Prima pagină » Local » Restricțiile la apă au fost prelungite, din nou, în județul Iași, de către ApaVital. Rezervele au scăzut la cote alarmante
Restricțiile la apă au fost prelungite, din nou, în județul Iași, de către ApaVital. Rezervele au scăzut la cote alarmante

Restricțiile la apă au fost prelungite, din nou, în județul Iași, de către ApaVital. Rezervele au scăzut la cote alarmante

14 sept. 2024, 02:00, 3 ,
Petronel Ștefan în Local

Restricțiile la apă potabilă sunt prelungite, din nou, de către ApaVital în mai multe localități din județul Iași. Din păcate, rezervele de apă au scăzut drastic în ultima perioadă

ApaVital se confruntă cu o secetă dezastruoasă în acest an, astfel, viața oamenilor a fost afectată serios. Timp de câteva luni, mii de gospodării, din mai multe localități, au primit apă doar în anumite intervale orare. Compania a decis că restricțiile trebuie să fie prelungite până pe 30 septembrie 2024.

Restricțiile la apă au fost prelungite în județul Iași

Operatorul de apă-canal, ApaVital, a anunțat că restricțiile la apă au fost prelungite din nou. Această situație persistă deja de trei luni, iar oamenii vor trebui să suporte, din nou, condițiile. Compania a stabilit un program de furnizare a apei pentru fiecare localitate în parte.

„În perioada 16 – 30 septembrie 2024 (inclusiv), pentru refacerea rezervelor de apă potabilă, ApaVital S.A. se află în neplăcuta situație de a furniza apă potabilă după program, zilnic, în intervalul orar estimat, 6:00 – 9:00, către utilizatorii din localitățile: Pârcovaci, Hârlău, Scobinți, Ceplenița, Cotnari, Horodiștea, Lupăria, Cârjoaia, Hodora, Iosupeni, Bahluiu, Feredeni, Poiana, Slobozia, Maxut, Deleni”, a transmis ApaVital.

În cazul în care nu se vor înregistra precipitații substanțiale, este posibil ca restricțiile să mai fie prelungite.

„ApaVital S.A. se află în neplăcuta situație de a furniza apă potabilă după program, zilnic, în intervalul orar estimat, 7:00 – 10:00 și 18:00 – 21:00, către utilizatorii din localitățile: Coarnele Caprei și Arama, Focuri, Belcești, Munteni, Satu-Nou, Ruși, Ciorăni, Tansa, Văleni, Gropnița, Bulbucani, Săveni, Sânger, Mălăiești, Forăști, Sinești, Bocnița, Stornești, Osoi, Lungani, Crucea, Goiești, Zmeu”, au mai precizat reprezentații ApaVital.

În această vară, în special, localitățile din nordul județului, au fost afectate de secetă, în ceea ce privește furnizarea de apă potabilă. Oamenii se folosesc și de rezervele existente, precum fântânile din localități.

„În perioada 16 – 30 septembrie 2024 (inclusiv), pentru refacerea rezervelor de apă potabilă, ApaVital S.A. se află în neplăcuta situație de a furniza apă potabilă după program, zilnic, în intervalul orar estimat, 5:00 – 10:00 și 19:00 – 22:00, către utilizatorii din localitățile: Tătăruși, Uda, Pietrosu, Ruginoasa, Dumbrăvița, Rediu, Lespezi, Hărmăneștii Vechi, Hărmăneștii Noi, Tabăra, Buruienești, Bivolari, Glăvănești”, este specificat în comunicatul companiei.

Rezervele de apă sunt extrem de scăzute

Dacă în urmă cu o lună lacul de acumulare Pârcovaci se afla la 30 la sută din capacitate, acum a ajuns la 17 la sută. Nivelul este unul alarmant și există riscul ca lacul să fie secat. Rămâne de văzut cum va evolua situația în perioada următoare, este necesar ca să se înregistreze precipitații substanțiale pentru a crește nivelul de apă. Fermierii din Iași au fost despăgubiți după efectele devastatoare ale secetei.

„Nivelul scăzut de precipitații, înregistrat în ultimii ani, pe fondul secetei prelungite cu care ne confruntăm, debitul de apă din puțuri, drenuri și diverse acumulări din aria de operare, înregistrează limite deosebit de scăzute. În aceste condiții, consumurile de apă cresc simțitor, depășind capacitatea maximă de pompare, iar rezervoarele care, în condiții normale, sunt pline, se golesc cu rapiditate și, astfel, întreg sistemul de alimentare cu apă este afectat. Prin urmare, lacul de acumulare Pârcovaci se află în regim de restricție severă, de gradul III, iar nivelul său de umplere, în această perioadă, este de 17 la sută. Pe parcursul anului, alimentarea cu apă a localităților se realizează în parametri normali, însă în perioadele caniculare, consumul de apă crește de aproximativ trei ori. Această creștere este din cauza unui tip de consum, caracteristic zonelor periurbane, și anume, a folosirii improprii a apei pentru grădinărit și întreținere vegetație”, au indicat reprezentanții ApaVital.

Restricțiile de apă au fost prelungite, din nou, în Iași, de către operatorul ApaVital, pentru încă două săptămâni.

Comentarii
  • Cine a vandut apa Pascanenilor catre APA-VITA de la Iasi, sa fie blestemat de Dumnezeu si
    Mântuitorul nostru Iisus Hristos si de Preacurata lui Maica, si de 4 sfinti evanghelisti
    si de sfintii verhovnici apostoli Petru si Pavel si de ceilalti si de cei 318 sfinti parinti
    purtatori de Dumnezeu de la Nicheea, si de toti sfintii care din veac au
    placut lui Dumnezeu, si sa fie asemenea lui Iuda si blestematului Arie.

    Ei sunt Blestematii Pascaniului care fara frica de Dumnezeu au votat PENTRU vanzarea apei catre
    ApaVital Iasi si au marit pretul APEI la 16 LEI/MC si au vandut veneticilor, viitorul copiilor nostri pentru 16 lei un mc de apa

    Dorin Nechifor – PNL
    Diana Acsinte – PNL,
    Enea Neculai – PNL
    Vasile Anton – PNL
    Andrei Varca – PNL
    Simona Palade – PSD
    Alexa Bogdan – PSD
    Gabriela Nedelcu – PSD
    Marius Putintelnicu – PSD
    Apostol Carmen – PSD
    Vasile Haldan – PSD
    Vasile Axinte – PSD
    Vasile Balau – PSD
    Stefan Voinea – PPDD

    „BLESTEMATI FIE EI, IN VECII VECILOR.

  • Nu mai putem uda gazonul nici în timpul alertelor de inundații?

  • La Iasi platim 16 lei mc de apa si inca va creste pretul, s-a marit de 10 ori intr-un an. Este o mafie o golanie, trebuie sa facem scris la guvern , la un ministru sau nu stiu unde dracu , la Curtea de Conturi sa reclamam golania de la Apavital,sa vedem daca este normal sa nu te poti spala ca apa rece costa 16 lei , de unde a aparut pretul asta , in toata tara este la fel, preturi foarte mari?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`