Prima pagină » Local » Restricțiile la apă potabilă vor fi prelungite și în octombrie. Nivelul de la lacul de acumulare Pârcovaci este extrem de scăzut
Restricțiile la apă potabilă vor fi prelungite și în octombrie. Nivelul de la lacul de acumulare Pârcovaci este extrem de scăzut

Restricțiile la apă potabilă vor fi prelungite și în octombrie. Nivelul de la lacul de acumulare Pârcovaci este extrem de scăzut

30 sept. 2024, 02:00,
Petronel Ștefan în Local

ApaVital a anunțat că restricțiile la apă potabilă vor fi prelungite și pentru prima jumătate a lunii octombrie. Seceta a făcut ravagii, iar lacul de acumulare de la Pârcovaci este în regim de restricție severă

Oamenii din comunitățile din nordul județului Iași nu au scăpat de restricțiile la apă nici toamna. Deja sunt 3 luni de când mai multe localități primesc apă doar în anumite intervale orare. Deși în ultima vreme s-au mai înregistrat precipitații, acestea nu au fost suficiente pentru ca nivelul de apă din lacul de acumulare să crească.

Restricțiile la apă vor fi prelungite și în luna octombrie

Oamenii credeau că în luna septembrie vor fi ultimele restricții, însă compania ApaVital a anunțat că acestea vor fi din nou prelungite. Cu această situație s-au confruntat în fiecare vară, însă acum, perioada de restricții a fost mult mai lungă. Compania a stabilit un interval orar pentru mai multe localități în care apa va fi furnizată.

În perioada 16-30 septembrie 2024 (inclusiv), pentru refacerea rezervelor de apă potabilă, ApaVital S.A. se află în neplăcuta situație de a furniza apă potabilă după program, zilnic, în intervalul orar estimat, 6.00-9.00, către utilizatorii din localitățile: Pârcovaci, Hârlău, Scobinți, Fetești, Zagavia, Sticlăria, Bădeni, Ceplenița, Buhalnița, Poiana Mărului, Cotnari, Horodiștea, Lupăria, Cârjoaia, Hodora, Iosupeni, Bahluiu, Feredeni, Poiana, Slobozia, Maxut, Deleni”, au transmis reprezentanții ApaVital.

Oamenii din alte localități sunt puțin mai norocoși, deoarece vor primi apă pentru mai mult timp, în fiecare zi. Totuși, este un inconvenient destul de mare, având în vedere prețul pentru metrul cub de apă de la ApaVital.

„În perioada 1-15 octombrie 2024, pentru refacerea rezervelor de apă potabilă, apa potabilă va fi furnizată după program, zilnic, în intervalul orar estimat 05.00-10.00 și 19.00-22.00, către utilizatorii din localitățile: Tătăruși, Uda și Pietrosu”, au mai precizat reprezentanții companiei.

Seceta a avut efecte devastatoare

Deja sunt câteva luni de când restricțiile la apă sunt în vigoare, iar situația nu s-a schimbat. În partea de nord, sistemul de alimentare este afectat, iar pentru a nu risca să se oprească complet furnizarea, au fost impuse intervale orare de furnizare. Dacă la începutul lunii septembrie 2024 niveul de umplere la lacul de acumulare Pârcoaci era de aproape 30 la sută, acum a ajuns la 17 la sută. Scăderea este considerabilă, iar pentru a ajunge din nou la o stare de funcționare optimă, trebuie să se înregistreze o creștere substanțială în următoarele săptămâni, altfel, restricțiile vor fi prelungite până în luna noiembrie 2024.

„Nivelul scăzut de precipitații înregistrat în ultimii ani, pe fondul secetei prelungite cu care ne confruntăm – debitul de apă din puțuri, drenuri și diverse acumulări din aria de operare –, înregistrează limite deosebit de scăzute. În aceste condiții, consumurile de apă cresc simțitor, depășind capacitatea maximă de pompare, iar rezervoarele care în condiții normale sunt pline se golesc cu rapiditate și astfel întreg sistemul de alimentare cu apă este afectat. Astfel, lacul de acumulare Pârcovaci se află în regim de restricție severă, de gradul III, iar nivelul său de umplere în această perioadă este de 17 la sută”, au precizat reprezentanții ApaVital.

ApaVital a anunțat că restricțiile de apă vor fi prelungite și în luna octombrie, fiind posibil ca acestea să continuie chiar până în noiembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`