Prima pagină » Local » Restricțiile la apă au fost prelungite, din nou, în județul Iași, de către ApaVital. Rezervele au scăzut la cote alarmante
Restricțiile la apă au fost prelungite, din nou, în județul Iași, de către ApaVital. Rezervele au scăzut la cote alarmante

Restricțiile la apă au fost prelungite, din nou, în județul Iași, de către ApaVital. Rezervele au scăzut la cote alarmante

14 sept. 2024, 02:00,
Petronel Ștefan în Local

Restricțiile la apă potabilă sunt prelungite, din nou, de către ApaVital în mai multe localități din județul Iași. Din păcate, rezervele de apă au scăzut drastic în ultima perioadă

ApaVital se confruntă cu o secetă dezastruoasă în acest an, astfel, viața oamenilor a fost afectată serios. Timp de câteva luni, mii de gospodării, din mai multe localități, au primit apă doar în anumite intervale orare. Compania a decis că restricțiile trebuie să fie prelungite până pe 30 septembrie 2024.

Restricțiile la apă au fost prelungite în județul Iași

Operatorul de apă-canal, ApaVital, a anunțat că restricțiile la apă au fost prelungite din nou. Această situație persistă deja de trei luni, iar oamenii vor trebui să suporte, din nou, condițiile. Compania a stabilit un program de furnizare a apei pentru fiecare localitate în parte.

„În perioada 16 – 30 septembrie 2024 (inclusiv), pentru refacerea rezervelor de apă potabilă, ApaVital S.A. se află în neplăcuta situație de a furniza apă potabilă după program, zilnic, în intervalul orar estimat, 6:00 – 9:00, către utilizatorii din localitățile: Pârcovaci, Hârlău, Scobinți, Ceplenița, Cotnari, Horodiștea, Lupăria, Cârjoaia, Hodora, Iosupeni, Bahluiu, Feredeni, Poiana, Slobozia, Maxut, Deleni”, a transmis ApaVital.

În cazul în care nu se vor înregistra precipitații substanțiale, este posibil ca restricțiile să mai fie prelungite.

„ApaVital S.A. se află în neplăcuta situație de a furniza apă potabilă după program, zilnic, în intervalul orar estimat, 7:00 – 10:00 și 18:00 – 21:00, către utilizatorii din localitățile: Coarnele Caprei și Arama, Focuri, Belcești, Munteni, Satu-Nou, Ruși, Ciorăni, Tansa, Văleni, Gropnița, Bulbucani, Săveni, Sânger, Mălăiești, Forăști, Sinești, Bocnița, Stornești, Osoi, Lungani, Crucea, Goiești, Zmeu”, au mai precizat reprezentații ApaVital.

În această vară, în special, localitățile din nordul județului, au fost afectate de secetă, în ceea ce privește furnizarea de apă potabilă. Oamenii se folosesc și de rezervele existente, precum fântânile din localități.

„În perioada 16 – 30 septembrie 2024 (inclusiv), pentru refacerea rezervelor de apă potabilă, ApaVital S.A. se află în neplăcuta situație de a furniza apă potabilă după program, zilnic, în intervalul orar estimat, 5:00 – 10:00 și 19:00 – 22:00, către utilizatorii din localitățile: Tătăruși, Uda, Pietrosu, Ruginoasa, Dumbrăvița, Rediu, Lespezi, Hărmăneștii Vechi, Hărmăneștii Noi, Tabăra, Buruienești, Bivolari, Glăvănești”, este specificat în comunicatul companiei.

Rezervele de apă sunt extrem de scăzute

Dacă în urmă cu o lună lacul de acumulare Pârcovaci se afla la 30 la sută din capacitate, acum a ajuns la 17 la sută. Nivelul este unul alarmant și există riscul ca lacul să fie secat. Rămâne de văzut cum va evolua situația în perioada următoare, este necesar ca să se înregistreze precipitații substanțiale pentru a crește nivelul de apă. Fermierii din Iași au fost despăgubiți după efectele devastatoare ale secetei.

„Nivelul scăzut de precipitații, înregistrat în ultimii ani, pe fondul secetei prelungite cu care ne confruntăm, debitul de apă din puțuri, drenuri și diverse acumulări din aria de operare, înregistrează limite deosebit de scăzute. În aceste condiții, consumurile de apă cresc simțitor, depășind capacitatea maximă de pompare, iar rezervoarele care, în condiții normale, sunt pline, se golesc cu rapiditate și, astfel, întreg sistemul de alimentare cu apă este afectat. Prin urmare, lacul de acumulare Pârcovaci se află în regim de restricție severă, de gradul III, iar nivelul său de umplere, în această perioadă, este de 17 la sută. Pe parcursul anului, alimentarea cu apă a localităților se realizează în parametri normali, însă în perioadele caniculare, consumul de apă crește de aproximativ trei ori. Această creștere este din cauza unui tip de consum, caracteristic zonelor periurbane, și anume, a folosirii improprii a apei pentru grădinărit și întreținere vegetație”, au indicat reprezentanții ApaVital.

Restricțiile de apă au fost prelungite, din nou, în Iași, de către operatorul ApaVital, pentru încă două săptămâni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *