Prima pagină » WoW! » Sanatate si frumusete » Retenție de apă – Simptome și tratament. Cine are probleme
Retenție de apă - Simptome și tratament. Cine are probleme

Retenție de apă – Simptome și tratament. Cine are probleme

01 iun. 2021, 18:08,
în WoW!

Organismul uman conţine circa 70% apă, ce se regăseşte în sânge, ţesut muscular, organe şi în sistemul osos. Deşi este necesar să ne menţinem zilnic hidrataţi, trebuie să ştim că atât consumul de apă în exces, cât şi retenţia de apă sunt fie semnele unei afecţiuni serioase ce necesită consultul de specialitate, fie rezultatul unui stil de viaţă nesănătos şi a unui regim alimentar dezechilibrat, ce se manifesta prin disconfortul la nivelul membrelor inferioare şi ingreunarea procesului de scădere în greutate. Iată care sunt posibilele cauze la retenţie de apă şi ce putem face pentru a elimina surplusul de apă din organism cu tratament, conform webmd.com.

Cauze şi simptome

1. Dieta alimentară

Dieta alimentară joacă un rol important în reglarea tensiunii arteriale şi a nivelului de apă din organism. Atunci când sodiul se regăseşte în exces în organism, corpul reţine apă, iar primul responsabil pentru acest dezechilibru este regimul alimentar.

Sărea de masă este o sursă importantă de sodiu, însă multe alimente procesate – precum carnea, biscuiţii, mâncărurile la conservă, mâncarea de tip fast-food, dar chiar şi dulciurile şi băuturile răcoritoare – conţin sare şi ajung să ne dăuneze sănătăţii întregului organism. Pentru a ajuta la echilibrarea nivelului de sodiu este indicat să consumăm alimente bogate în potasiu, precum bananele şi spanacul, şi să bem mai multă apă. Este bine să sa consume câte un ou pe zi.

2. Stilul de viaţă

Forţa gravitaţională face ca fluxul sangvin să fie mai mic la nivelul membrelor inferioare, ceea ce duce la creşterea presiunii sângelui. Stând prea mult în picioare provocam retenţia de apă, iar la final de zi simţim picioarele şi gleznele umflate. În acest sens, soluţia ideală este să menţinem bună circulaţie a sângelui făcând mişcare cel puţin 30 de minute zilnic şi masând zonele cu probleme.

3. Hormonii

Este normal ca pe durata unei luni femeile să observe schimbări la nivelul retenţiei de apă, în special în jurul perioadei menstruale, însă de obicei simptomele ce creează disconfort dispar odată cu trecerea ciclului. În acest caz, suplimentele pe bază de magneziu ajuta la reducerea simptomelor premenstruale. În caz contrar, este recomandat să cerem opinia medicului specialist, întrucât poate fi vorba despre un dezechilibru hormonal.

4. Medicamentele

O serie de medicamente au ca efect secundar retenţia de apă, printre care:

  • medicamentele ce reglează tensiunea arterială
  • medicamentele analgezice, precum ibuprofenul
  • antidepresivele
  • tratamentul sistemic medicamentos recomandat bolnavilor de cancer

5. Sănătatea cardiacă

O inimă slabă nu reuşeşte să pompeze sângele la fel de bine în întreg organismul, aşa cum se întâmplă în cazul persoanelor sănătoase. Aceasta incapacitate determina umflarea membrelor inferioare şi a abdomenului.

Simptomele insuficientei cardiace includ:

  • slăbiciune şi oboseală
  • ameţeala
  • ritm cardiac rapid
  • respiraţie superficială

6. Insuficientă venoasă

Supapele din interiorul venelor de sânge nu se închid aşa cum ar trebui, iar tot sânge este pompat înapoi către inimă. Această condiţie duce la retenţia de apă şi umflarea picioarelor. Alte simptome includ:

  • dureri la nivelul membrelor inferioare
  • schimbarea culorii pielii
  • iritaţii ale pielii
  • ulcere cutanate

7. Prezenţa unor afecţiuni ce necesită consultul de specialitate:

Tromboza venoasă profundă: dacă picioarele sunt umflate asimetric, atunci este posibil ca existe un cheag de sânge, ce poate fi depistat prin prezenta durerii, căldura şi roşeaţa în zona cu pricina.
Edemul pulmonar: persoanele cu insuficientă cardiacă cronica pot acumula lichid în interiorul plămânilor. Semnele acestei afecţiuni includ dificultăţi de respiraţie şi tuse anormală.
Preeclampsia: este normal ca femeile să aibă picioarele umflate la finalul sarcinii, însă umflarea membrelor superioare şi a feţei sunt semnele unei tensiuni arteriale anormale specifice preeclampsiei. Alte simptome includ durerile de cap, vederea înceţoşată, durerile adbominale.

Tratament

  • 1. Adoptarea unei diete alimentare cu un aport de sare redus, ce se încadrează în limita de 2.300 de miligrame de sodiu pe zi. Nici persoanele cu indice glicemic mare nu trebuie să consume sare.
  • 2. Administrarea medicamentelor diuretice, care ajuta organismul să elimine surplusul de sodiu prin urina.
  • 3. Suspendarea picioarelor pe durata nopţii, pentru a îmbunătăţi circulaţia sângelui la nivelul membrelor inferioare.
  • 4. Purtarea ciorapilor compresivi medicinali, ce ajută circulaţia venoasă.
  • 5. Exerciţiile fizice efectuate cu regularitate, dar şi mersul pe jos, îmbunătăţesc circulaţia sângelui în întreg organismul.
  • 6. Lipsa de vitamine B1, B5, B6 sunt asociate retenţiei de apă. Suplimentarea dietei alimentare cu aceste vitamine ar putea ajuta la îndepărtarea disconfortului cauzat de retenţia de apă.
  • 7. Renunţarea la consumul excesiv de glucide rafinate şi carbohidraţi, ce sunt stocate de către organism sub formă de glicogen la nivelul ficatului, cauzând retenţia de apă.
  • 8. Adaptarea dietei prin adăugarea de fructe şi legume, întrucât acestea sunt o sursă importantă de potasiu ce ajută la eliminarea excesului de sodiu şi apa din organism.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`