ApaVital a anunțat că vor fi stabilite noi restricții la apa potabilă în mai multe localități din județul Iași. De data aceasta, și localnicii din zonele de lângă municipiu vor fi afectați
Seceta pedologică este resimțită enorm, iar acest lucru se vede cel mai bine în rezervoarele operatorului de apă-canal ApaVital. Astfel, pentru a nu se epuiza rezervele de apă, a fost necesar să fie stabilit un interval de furnizare. Situația este îngrijorătoare, deoarece temperaturile în județ sunt extrem de ridicate, iar precipitațiile sunt inexistente.
Restricțiile la apa potabilă s-au extins în județul Iași
În anii trecuți, nu existau restricții de apă în localitățile de lângă municipiul Iași, însă din cauza secetei a fost nevoie să fie stabilit un program de furnizare. Astfel, pentru locuitorii din Hlincea, Vișan, Bârnova, Pietrărie, Păun și de pe străzile dinspre Bucium, în marea parte a zilei, apa va fi oprită.
„Până pe 31 iulie 2024 (inclusiv), pentru refacerea rezervelor de apă potabilă, APAVITAL S.A. se află în neplăcuta situație de a furniza apă potabilă după program, zilnic, în intervalul orar estimat 06.00 – 10.00 și 15.00 – 22.00, către utilizatorii din localitățile: Hlincea, Vișan, Bârnova (parțial), Pietrărie (parțial), Păun (parțial) și străzile Fermei, aleea Fermei, Geo Chavez și Nicolae Tonitza din Iași”, a transmis ApaVital.
Consumul de apă a crescut considerabil în această perioadă, iar oamenii ar trebui să fie atenți la cum folosesc apa. Întregul sistem nu mai funcționează la parametrii normali.
„Nivelul scăzut de precipitații înregistrat în ultimii ani, pe fondul secetei prelungite cu care ne confruntăm, debitul de apă din puțuri, drenuri și diverse acumulări din aria de operare, înregistrează limite deosebit de scăzute. În aceste condiții, consumurile de apă cresc simțitor depășind capacitatea maximă de pompare, iar rezervoarele care în condiții normale sunt pline, se golesc cu rapiditate și astfel întreg sistemul de alimentare cu apă este afectat”, au mai precizat reprezentanții companiei.
Efectele vor fi resimțite
Pentru cei care locuiesc la cote mai înalte există riscul să nu primească apă deloc, deoarece sistemul de pompare nu va ajunge la capacitate maximă. Situația este îngrijorătoare, iar în cazul în care nu se vor înregistra precipitații, situația poate fi prelungită.
„În localitățile în care sunt programe de furnizare, alimentarea cu apă se efectuează la ora menționată în prezentul comunicat, dar există posibilitatea ca unii utilizatori care sunt branșați în punctele cele mai dezavantajoase (capăt de rețea, imobile supraetajate, branșamente subdimensionate, cote mai înalte), să nu poată beneficia de apă potabilă la ora anunțată, alimentarea efectivă în aceste cazuri urmând să se realizeze doar după amorsarea completă a sistemului”, a mai specificat compania.
Restricțiile la furnizarea de apă potabilă au fost extinse și în alte localități din județul Iași.
Foarte bine, este o idee buna si trebuie aplicata urgent.
Pe rand cate o anumita zona sa faca economie, sa fie restrictionata si nu sa umple piscinile si sa ude gazonul, ca ei platesc.
Asa toti platesc dar apa nu mai este asa de mult ca acum ceva ani si este tot mai putina.
Dar cumva sa se anunte in media, sa se stie macar sa putem sa depozitam in bidoane pentru urgentele casei.
Ideea e una foarte buna, apa aproape ca nu mai exista din cauza caniculei.
Anonim ai o gândire limitată, împietrită in timp undeva acum 100 de ani.
Apa nu mai este deoarece este exploatată ca în antichitate adică doar cea de suprafață din râuri și lacuri.
Nimeni din administrația locală sau nationala nu este interesat de exploatarea apei de adâncime care este mult mai curată și din abundenta.
creste consumul ptr ca ala smecher care sta la vila in bucium nu are nici o leguma in gradina, ca doar e smecher si nu pierde vremea cu asa ceva, in schimb au sute de mp de gazon si instalatii de irigare ca sa il mentina vesnic verde…ca na…da rau in fata vecinului…niste snobi marea majoritate. Nu banii sunt problema la dansii ci lipsa simtului. Ce daca altii mor de sete, nu au ce da la animale etc… el trebuie sa isi pastreze standardul de cretin cu gazon verde
Bahluiul la intrare in oras e aproape secat , mai curge ceva , ceva pe Nicolina , Jijia e la 10% din media debitului multianual . Dar e loc de mai rău?? Vom vedea.