Când bunica tăia porcul pentru a pregăti diferite bunătăți pentru sărbătorile de iarnă, ea utiliza rețeta de cârnați de casă pentru 10 kg. Bunica pregătea cârnați proaspeți și afumați tot anul, nu doar de Crăciun. Ea pregătea cei mai aromați cârnați tradiționali, folosind o rețetă tradițională.
Pentru a pregăti cârnați de casă după rețeta tradițională a bunicii cu sare, cimbru și usturoi, bunica folosea 5 kg de pulpă de porc. De asemenea, 5 kg de burtă de porc, piper, boia dulce, vin alb și desigur intestinele de porc. Pentru a obține cei mai buni cârnați pregătiți ca la țară, bunica folosea cantități egale de porc și fleică de porc. Bunica mereu lăuda fleica, spunând că este o carne dulce, fragedă, fiind foarte bună pentru diferite tocături.
Rețeta cârnați de casă 10 kg: Cum macera bunica carnea pentru cârnații afumați
Pentru a pregăti cârnați de casă, bunica tăia carnea cubulețe și le punea într-un vas. Ulterior, bunica adăuga vinul, usturoiul pisat, sarea și piperul. Ea amesteca totul foarte bine, după care acoperea vasul cu folie, lăsându-l la rece până a doua zi. Pentru a obține acel gust excepțional de cârnați tradiționali, carnea trebuie să stea în marinarea pregătită pentru 12-24 de ore. Bunica mai mergea din când în când pentru a mai amesteca carnea marinată pentru a obține cei mai delicioși cârnați pentru Crăciun.
Pentru marinară, bunica folosea mereu vinul de casă și anume pe cel alb, pe care îl pregătea în fiecare toamnă. După ce carnea a stat suficient timp în marinară, bunica scurgea carnea și o toca.
Bunica atrăgea atenția și asupra modului de condimentare a cârnaților. De fiecare dată când adăuga cimbrul uscat, ea îl mai sfărâma în palme. Bunica mereu folosea cimbrul uscat de ea acasă, iar din moment ce îl zdrobea în palme, aroma acestuia devenea și mai puternică. Pentru a obține acea aromă deosebită care îți lăsa gura apă, bunica folosea și boia dulce. Ulterior, bunica frământa tot amestecul timp de un sfert de oră, până vedea cum compoziția de carne devenea omogenă.
Rețetă cârnați de casă: Cum umplea bunica cârnații
Pentru fiecare kg de carne, bunica calcula 1 m de mațe de porc. Era mereu atentă să aibă suficient, lăsând uneori și cu rezervă. Pentru a pregăti mațele, ea le spăla foarte bine cu apă ușor călduță, lăsându-le în apă rece cu mai multe felii de lămâie, puțin oțet și o portocală.
Bunica nu avea aparate speciale pentru umplut cum există astăzi. Astfel, de fiecare dată când pregătea cârnați după rețeta tradițională, bunica îi umplea cu o mașină de tocat, din inox, pe care a folosit-o foarte mulți ani, fiindu-i foarte dragă.
Din moment ce bunica punea pâlnia, trecea direct la umplut cârnații. Procesul era mereu foarte interesant pentru nepoței. Ei mereu erau atenți cum punea bunica cu mâna carnea în mașină de tocat fără sită și cuțit. Legând mațul la capăt, bunica introducea prin mișcări ușoare umplutura în intestine.
Bunica avea grijă să nu pună prea multă carne pentru a nu pocni mațul, dar nici prea puțină ca să nu rămână aer.
După ce bunica termina de umplut primul maț, dădea nepoțeilor câte o scobitoare și-i punea la treabă. Aceștia înțepau mațul umplut pe ici-colo, astfel aerul care mai rămânea blocat în maț ieșea afară. Este foarte important să scoți tot aerul din cârnați deoarece doar așa vei obține cârnați uscați foarte bine.
După ce toți cârnații au fost umpluți, bunica îi ducea la răcoare, atârnându-i pe o stinghie de lemn, într-un loc răcoros și aerisit. Pentru a se usca suficient de bine, înainte de a fi afumați, bunica îi lăsa pentru 48 de ore în cămară. În cazul în care ea nu dorea cârnații să fie afumați, îi lăsa mai departe la rece, atârnați sau chiar îi punea în congelator.
Rețeta cârnați de casă pentru 10 kg este una foarte bună, bunica pregătind după ea, cei mai aromați cârnați fără grăsime. Iar dacă acest deliciu ți-a fost pe plac, poți încerca și mâncărica de mazăre cu cârnați afumați sau varza călită cu cârnați afumați.
Deci rețetă consta un carne vin și cimbru???!!! Atât ai spus așa și poate de 50 de ori „bunica” ,un articol de 2 lei in care îți depani amintiri dar eu nu de amintitele tale aveam chef ci de o rețetă așa cum scrie in titlu.
cred ca a făcut cîrnati din bunica, jalnic
cantitati nu avea si bunica de ingrediente/???punea cu cana de vin>
Bunica e proastă
Ați luat reteta Ginei Bradea pe care ați condimentato cu ,,bunică ” Sunteți jalnici!
Caută prin sertare rețeta completa a lui „Bunica” și revino. Până atunci, stai jos 4 .
Cred ca bunica a băut vinul și a uitat de rețeta!