnă, ea utiliza rețeta de cârnați de casă pentru 10 kg. Bunica pregătea cârnați proaspeți și afumați tot anul, nu doar de Crăciun. Ea pregătea cei mai aromați cârnați tradiționali, folosind o rețetă tradițională.

Pentru a pregăti cârnați de casă după rețeta tradițională a bunicii cu sare, cimbru și usturoi, bunica folosea 5 kg de pulpă de porc. De asemenea, 5 kg de burtă de porc, piper, boia dulce, vin alb și desigur intestinele de porc. Pentru a obține cei mai buni cârnați pregătiți ca la țară, bunica folosea cantități egale de porc și fleică de porc. Bunica mereu lăuda fleica, spunând că este o carne dulce, fragedă, fiind foarte bună pentru diferite tocături.

mai multi carnati de casa

Pentru a pregăti cârnați după rețeta tradițională a bunicii cu sare, cimbru și usturoi, bunica folosea 5 kg de pulpă de porc

Rețeta cârnați de casă 10 kg: Cum macera bunica carnea pentru cârnații afumați

Pentru a pregăti cârnați de casă, bunica tăia carnea cubulețe și le punea într-un vas. Ulterior, bunica adăuga vinul, usturoiul pisat, sarea și piperul. Ea amesteca totul foarte bine, după care acoperea vasul cu folie, lăsându-l la rece până a doua zi. Pentru a obține acel gust excepțional de cârnați tradiționali, carnea trebuie să stea în marinarea pregătită pentru 12-24 de ore. Bunica mai mergea din când în când pentru a mai amesteca carnea marinată pentru a obține cei mai delicioși cârnați pentru Crăciun.

Pentru marinară, bunica folosea mereu vinul de casă și anume pe cel alb, pe care îl pregătea în fiecare toamnă.  După ce carnea a stat suficient timp în marinară, bunica scurgea carnea și o toca.

Bunica atrăgea atenția și asupra modului de condimentare a cârnaților. De fiecare dată când adăuga cimbrul uscat, ea îl mai sfărâma în palme. Bunica mereu folosea cimbrul uscat de ea acasă, iar din moment ce îl zdrobea în palme, aroma acestuia devenea și mai puternică. Pentru a obține acea aromă deosebită care îți lăsa gura apă, bunica folosea și boia dulce. Ulterior, bunica frământa tot amestecul timp de un sfert de oră, până vedea cum compoziția de carne devenea omogenă.

mai multi carnati de casa

Pentru a pregăti cârnați de casă, bunica tăia carnea cubulețe și le punea într-un vas

Rețetă cârnați de casă: Cum umplea bunica cârnații

Pentru fiecare kg de carne, bunica calcula 1 m de mațe de porc. Era mereu atentă să aibă suficient, lăsând uneori și cu rezervă. Pentru a pregăti mațele, ea le spăla foarte bine cu apă ușor călduță, lăsându-le în apă rece cu mai multe felii de lămâie, puțin oțet și o portocală.

Bunica nu avea aparate speciale pentru umplut cum există astăzi. Astfel, de fiecare dată când pregătea cârnați după rețeta tradițională, bunica îi umplea cu o mașină de tocat, din inox, pe care a folosit-o foarte mulți ani, fiindu-i foarte dragă.

Din moment ce bunica punea pâlnia, trecea direct la umplut cârnații. Procesul era mereu foarte interesant pentru nepoței. Ei mereu erau atenți cum punea bunica cu mâna carnea în mașină de tocat fără sită și cuțit. Legând mațul la capăt, bunica introducea prin mișcări ușoare umplutura în intestine.

mai multi carnati pe un fund de lemn langa usturoi si alte condimente

Bunica atrăgea atenția și asupra modului de condimentare a cârnaților

Bunica avea grijă să nu pună prea multă carne pentru a nu pocni mațul, dar nici prea puțină ca să nu rămână aer.

După ce bunica termina de umplut primul maț, dădea nepoțeilor câte o scobitoare și-i punea la treabă. Aceștia înțepau mațul umplut pe ici-colo, astfel aerul care mai rămânea blocat în maț ieșea afară. Este foarte important să scoți tot aerul din cârnați deoarece doar așa vei obține cârnați uscați foarte bine.

După ce toți cârnații au fost umpluți, bunica îi ducea la răcoare, atârnându-i pe o stinghie de lemn, într-un loc răcoros și aerisit. Pentru a se usca suficient de bine, înainte de a fi afumați, bunica îi lăsa pentru 48 de ore în cămară. În cazul în care ea nu dorea cârnații să fie afumați, îi lăsa mai departe la rece, atârnați sau chiar îi punea în congelator.

Rețeta cârnați de casă pentru 10 kg este una foarte bună, bunica pregătind după ea, cei mai aromați cârnați fără grăsime. Iar dacă acest deliciu ți-a fost pe plac, poți încerca și mâncărica de mazăre cu cârnați afumați sau varza călită cu cârnați afumați.

mai multi carnati de casa

Bunica avea grijă să nu pună prea multă carne pentru a nu pocni mațul

Bugetul.ro
Orașul în care nu a mai plouat de 600 de ani. Una dintre cele mai exotice capitale de pe planetă se bucură și de un fenomen meteorologic neobișnuit
redactia.ro
«TURUL DOI INAPOI» Cristela Georgescu primul mesaj dupa decizia judecatorilor
Bugetul.ro
Trei luni de foc în România. Explozia profețită de specialiștii în economie se referă la prețurile produselor din țara noastră în perioada următoare
a1.ro
Ilie Bolojan și Marcel Ciolacu au fost prezenți la înmormântarea Papei Francisc. Cum a apărut președinte interimar al României
Playtech.ro
Fără pensii majorate pentru aceşti bătrâni. Lovitura de după Paşte pentru pensionari
observatornews.ro
Schimbare drastică a vremii: De la temperaturi de vară, la coduri galbene şi portocalii de furtuni. În Braşov, a plouat cu găleata şi a căzut grindina
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Pensii majorate în funcție de vechime. Se distribuie din data de 2 mai
realitatea.net
Se anunță scumpiri în lanț. Expiră plafonările pe care Guvernul nu se știe dacă le va mai prelungi
SportpeSurse
A șocat lumea cu gestul său. Lui Putin nu îi mai este frică de nimic! FOTO
Playtech.ro
Orașul din România unde nu plouă cu lunile, este cel mai secetos. Localnicii se bucură și la câțiva stropi
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Scăpaţi urgent de bancnotele de 20 și 50 de euro rămase prin portofele din vacanţe. Raport OFICIAL
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Dispare garanţia de 50 de bani! Schimbare majoră la punctele de reciclare, ce se întâmplă cu sistemul SGR
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO
Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`